Με την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής στην πόλη μας και με όποιες αλλαγές σε πρόσωπα προκύπτουν από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα στελέχη της διοικούσας παράταξης που θα κληθούν να εφαρμόσουν την πολιτική της επόμενης πενταετίας ως αντιδήμαρχοι, πρόεδροι νομικών προσώπων και εντεταλμένοι σύμβουλοι.

Η νέα αυτή περίοδος για την διοίκηση του δήμου, σηματοδοτείται από μια σειρά συγκυρίες στο ευρύτερο περιβάλλον. Συγκυρίες που δημιουργούν τόσο ευκαιρίες, όσο και παγίδες σε ότι αφορά τους στόχους για την ανάπτυξη και την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του Ταύρου και του Μοσχάτου.

Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που αυτή δημιούργησε, είναι ακόμα εμφανή και παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας, την μείωση της φορολογίας, την προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την μείωση της ανεργίας κ.λ.π. το μέσο ελληνικό νοικοκυριό «αναστενάζει», ενώ οι νεόπτωχοι και οι άνεργοι δυστυχώς αυξάνονται. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Ταύρος, ο οποίος στην πλειοψηφία του κατοικείται από οικογένειες της εργατικής τάξης με χαμηλά εισοδήματα (αν όχι χωρίς εισοδήματα λόγω ανεργίας) ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης πήρε δραματικές διαστάσεις. Αντίστοιχα οι μειώσεις των εσόδων των δήμων σε μεγάλο ποσοστό, δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στις δομές και τις λειτουργίες, ειδικότερα σε δήμους με προβληματικό ισολογισμό.

Από την άλλη, η δημοτική αρχή Μοσχάτου – Ταύρου, με το νέο σχήμα του δημοτικού συμβουλίου και υπό τον ίδιο δήμαρχο, έχει το πλεονέκτημα της συνέχειας. Της συνέχειας ενός σχεδιασμού που εν μέρει υλοποιήθηκε, εν μέρει δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί, σε κάθε περίπτωση όμως αυτός υπάρχει και έχει στην διάθεση της μια πενταετία για να εφαρμόσει όσο μεγαλύτερο μέρος αυτού του σχεδιασμού μπορεί, εντάσσοντας παράλληλα και ότι νέο προκύπτει. Σημαντικό εφόδιο σε αυτή την προσπάθεια θα είναι τόσο η διευθέτηση των οικονομικών του δήμου, όπου έγινε ένα σημαντικό μάζεμα των εξόδων και των οφειλών, γιατί ως γνωστόν, χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι την 3,5ετία που προηγήθηκε, αν και δεν υλοποιήθηκαν μεγάλα τεχνικά έργα, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη και χρηματοδότηση μιας σειράς έργων υποδομών και στις δύο δημοτικές κοινότητες. Μένει τώρα η δημοτική αρχή, να τελειώσει τη δουλειά, να υλοποιήσει τα έργα που έχουν ενταχθεί και να δημιουργεί παράλληλα τον σχεδιασμό για περαιτέρω έργα που θα βελτιώνουν καθημερινά την εικόνα της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τα πιο βασικά εφόδια όμως για την επίτευξη των στόχων της πενταετίας, κατά την άποψη μου πάντα, είναι τα εξής:

  1. Η σωστή στελέχωση των καίριων τμημάτων του δήμου, είτε αυτό αφορά την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αιρετούς, είτε αφορά την ορθολογική χρήση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται στις υπηρεσίες του.
  2. Ο προσεκτικός σχεδιασμός και προγραμματισμός των έργων με τρόπο που να εγγυάται με ρεαλισμό, την σύντομη και με την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία κλίμακος αλλά παράλληλα ποιοτική υλοποίηση.
  3. Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πόλης (γεωγραφική θέση, υφιστάμενη ακίνητη περιουσία, πολιτιστική κληρονομιά κ.α.) προκειμένου να μπορέσει να προσελκύσει ενδιαφέρον, επισκεψιμότητα και να επενδύσει έτσι στην διαρκή βιώσιμη – τόσο περιβαλλοντικά όσο και με οικονομικούς όρους – ανάπτυξη.

Θεωρώ πώς όλα τα παραπάνω, μπορούν να συντρέξουν σαν προϋποθέσεις και να αλλάξουν σημαντικά, τόσο την εικόνα της πόλης όσο και την καθημερινότητα των κατοίκων της.

Βασικοί άξονες της πολιτικής για την νέα περίοδο, κατά την άποψη μου πάντα, πρέπει οπωσδήποτε να είναι οι παρακάτω:

  1. Η παραλία του Μοσχάτου με τις προοπτικές που δίνει για ποιοτικούς χώρους αναψυχής και αθλητισμού, αλλά και με την προοπτική της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και τουριστικής ανάπτυξης που θα ωφελήσει, πιθανώς σημαντικά, την τοπική αγορά του Μοσχάτου.
  2. Το πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων, που ακόμα είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο και θα μπορούσε να αποτελέσει έναν επισκέψιμο χώρο σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τις ήδη αξιοποιημένες εκτάσεις του (Κινηματογράφος, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και Αναψυκτήριο).
  3. Το τρίγωνο των Σφαγείων σε συνδυασμό πιθανόν με την πλατεία Αττάλειας, όπου μπορεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος περιπάτου, αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων.
  4. Οι οδικοί άξονες των λεωφόρων Χαμοστέρνας και Πειραιώς, ειδικότερα η δεύτερη που ενώνει τις δύο κοινότητες και μπορεί σιγά – σιγά να εδραιωθεί σαν ένας δρόμος Πολιτισμού (Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Σχολή Καλών Τεχνών κλπ.)
  5. Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος και οι χώροι γύρω από αυτόν, όπου μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί ήπια εμπορική δραστηριότητα, με σεβασμό στο ύφος της όμορφης γειτονιάς αλλά και με σημαντικά οφέλη για τους εκεί κατοίκους.

Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και όπως φαίνεται αυτές προέρχονται κυρίως από την πλευρά του Ταύρου, αφού το Μοσχάτο ήταν ήδη από χρόνια μια πόλη που σε μεγαλύτερο βαθμό είχε αξιοποιήσει τα όποια γεωγραφικά ή άλλου τύπου πλεονεκτήματα της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει άλλα.

Ωστόσο, υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση ότι η περαιτέρω ανάπτυξη του Μοσχάτου, περνάει μέσα από την ανάπτυξη του Ταύρου σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό νωρίς και πάνω σε αυτή τη βάση να γίνει ο όποιος αναπτυξιακός σχεδιασμός της πενταετίας.

Αρκεί βεβαίως να ξεπεραστούν προκαταλήψεις, εμμονές και φοβίες, που ακόμα ταλαιπωρούν την πόλη (και στις δύο κοινότητες) και τους κατοίκους της. Πολλές από αυτές, είναι που ανάγκασαν τις δύο κοινότητες στο παρελθόν (και τουλάχιστον για τον Ταύρο, είμαι πιο βέβαιος ότι έτσι συνέβη) να πηγαίνουν με το φρένο πατημένο, αντί να τρέχουν προς την ανάπτυξη.

Με την ευχή να δούμε να υλοποιούνται σύντομα, σχέδια ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, ας ευχηθούμε καλή πενταετία, τόσο στο νέο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στους κατοίκους της πόλης που οφείλουν να είναι θετικά ενεργοί, σε ότι αφορά την καθημερινότητα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ