Απάντηση προς την ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, με επικεφαλής στο Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου τον Άρη Κρεμμύδα απέστειλε ο πρώην Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Αθήνας και νυν Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Αφορμή για την απάντηση αποτέλεσε μια αποστροφή του κειμένου των “Πολιτών σε Δράση για την Ανατροπή” που αναφέρει ότι ο κ. Σωτηρόπουλος παραιτήθηκε από για να πολιτευθεί με τον Δήμαρχος Αθήνας, κ. Καμίνη, κάτι που διαψεύδει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Αναλυτικά η απάντησή του:

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την με ημερομηνία 28.3.2015 ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή – Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου”, που αναφέρει ως “χαρακτηριστικό παράδειγμα” δυσλειτουργίας του θεσμού ότι δήθεν ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων “παραιτήθηκε για να πολιτευθεί με τον συνδυασμό του δημάρχου Καμίνη”!

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η οποία είναι, ούτως ή άλλως, ορατή και προσβάσιμη για οποιονδήποτε διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή και πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων (www.cityofathens.gr/symparastatis) επισημαίνω ότι ουδέποτε “παραιτήθηκα” και, φυσικά, ουδέποτε “πολιτεύθηκα” με οποιαδήποτε παράταξη. Αντιθέτως, τήρησα αυστηρή στάση ουδετερότητας σε όλη την προεκλογική περίοδο και ολοκλήρωσα την θητεία μου, ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων, παραμένοντας ενεργός μέχρι την τελευταία ημέρα της (31.8.2014). Στη συνέχεια, όταν ο Δήμος Αθηναίων προκήρυξε εκ νέου την θέση (Νοέμβριος 2014), ήμουν και πάλι υποψήφιος, χωρίς όμως να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου από κάποια ή κάποιον εκ των επτά (7) συνυποψηφίων Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης.

Στον Δήμο Αθηναίων, ο θεσμός λειτούργησε με πλήρη διαφάνεια και απτά αποτελέσματα, καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου. Όπως προκύπτει από την Ετήσια Έκθεση 2013 που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου (όπως και το σύνολο των παρεμβάσεων και διαμεσολαβήσεών μου), το ποσοστό θετικής έκβασης για τους προσφεύγοντες ανήλθε σε ποσοστό 71,05%. Συνολικά, την περίοδο 2012 – 2014 που θήτευσα στον Δήμο Αθηναίων χειρίστηκα 527 υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων. Ουδείς αντιμετώπισε τον Συμπαραστάτη ως “άτυπο αντιδήμαρχο”, αφού οι αρμοδιότητές του δεν είναι αποφασιστικές, ούτε εκτελεστικές, όπως των αντιδημάρχων, αλλά περιορίζονται στην διαμεσολαβητική επίλυση διαφορών, με ίσες αποστάσεις, τόσο από την ηγεσία και την διοίκηση του δήμου, όσο και από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στο τέλος της θητείας, οι καλές πρακτικές για την λειτουργία του θεσμού συνοψίστηκαν στο 144 σελίδων “Εγχειρίδιο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης” που είναι αναρτημένο στο Διαδίκτυο και ήδη ακολουθείται από πολλούς εκ των 31 συναδέλφων που ήδη έχουν εκλεγεί σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Πρόσφατα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την έκθεση “Τοπική και Περιφερειακή Δημοκρατία στην Ελλάδα” αναγνώρισε τον θετικό ρόλο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων.

Στις 10.3.2015, είχα την ιδιαίτερη τιμή να εκλεγώ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης και με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των περιφερειακων Συμβούλων, στην θέση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.

Σέβομαι τους αιρετούς και τις παρατάξεις τους και όποτε έχει ζητηθεί η συνδρομή μου για την οργάνωση και λειτουργία του θεσμού ή και την ενημέρωση τοπικών κοινωνιών, έχω προσφερθεί να βοηθήσω, πάντοτε με διαφάνεια και χωρίς να υπολογίζω το όποιο κόστος. Δεν παρεμβαίνω στις πολιτικές συζητήσεις σε δημοτικό ή περιφερειακό επίπεδο, όπως δεν παρενέβην καθ΄ όλη την διάρκεια της θητείας μου και, φυσικά, είναι σεβαστές όλες οι απόψεις για τον ρόλο και την λειτουργία του θεσμού. Θεωρώ όμως ότι η κριτική πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και όχι σε ανακρίβειες που μπορούν να θίξουν πρόσωπα.

Αθήνα, 6 Απριλίου 2015

Βασίλης Σωτηρόπουλος

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ