Εντύπωσιακά graffiti από την ομάδα Carpe Diem στο γκρίζο της Αθήνας. Το κτίριο της ΕΛΑΙΣ αλλά και οι Eργατικές πολυκατοικίες στον Ταύρο επί της οδού Πειραιώς είναι ένα μικρό δείγμα της δυναμικής που έχει αυτή η ομάδα.

Η Βασδέκειο Αθλητικό Κέντρο στον Δήμο Ν. Ιωνίας – Μαγνησίας, στη Ν. Ιωνία Αθήνας, στο Ινστιτούτο Goethe, στο κτίριο της ΓΓΝΓ αλλά και το Γκάζι είναι κάποια από τα έργα τέχνης που έχουν συζητηθεί.

ΤO CARPE DIEM συστάθηκε από μια ομάδα ανθρώπων, τους οποίους συνδέει το βίωμα του graffiti και η αναζήτηση διεξόδων συλλογικής έκφρασης.

Γέννημα-θρέμμα μιας κλασικής τσιμεντούπολης, με τους ανύπαρκτους δημόσιους χώρους και την απόλυτη ομοιομορφία να κυριαρχεί, με τα χαρακτηριστικά του εγκλεισμού και της επιτήρησης να υιοθετούνται, το Carpe Diem προτάσσει το δικό του «όπλο»: το Graffiti.

Από τη δημιουργία τοιχογραφιών ενάντια στην γκρίζα αισθητική και την ομοιομορφία του αστικού τοπίου, τη δημιουργία γιορτών φεστιβάλ σε ανοιχτούς χώρους, για την ενεργό συμμετοχή του κοινού και την επαναοικειοποίηση των δημόσιων χώρων, μέχρι και τα εικαστικά δρώμενα, το μέσο τους ήταν και είναι ένα: το graffiti.

Το Carpe Diem δημιουργήθηκε το 1998 αποτελεί ένα συλλογικό φορέα δημιουργίας και προώθησης δημόσιων τοιχογραφιών στην Ελλάδα με συνεργασίες με οργανισμούς και φορείς οι οποίοι εφαρμόζουν προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών ανά τον κόσμο.

Το Carpe Diem έχει σαν στόχο να παρέμβει εικαστικά στο αστικό τοπίο με την δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών, με φεστιβάλ και εκθέσεις. Οι τοιχογραφίες αποτυπώνουν τις ιδέες και την ενέργεια των καλλιτεχνών για έκφραση και δημιουργία, την ανάγκη για την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Δίνουν επίσης μια αφορμή να σπρώξουν τους πολίτες έξω από τα κλουβιά, να βγουν στους δρόμους, να συνδιαλλαχτούν, να μιλήσουν, να κοιτάξουν, βάζοντας χρώμα και φαντασία στη ζωή τους.

httpv://vimeo.com/12026479

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here