Πριν δυο μέρες ο υπουργός εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσίασε τη πρότασή του για ένα ψηφοδέλτιο για τους περιφερειακούς ή δημοτικούς συμβούλους και ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για τους περιφερειάρχες και δημάρχους.

Σκοπός της πρότασης αυτής που θα παρουσιαστεί στο πρωθυπουργό αν υιοθετηθεί, θα είναι να χτυπηθεί η κομματικοκρατία στη τοπική αυτοδιοίκηση. Σκεφτείτε λοιπόν μια κοινή λίστα μέσα από την οποία θα μπορείτε να επιλέξετε όποιον υποψήφιο θέλετε, άσχετα σε ποιον συνδυασμό ανήκει ή ακόμα και κάποιον ανεξάρτητο υποψήφιο! Μιλάμε ίσως για την καλύτερη έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Γιατί μη μου πείτε, ότι επειδή θα ψηφίσουμε τον Α΄ υποψήφιο δήμαρχο, ότι ο Β’ υποψήφιος δήμαρχος δεν έχει στην ομάδα του ικανούς ανθρώπους, που ίσως αξίζουν την ψήφο μας;!

Με τον τρόπο αυτό φυσικά καταλαβαίνετε, ότι αυτοί που εκλέγονται πολλές φορές με τον αέρα των εδρών bonus, που παίρνει ο πρώτος συνδυασμός και ίσως με τις μισές ή και λιγότερες από τις ψήφους που λαμβάνουν υποψήφιοι άλλων συνδυασμών που μένουν εκτός των συμβουλίων, δεν πρόκειται να εκλεγούν ξανά εκτός και αν καταφέρουν να πείσουν περισσότερους ψηφοφόρους. Επίσης υπερβολικά προβεβλημένοι υποψήφιοι σύμβουλοι, που γίνονται αυτοκόλλητα του κάθε υποψηφίου δημάρχου ή περιφερειάρχη θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν μέσα σε μια ενιαία λίστα, όπου ο ανταγωνισμός θα είναι τεράστιος.

Το θέμα λοιπόν είναι αν είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε δημοκρατικά μέσα σε ένα τέτοιο ανταγωνισμό; Σίγουρα κάποιες κατηγορίες υποψηφίων, που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν θα θέλουν να ακούσουν ούτε κουβέντα σχετικά. Σκοπός λοιπόν θα πρέπει να είναι επιστρέψουν στην ενασχόληση με τα κοινά οι πολίτες, που αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ δημόσια τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου κ. Σίωκα Απόστολο γιατί είναι ο μόνος αιρετός από το Μοσχάτο-Ταύρο, που ανέδειξε την πρόταση Στυλιανίδη στο προφίλ του στο Facebook και δήλωσε ότι συμφωνεί.

Ο Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου γράφει εδώ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλή χρονιά και συγχαρητήρια που θίγεις ένα τέτοιο θέμα.
    Η τοπική αυτοδιοίκηση, περισσότερο από άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης νομίζω, πάσχει εδώ και χρόνια από τον κομματισμό.
    Από τον κομματισμό που στήριξε γενιές και γενιές πολιτικάντηδων και καταβαράθρωσε την αξιοπιστία και την λειτουργικότητα των δήμων.
    Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, όλοι κάπου ανήκουμε κομματικά ή ανήκαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Παρθενογέννεση δεν υπάρχει. Να αντιληφθούμε όμως κι ένα άλλο πράγμα, οτι οι καιροί αλλάζουν κι αν δεν αλλάξουμε μαζί τους, θα μείνουμε δεκαετίες πίσω.
    Οι δήμοι δεν είναι πεδίο υψηλής πολιτικής, είναι οργανισμοί προσφοράς κοινωνικών και διοικητικών υπηρεσιών, ρόλος τους είναι να διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών και πάνω από όλα είναι (ή οφείλουν να είναι) βασικοί και ρυθμιστικοί παράγοντες της κοινωνικής συνοχής. Είναι το πρώτο επίπεδο δημόσιας διοίκησης και μάλιστα αυτό με την μεγαλύτερη απ’ ευθείας επαφή με τον πολίτη.
    Αναφορικά με την πρόταση του υπουργού, δεν ξέρω πόσο αγνές προθέσεις την περιβάλλουν και έχω ενστάσεις, όχι ώς προς την ουσία της βέβαια, αλλά ώς προς την δομή της. Για παράδειγμα, γιατί ο δήμαρχος να παραμείνει κομματικός και να μην εντάσσεται κι αυτός σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, έστω διαφορετικό για υποψήφιους δημάρχους μόνο? Δεν παραμένει έτσι ο κομματισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση?
    Η πρόταση θέλει πολύ συζήτηση, σίγουρα όμως η κατεύθυνση είναι σωστή, αρκεί να μην γίνεται για το θεαθήναι και να αναζητηθούν και πρακτικά εκείνοι οι τρόποι που θα διασφαλίσουν οτι τα κόμματα θα φύγουν μακριά από τον έλεγχο των δήμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ