image

Υποψήφιος βουλευτής από το Μοσχάτο υπάρχει και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές.

Το όνομα του είναι Ιωσήφ Παρασκευάς και είναι υποψήφιος με το κόμμα Δημιουργία, Ξανά! στην Β’ Αθηνών.

Τον αφήνουμε να παρουσιάσει τον εαυτό του και την υποψηφιότητά του σε ένα ενδιαφέρον κείμενο που εκτός από εκλογική σημασία, έχει και ενδιαφέρον να γνωρίσουμε έναν συμπολίτη μας με εντυπωσιακό βιογραφικό και πορεία.

Αναλυτικά:

Ονομάζομαι Ιωσήφ Σ. Παρασκευάς και θα είμαι υποψήφιος βουλευτής στην Β’ Περιφέρεια Αθηνών με την Δημιουργία, Ξανά! Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο Μοσχάτο. Αντί αναλυτικού κειμένου προτίμησα να “απαντήσω” τις “συνήθεις” ερωτήσεις που μου έκαναν φίλοι και συγγενείς όταν το ανακοίνωσα.

– Πως κι έτσι?

– Όσοι με ξέρετε από κοντά κι όσοι με παρακολουθείτε όλα αυτά τα χρόνια στο Facebook – https://www.facebook.com/iosif.s.paraskevas – θα έχετε καταλάβει ότι δεν μπορώ να “κάτσω στ’ αυγά μου”. Ξέρεις, όταν επέλεξα μια καριέρα στην Ευρώπη, χωρίς να αλλάξω χώρα, δεν μπορούσα να φανταστώ τι μας περιμένει. Ξεκίνησα με όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά φρόντισε η πραγματικότητα να μην είναι πολύ φιλική. Κι όταν λέω πραγματικότητα εννοώ πρωτίστως εμάς τους ίδιους: γιατί εμείς είμαστε υπεύθυνοι των επιλογών μας.

– Με τον Τζήμερο όμως ρε συ?

– Ναι, γιατί? Επί της ουσίας λίγο πολύ ξέρεις τα πιστεύω μου και αλήθεια σου λέω, όπου έχεις διαφωνίες είμαι όλος αυτιά (αρκεί να υπάρχει επιχειρηματολογία κι όχι ιδεοληψία). Δεν συμφωνώ σε όλα ούτε με την δημιουργία, ούτε με τον Θάνο Τζήμερο. Πως θα μπορούσε να συμφωνεί κανείς 100% με ένα κόμμα ή έναν άνθρωπο όταν δεν συμφωνεί καλά καλά με τον εαυτό του? Ωστόσο συμφωνώ στα περισσότερα κι αυτό μου αρκεί. Και επειδή έχω γνωρίσει τους ανθρώπους μέσα στην δημιουργία αλλά και τον ίδιο τον Θάνο προσωπικά, ξέρω ότι παρά τις όποιες αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κανείς (και μερικές φορές ίσως δικαιολογημένα), θα δει μόνο ανθρώπους εργαζόμενους, άνεργους, επαγγελματίες, συνταξιούχους, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους που πραγματικά πιστεύουν αυτά που λένε, που περνάνε δύσκολα, αλλά πιστεύουν σε μια άλλη Κοινωνία.

image

– Υπάρχουν κι άλλα κόμματα όμως, το έχεις σκεφτεί να κατέβεις εκεί?

– Δεν θέλω να κάνω καριέρα ως πολιτικός αλλά ως ενεργός πολίτης. Κι όπως ξέρεις ποτέ δεν ασχολήθηκα είτε με κόμματα είτε με φοιτητικές παρατάξεις, πριν την δημιουργία, ξανά! Για τα άλλα κόμματα να σου πω τι πιστεύω, και τα έχω πει πολλές φορές: Στην ΝΔ οι μεταρρυθμιστές είναι ελάχιστοι. Και οι παλιότεροι εκεί μέσα αλλιώς έχουν μάθει την διαχείριση μιας χώρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν τι τους γίνετε. Όποιος πέρασε από Πανεπιστήμιο, τους έμαθε. ΚΚΕ και ΧΑ από την άλλη είναι ολοκληρωτικά μορφώματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όπως σε κάθε σοβαρή χώρα (αν αμφιβάλλεις ρώτα έναν Τσέχο ή έναν Πολωνό…). Το ΛΑΕ είναι μια καρικατούρα του ΚΚΕ με ανεπάγγελτους συνδικαλιστές και το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ είναι…. βασικά δεν είναι τίποτα! – Τέλος το ΠΟΤΑΜΙ είναι τελείως αδιάφορο και η Ένωση Κεντρώων τελείως φαιδρή. Για αυτό και στηρίζω την δημιουργία, ξανά.

– Ναι ρε συ αλλά οι δυο τελευταίοι λένε περίπου τα ίδια με σας…

– Ναι αλλά “περίπου”: οι μεν πρώτοι φοβούνται να σπάσουν αυγά οι δε δεύτεροι έχουν ελλιπείς ή καταστροφικές θέσεις (όπως το “Σε κάθε νομό Πανεπιστήμιο”). Μεγάλη κουβέντα, αλλά νομίζω αξίζει περισσότερο να με ρωτήσεις τι προτείνω εγώ.

– Ωραία λοιπόν. Για πες μας τις γενικές σου σκέψεις.

– Καταρχήν πρέπει να καταλάβεις κάτι. Δεν ζω αλλού: Κι εγώ πληρώνω με δόσεις την εφορία μου και το ασφαλιστικό μου ταμείο. Κι εγώ είμαι Ελεύθερος Επαγγελματίας και ξέρω τι σημαίνει. Κι εγώ θέλω να ανοίξω επιχείρηση με καινοτόμο προσανατολισμό και βλέπω τις δυσκολίες. Κι εγώ θέλω να κάνω εδώ και καιρό οικογένεια αλλά το κράτος φροντίζει να μην με αφήνει σε ησυχία. Κι εγώ έχω πολλούς φίλους και συναδέλφους στην ίδια θέση. Κι εγώ έχω πολλούς φίλους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Γενικά ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει.

Άρα?

– Άρα καταρχήν πρέπει να δεις τις θέσεις μας (http://www.dimiourgiaxana.gr/el/θεσεις) – αφιέρωσε δέκα λεπτά, αξίζει. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σου πω ότι εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο το θέμα Τριτοβάθμια Εκπαίδευση & Έρευνα καθώς και η ανάπτυξη ρεαλιστικής Διαστημικής Πολιτικής, όπου και έχω συνεισφέρει με προτάσεις. Από εκεί και πέρα μπορείς να δεις και πιο προσωπικές (παλιότερες) απόψεις εδώ:
http://www.dimiourgiaxana.gr/el/άρθρα-μελών/945-επικίνδυνες-αποστολές-έρευνα-στην-ελλάδα
http://www.dimiourgiaxana.gr/el/άρθρα-μελών/984-kalamata,-we-have-a-problem
http://www.dimiourgiaxana.gr/el/άρθρα-μελών/1289-η-διαστημική-πολιτική-ως-ρεαλιστική-αναγκαιότητα
http://www.kathemera.gr/author/isparas/

ή απλά να με ρωτήσεις, κι αν ξέρω, θα σου πω την άποψη μου.

Ωραία όλα αυτά, αλλά θα μπείτε στην Βουλή?

– Κλασικό ερώτημα. Δεν θα σου πω ψέματα. Θα είναι δύσκολη η προσπάθεια – τα ΜΜΕ δεν μας προβάλλουν και γενικά έχει πέσει απίστευτη λάσπη όλα αυτά τα χρόνια – αλλά όχι αδύνατη. Σκοπός μας είναι να κάνουμε γνωστά τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις, όχι να πιάσουμε θέσεις. Αν μας δώσεις κι εσύ την δύναμη θα καταφέρουμε να μπούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση σίγουρα θα μας δυναμώσεις τόσο όσο ώστε να ακουστούμε περισσότερο και να βάλεις ένα λιθαράκι για το (όχι και τόσο μακρινό…) μέλλον.

– Ναι αλλά η χαμένη ψήφος…

– Άντε πάλι με αυτό το παραμύθι. Ξέρεις κάτι? Μην σε πιάνουν κορόιδο. Να σου το πω διαφορετικά? Αν δεν υπήρχε η δημιουργία, σε καμία περίπτωση δεν θα ψήφιζα ΝΔ για να φύγει ο Σύριζα (ή τον Σύριζα για να μην ξαναέρθει η ΝΔ). Η λογική “ψηφίζω τον έναν για να φύγει ο άλλος” μας έφερε ως εδώ. Πάντα θα επιλέγω την καλύτερη λύση. Μπει δεν μπει στην Βουλή η όποια λύση διαλέγω κάθε φορά. Γιατί έχω μάθει να βρίσκω λύση σε ένα πρόβλημα, κι όχι να αφήνω κενή την απάντηση και να πηγαίνω στο επόμενο πρόβλημα. Αλλιώς το πρόβλημα χρονίζει και δεν λύνεται ποτέ. Και κάτι άλλο. Εδώ και 3 χρόνια όταν ψηφίζω κοιμάμαι ήσυχος. Πίστεψε με. Αξίζει.

– Εντάξει λοιπόν. Τι σκοπεύεις να κάνεις προεκλογικά?

– Χμ όχι πολλά πράγματα με την τυπική έννοια του όρου. Αν αυτά που σου έγραψα τα βλέπεις λογικά πρότεινε στους φίλους σου να διαβάσουν αυτό το κείμενο, μίλησε τους για την δημιουργία, ξανά! κι ας μην μας ψηφίσουν. Αλλά ας μας διαβάσουν πρώτα. Και ανεξάρτητα από το που βρίσκονται, επειδή είναι οι εκλογές με λίστα, η ψήφος είναι στο κόμμα και όχι στα πρόσωπα.

– Πες μου τουλάχιστον δυο λόγια για σένα, να ξέρω τι να τους λέω, τι κάνεις, με τι ασχολείσαι…

– Δεν θα γράψω κάτι ιδιαίτερο για το Βιογραφικό μου: είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ με Μεταπτυχιακό στον Αυτοματισμό (ΕΜΠ) και τελειώνω το Διδακτορικό μου επίσης στο ΕΜΠ. Είμαι ερευνητής από το 2003, και εξειδικεύομαι στον χώρο της Ρομποτικής και κυρίως της Διαστημικής Ρομποτικής. Συμμετέχω σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα κυρίως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ενώ τελευταία προσπαθώ με κάποιους συνεργάτες να στήσουμε μια εταιρία στον χώρο της τεχνολογίας. Αυτά τα λίγα, αρκούν… για τα υπόλοιπα δες κι εδώ http://www.dimiourgiaxana.gr/el/υποψήφιοι/παρασκευάς-ιωσήφ – επιθυμώ τουλάχιστον τα επαγγελματικά θέματα να τα έχω διαχωρισμένα από την πολιτική…

Σε κάθε περίπτωση μην απέχεις. Μην ψηφίσεις διαμαρτυρόμενος – τελικά κι εσύ θα χάσεις. Ψάξε και σκέψου το καλύτερο. Κι ελπίζω να δεις ότι εμείς δίνουμε πολλές απαντήσεις με σαφήνεια και ουσία.

12 ΣΧΟΛΙΑ

        • Πειτε μου συγκεκριμενα που διαφωνειτε. Στην τελική μπορει να εχετε και δικιο. Η οπτικη μου γωνία είναι αυτή που περιέγραψα. Διαφωνείτε με τις θεσεις μας, όπως μειωση φορου σε 12% για ολους? Με την εισαγωγή μηχανοργανωσης ουσιαστικα ομως στο δημοσιο? Με την εξοδο των παραταξεων απο τα Πανεπιστημια? Με την συνδεση των Πανεπιστημίων με την πραγματικότητα? Γιατι δεν μπορώ να καταλαβω απο αυτα που γραφετε που ειναι το προβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ