Αφιέρωμα στο Μοσχάτο έκανε η athensvoice.gr, παρουσιάζοντας την πόλη και χαρακτηριστικά σημεία της. Η Athens Voice χαρακτηρίζει το Μοσχάτο ως η “Μεσοποταμία” των Αθηνών.

Από την Πειραιώς μέχρι την παραλιακή, ανάμεσα στον Ιλισό και τον Κηφισό, βρίσκεται η περιοχή του Μοσχάτου. Καθόλου τυχαίο που οι ντόπιοι την αποκαλούν χαριτολογώντας «Μεσοποταμία». Για του λόγου το αληθές, υπάρχει και ομώνυμος σύλλογος στην περιοχή. Με έντονο το υγρό στοιχείο, το Μοσχάτο ήταν κάποτε γεμάτο αμπέλια, γεγονός στο οποίο χρωστά και το όνομά του. Αν και πλέον ανήκει στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, διαθέτει ξεχωριστή κοινότητα που κρατά ακόμα τον παλιό της χαρακτήρα, αυτό της γειτονιάς. «Οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους και σε γενικές γραμμές αλληλοστηρίζονται» μας λέει ο κ. Κεντέρογλου, που διαθέτει μαγαζί στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Μεταμορφώσεως. «Ουσιαστικά, η περιοχή χωρίζεται σε δύο ποτάμια, πάνω υπάρχει η βιομηχανική ζώνη, κάτω η παραλία και στη μέση η κατοικήσιμη» εξηγεί. «Τίποτα δεν μένει κρυφό, ενώ έχει και αυτό τις cult φιγούρες του, με πιο χαρακτηριστική εκείνη του Αντουάν που πουλάει λαχεία και κάποιες φορές τραγουδάει στα γήπεδα κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων» λέει ο Γιώργος, που ζει και εργάζεται εδώ από παιδί.

Πράγματι, αν κάποιος διασχίσει τη Μακρυγιάννη και μετά τη Χρυσοστόμου Σμύρνης θα δει τα μέρη και τις πλατείες, που ουσιαστικά συμπυκνώνουν την έντονη ζωή της περιοχής. Ωστόσο τα κρυφά στέκια στα διάφορα στενά μαρτυρούν την άλλη όψη του Μοσχάτου, που προδίδει τον αστικό του χαρακτήρα.

Καρναβάλι & κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Το Μοσχάτο είναι ευρέως γνωστό για το καρναβάλι που λαμβάνει χώρα για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ξεκίνησε κάποτε από σχολικές τάξεις γυμνασίων και λυκείων. Ο Γιώργος Αναστόπουλος, κάτοικος της περιοχής, θυμάται χαρακτηριστικά μία από τις πρώτες χρονιές στις αρχές του ’90, όπου η θεματολογία αντλήθηκε από την κλωνοποίηση της Ντόλι. Στη συνέχεια μπήκαν οι χορηγοί, και έφτασε να παίρνει μέρος στο καρναβάλι της Πάτρας και αργότερα το δεύτερο να παίρνει μέρος στο καρναβάλι του Μοσχάτου. Δεν είναι τόσο το καρναβάλι που λάτρεψαν οι κάτοικοι, όμως, όσο το κυνήγι του θησαυρού πριν από αυτό – ένα «παιχνίδι» που πραγματοποιείται λίγο πριν από τις ομάδες που παίρνουν μέρος και στο καρναβάλι. «Αν δεν υπάρχει κυνήγι θησαυρού, δεν υπάρχει καρναβάλι» λέει ο Κωνσταντίνος Φράγκος, συντονιστής της θεατρικής ομάδας τού Πνευματικού Κέντρου της περιοχής. «Οι ομάδες περνούν από δοκιμασίες όπως το να λύνουν γρίφους, να βγαίνουν για “σαφάρι”, να κάνουν καντάδες ή να ψάχνουν κρυμμένες απαντήσεις με προορισμό κάποιο κρυμμένο αντικείμενο στην πόλη».

Εργαστήρι Συναισθέατρο

Το Εργαστήρι Συναισθέατρο στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου. Πρόκειται για ένα πειραματικό εργαστήρι (θεατρικών κυρίως) τεχνών, σεμιναριακού χαρακτήρα, που καταπιάνεται με τη δραματοθεραπεία με τελικό σκοπό την αυτο-βελτίωση μέσα από τις πρόβες. Συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Φράγκο και την Ντόρα Μάτσικα, μέλη της ομάδας που το συντονίζει, κατά τη διάρκεια της πρόβας δύο μονόπρακτων που θα ανεβούν τις γιορτές. «Στις πρόβες επικοινωνούμε με τρόπους που δεν είχαμε σκεφτεί και αυτό μας κάνει καλύτερους. Τα κείμενα είναι οι αφορμές και η σκηνή το μέσο» μας εξηγούν. Από το 2015 θα δέχονται άτομα και από άλλους δήμους, ενώ σκοπεύουν να δημιουργήσουν και κινηματογραφική λέσχη. http://synaistheatro.blogspot.gr

Ο Καπετάν Ανδρέας Ζέππος

Μπαίνοντας στα «Κανάρια», την ιστορική ταβέρνα του Μοσχάτου που βρίσκεται εκεί από το 1936 προσφέροντας μόνο ψάρι και γαρίδα, δεν περίμενα ότι ο Ζέππος ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Το τραγούδι του Παπαϊωάννου αναφέρεται σε πραγματική ιστορία. Ο Ζέππος γεννήθηκε, λένε, μέσα σε ένα καΐκι ερχόμενο από το Αϊβαλί στον Πειραιά κάπου το 1914, κατά την πρώτη περίοδο της καταστροφής της Μικράς Ασίας. Στα 24 του παντρεύεται και μετακομίζει στο Μοσχάτο στο σπίτι της γυναίκας του. Ψαράς ο πεθερός του, δεινός ψαράς κι ο ίδιος, αποκτά γρήγορα δικό του ψαροκάικο. Παρόλο που λόγω κατοχής η πείνα θέριευε στην Αθήνα, εκείνος δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα φαγητού αφού έπιανε ψάρια με το σωρό. Περιουσία ωστόσο δεν έκανε, τάιζε και βοηθούσε όσο περισσότερους μπορούσε. Μάλιστα, πετούσε κάποιες μέρες ψάρια στην αυλή, στα Κανάρια, και κάπως έτσι άνοιξε το ταβερνάκι γιατί τα έψηναν και τα έτρωγαν όλοι μαζί. Αφού φρόντιζε με συσσίτια κυρίως τα παιδιά και τις οικογένειες της περιοχής, ό,τι του έμενε το έπινε. Με τον Παπαϊωάννου ήταν καλοί φίλοι. Του έγραψε λοιπόν αυτό το τραγούδι, που ουσιαστικά μαρτυρούσε την καθημερινότητά τους.

Το Μοσχάτο αποτελεί μία από τις ιδανικές περιοχές για να βγει κανείς και να περιπλανηθεί στις γιορτές. Διαθέτει καλή αγορά για ψώνια και βόλτες, πολλά κουτούκια και χώρους διασκέδασης.


Εορταστικές εκδηλώσεις

Παρασκευή 19/12
★ Χριστουγεννιάτικο bazaar με κατασκευές των παιδιών, αλλά και φίλων τους, διοργανώνουν στο 1ο Νηπιαγωγείο Μοσχάτου (Χρ. Σμύρνη 5, Μοσχάτο, στις 18.00)
★ Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) Μοσχάτου-Ταύρου (Πίνδου & Αγ. Κωνσταντίνου 31, Μοσχάτο, στις 19.00)
★ Ερασιτεχνικό Θεατρικό Πειραματικό Εργαστήρι Συναισθέατρο – «Η Αρκούδα», κωμωδία του Α.Π. Τσέχοφ. (Σολωμού & Κων/πόλεως, Μοσχάτο, στις 20.00)

Σάββατο 20/12
★ Στο κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού «Πνοή» διοργανώνεται μια διαδραστική παράσταση για παιδιά. (Χρ. Σμύρνης 111, στις 11.30)
★ Χριστουγεννιάτικη γιορτή που κάνουν κάθε χρόνο στο κλειστό γυμναστήριο Μοσχάτου ο αθλητικός σύλλογος «Σ.φι.γ.μός» Μοσχάτου-Ταύρου και το φιλανθρωπικό σωματείο «H Aγάπη Υπάρχει» (Μιαούλη 60, στις 19.00)
★ Ερασιτεχνικό Θεατρικό Πειραματικό Εργαστήρι «Συναισθέατρο» – «Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;», βασισμένο στο παιδικό παραμύθι του Β. Ηλιόπουλου (Σολωμού & Κων/πόλεως, στις 19.00)

Κυριακή 21/12
★ Θεατρική ομάδα «Κ.Ε.Φ.Ι.» – «Η λαίδη Φθέιροσολ» – Τ. Ουίλιαμς, μονόπρακτο/ «Η μέθοδος της Δίδος Μαργαρίτας» – Ρ. Ατάιντε, διασκευή σατυρικής κωμωδίας.  (Σολωμού & Κων/πόλεως, στις 20.00)
Δευτερα 22/12
★ Επαγγελματική Θεατρική ομάδα «Οδός ηθοποιών 6» – «Έχω ανάγκη την αγάπη», σπονδυλωτή μουσικοχορευτική παράσταση σε κείμενα και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ατταλιώτη. (Σολωμού & Κων/πόλεως, στις 20.00)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Μοσχάτου, στις 21 Δεκεμβρίου τα καταστήματα της περιοχής θα είναι ανοιχτά.


Στο Μοσχάτο θα δείς 

– Αδέσποτες γάτες. Σχεδόν σε κάθε γωνιά υπάρχουν μπολάκια με νερό και γατοτροφή, ενώ πολλές κοιμούνται στις αυλές των σπιτιών.
– Μονοκατοικίες με περιποιημένες αυλές.
– Νεραντζιές. Θα μπορούσε η περιοχή να λέγεται εναλλακτικά έτσι, αφού είναι γεμάτη από τα εν λόγω δέντρα και δίπλα στις Τζιτζιφιές.
– Αρκετούς γνωστούς καλλιτέχνες της εγχώριας μουσικής σκηνής που είτε διατηρούν δικά τους μαγαζιά στην περιοχή, είτε συχνάζουν σε αυτά.
–  Πεζόδρομους και «ημιπεζόδρομους» κατάλληλους για περπάτημα.
– Τα «Κανάρια», μία από τις πιο παλιές ταβέρνες. Προσφέρει μόνο φρέσκια γαρίδα και φρέσκο ψάρι. Ούτε καν πατάτες τηγανητές.
– Το σινέ Κήπος. Είναι ο θερινός κινηματογράφος του Μοσχάτου και οι κάτοικοι το αποκαλούν «κόσμημα της πλατείας Μεταμορφώσεως».
– Παραδοσιακά κουτούκια και φούρνους με ζυμωτό ψωμί.

Διαβάστε το πλήρες αφιέρωμα στο athensvoice.gr!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ