Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης προκάλεσε η ψηφοφορία για τον ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΔΟΠΑΚΑ) στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρου του δήμου στο Μοσχάτο.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περισσότερο από τέσσερις(!) ώρες, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη και οι λεκτικές και πολιτικές κόντρες θύμισαν προεκλογική περίοδο.

Την ένταση πυροδότησε η πρόταση του δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, για τον ορισμό διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΠΑΚΑ του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και ειδικότερα οι τρεις θέσεις που παραχώρησε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Άρη Κρεμμύδα ζητούσε τέσσερις θέσεις στο δεκαπενταμελές δ.σ. του ΔΟΠΑΚΑ έτσι ώστε να εκλέξει δύο μέλη και να έχουν οι υπόλοιπες παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση” με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Κυριαζίδη και “Ενωμένοι Πολίτες” με επικεφαλής τον Σταμάτη Καζαντζή από ένα μέλος.

Το αίτημα του κ. Κρεμμύδα όχι μόνο δεν έγινε δεκτό αλλά οδήγησε και σε πολιτική διαμάχη στο δημοτικό συμβούλιο μεταξύ της διοίκησης του δήμου και της μείζονος αντιπολίτευσης.

Παράλληλα η διχογνωμία για τον τρόπο της διαδικασίας της ψηφοφορίας – στην οποία φάνηκε η απειρία του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Αντώνη Μπούτση – και το εάν θα έπρεπε να τεθούν προς ψηφοφορία και οι δύο προτάσεις ή μόνο του δημάρχου έφερε νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου είχε προτείνει μία θέση για κάθε παράταξη στο δ.σ. του ΔΟΠΑΚΑ στην ψηφοφορία τέθηκε το δίλημμα για το εάν θα δοθούν τρεις ή τέσσερις θέσεις στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Μετά από μια τραγελαφική διαδικασία και συνεχείς διαβουλεύσεις του προεδρείου με τη νομική υπηρεσία του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, τελικά επαναλήφθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας όπου ψηφίστηκαν “συγχρόνως” και οι δύο προτάσεις με τη πρόταση του δημάρχου να υπερτερεί.

Βέβαια το θέμα έχει και συνέχεια. Ο κ. Ευθυμίου σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν θέλει να βάζει εμπόδια στις διαδικασίες ανάδειξης εκπροσώπων της αντιπολίτευσης πρότεινε να ψηφίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης λευκό, και να αφήσουν τις υπόλοιπες παρατάξεις να προτείνουν τους τρεις υποψηφίους για το δ.σ. του ΔΟΠΑΚΑ. Αν η παράταξη Κρεμμύδα ήθελε λοιπόν θα μπορούσε να εκλέξει δύο εκπροσώπους αφήνοντας στις άλλες παρατάξεις μία θέση. Φυσικά κάτι τέτοιο ερχόταν σε αντίθεση με την πρόταση που ήθελε να καταθέσει ο δήμαρχος και από την στιγμή που δεν είχε τεθεί στην ψηφοφορία πρόταση αυτή αποσύρθηκε και τέθηκε νέα στη θέση της. Σε αυτήν την πρόταση ο κ. Ευθυμίου πρότεινε άμεσα τον ένα εκ των δύο εκπροσώπων που είχε προτείνει η παράταξη Κρεμμύδα, τον κ. Μελίστα όμως άλλαξε τον αναπληρωματικό του και αντί για τον κ. Αρβανίτη πρότεινε τον κ. Χλούπη ενώ υιοθέτησε την πρόταση των κ.κ. Κυριαζίδη και Καζαντζή για την υπόλοιπες δύο θέσεις στο δ.σ. του ΔΟΠΑΚΑ. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε “unfair” από τον κ. Κρεμμύδα και τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης του Γρηγόρη Σωπάκη και έδωσε αφορμή για έναν τρίτο γύρο αντιπαράθεσης.

Το κερασάκι στην τούρτα για την προχειρότητα με την οποία προετοιμάστηκαν τα θέματα προς ψηφοφορία είναι πως μετά την ψήφιση του δ.σ. του ΔΟΠΑΚΑ ο κ. Χάρης Τουφεξίδης της παράταξης Κρεμμύδα υπενθύμισε στο προεδρείο ότι θα έπρεπε να ψηφιστεί και η διάρκεια της θητείας του δ.σ. του ΔΟΠΑΚΑ. Ύστερα από αυτό ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Μπούτσης διευκρίνισε ότι η θητεία θα είναι δυόμισι χρόνια και έθεσε το θέμα εκ νέου σε ψηφοφορία. Μύλος. Οφείλουμε πάντως εδώ να σημειώσουμε ότι και η παράταξη “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” με επικεφαλής τον Άρη Κρεμμύδα στάθηκε υπέρ του δέοντος στο τυπικό της διαδικασίας και υιοθετώντας μια επιθετική τακτική ακόμα και σε εντελώς διαδικαστικά θέματα συνέτεινε στην δημιουργία έντασης στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και στην αναιτιολόγητη επιμήκυνση της συνεδρίασης..

Τελικά μετά από πολλές αντεγκλήσεις και έντονους διαξιφισμούς ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το δ.σ. του ΔΟΠΑΚΑ στο οποίο πρόεδρος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Ντένια Λουκάκη και αντιπρόεδρος η Μαρία Τσέλιου.

Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μοσχάτου ψηφίστηκε ο Απόστολος Σιώκας με αντιπρόεδρο τον Δημήτρη Κόλια.

Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Α’/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής δήμου Μοσχάτου-Ταύρου ψηφίστηκε η Μαρία Τσέλιου και αντιπρόεδρος ο κ. Μάκης Πεφάνης.

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΝΠΔΔ Β ‘/Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής δήμου Μοσχάτου-Ταύρου ψηφίστηκε ο κ. Γιάννης Σάββας και αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Κελεσίδης.

Επίσης, ο Παναγιώτης Χατζηαντωνίου εκλέχθηκε Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Στις υπόλοιπες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι αποφάσεις ήταν οι εξής :

– Έγκριση της υπ’αριθμ. πρωτ. 95/9/11-9-2014 απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης, που αφορά στην Αναμόρφωση Προϋπολογισμού 2014.

– Έγκριση της υπ’αριθμ. 59/2014 απόφασης Πνευματικού Κέντρου που αφορά στην “Κατάρτιση και ψήφιση προϋπολογισμού του Ν.Π.Δ.Δ. «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ» οικ. Έτους 2015”. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου ΝΠΙΔ Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

– Ορισμός εκπροσώπου για την συγκρότηση Δ.Σ του Συνδέσμου Δήμων Πειραιά & Δυτικής Αττικής. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο Δημήτρης Σούτος.

– Απόφαση για επιστροφή χρημάτων αχρεωστήτως καταβληθέντων. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την απόδοση εσόδων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων οικ. έτους 2014 προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών του Νομικού Προσώπου «Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την καταβολή οφειλών ΠΟΕ εργαζομένων. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την καταβολή οφειλών μισθωμάτων ΠΟΕ. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την τροποποίηση της 256/2013 απόφασης Δ.Σ. ως προς την εξουσιοδότηση του εντεταλμένου Συμβούλου για την παραχώρηση ωρών σε αθλητικά σωματεία και συμπλήρωση της με βάση το υπ’αριθμ. 23097/30-7-2014 αίτημα για τη χορήγηση ωρών σε συλλόγους χρήσης των κλειστών γηπέδων. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την ανάληψη δαπανών και την διάθεση πιστώσεων που αφορούν στην υλοποίηση της εκδήλωσης «Αγώνας δρόμου 2014». Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Απόφαση για την έγκριση τοποθέτησης επί πεζοδρομίου ενημερωτικής πινακίδας. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Άρση απαλλοτρίωσης και τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, στο ΚΠ 219, της περιοχής «Ελαιώνα» Δημοτικής Ενότητας Ταύρου του Δήμου Μοσχάτου -Ταύρου, σε εκτέλεση της με αρ. 2067/2009 Απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Ψηφίστηκε ομόφωνα η υποβολή ένστασης από πλευρά δήμου στην τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου.

– Έγκριση της υπ’αριθμ. 3/10-9-2014 απόφασης της ΔΕΠ που αφορά στην επιχορήγηση Σχολικών Επιτροπών για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων (‘ Β και Τ κατανομή 2014). Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Διοικητική αποβολή της μισθώτριας κας Ελένης Τζιώτη από σχολάζον περίπτερο λόγω λήξης της μίσθωσης Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Διοικητική αποβολή της μισθώτριας κας Ευαγγελίας Μπελάγια από σχολάζον περίπτερο λόγω λήξης της μίσθωσης. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου ως μέλους της επιτροπής καταρτισμού ετησίου μητρώου αρρένων. Ψηφίστηκε ομόφωνα ο κ. Μάκης Πεφάνης.

– Απόφαση για τον ορισμό δύο Δημοτικών Συμβούλων σαν μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης ακινήτων έτους 2015. Ψηφίστηκαν ομόφωνα οι κ.κ. Δαμηλάκος και Κυριακόπουλος.

– Απόφαση για την συγκρότηση Επιτροπής καταστροφής αντικειμένων άνευ αξίας έτους 2015. Ψηφίστηκαν ομόφωνα οι κ.κ. Γρούμπας, Φελλάς και Μελίστας.

– Απόφαση για τον ορισμό επιτροπής ελέγχου (των ήδη χορηγηθέντων χώρων στάθμευσης καθώς και τον έλεγχο των νέων αιτήσεων για χώρο στάθμευσης). Ψηφίστηκαν ομόφωνα οι κ.κ. Κελεσίδης, Μελέτης, Σταμάτης Καζαντζής.

– Απόφαση για την συγκρότηση 3μελούς Επιτροπής για την άρση κυκλοφορίας παλαιών αυτοκινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου για το έτος 2015. Από αιρετούς ψηφίστηκε ο κ. Πέτρος Δημητρίου.

– Απόφαση για τον ορισμό ενός Δημοτικού Συμβούλου με αναπληρωτή σαν μέλος της Επιτροπής επίλυσης με συμβιβασμό φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων , έτους 2015. Ψηφίστηκε ομόφωνα ο κ. Κόλλιας.

– Συγκρότηση 3μελούς Επιτροπής για την άρση κυκλοφορίας παλιών αυτοκινήτων και τον χαρακτήρα ως εγκαταλελειμμένα . Ψηφίστηκαν ομόφωνα οι κ.κ. Φελλάς και Τουφεξίδης.

– Ορισμός νομίμου εκπροσώπου για διανομή τροφίμων απόρων. Ψηφίστηκε ομόφωνα η κα Καραβία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ