Ενας σπουδαίος κινηματογραφιστής, που έγραψε λαμπρή ιστορία στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και ένας «ευγενής κύριος», όπως τον χαρακτήριζαν οι συνάδελφοί του, ταξίδεψε πριν από λίγες μέρες για τη γειτονιά των αγγέλων.

Ο Ανδρέας Αναστασάτος, βετεράνος διευθυντής φωτογραφίας σε θρυλικές ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη («Το κορίτσι με τα παραμύθια», «Διακοπές στην Αίγινα»), αλλά και άλλων δημοφιλών πρωταγωνιστών, όπως ο Κώστας Βουτσάς και η Ελενα Ναθαναήλ, άφησε την τελευταία πνοή του το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 87 χρόνων και κηδεύτηκε χθες από το Γ’ Νεκροταφείο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Ανδρέας Αναστασάτος αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα και ζούσε καθηλωμένος στο σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του την αγαπημένη σύζυγό του και τα τρία παιδιά τους (δύο κόρες και ένας γιος, ο οποίος διατηρεί φωτογραφικό στούντιο στο Μοσχάτο).

Ντοκιμαντέρ

Το διακεκριμένο έργο του τιμήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Σε αντίστοιχη εκδήλωση είχε προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ανδρέας Αναστασάτος: Ενας ευγενής κύριος», αφιερωμένο στον κινηματογραφιστή.

Στο τελευταίο event προς τιμήν του, ωστόσο, παρών ήταν ο ίδιος, καθώς και παλιοί συνεργάτες του, όπως ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, ο Θόδωρος Ρουμπάνης (έκανε μαζί του την ταινία «Ντάμα σπαθί», παραγωγής 1966, για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο φωτογραφίας από την Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου), καθώς και ο Ομηρος Ευστρατιάδης. «

Ο Ανδρέας ήταν σπουδαίος στη δουλειά του και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα. Ανήκει στη γενιά των κινηματογραφιστών, οι οποίοι έθεσαν νέες αντιλήψεις και τεχνικές στη φωτογραφία. Μέσα από τις καινοτόμες ιδέες του κατάφερε να δώσει έναν άλλον ορισμό στον τομέα της φωτογραφίας στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου» λέει στην «Espresso» ο Ομηρος Ευστρατιάδης.

Ο Ανδρέας Αναστασάτος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1929. Ξεκίνησε ως βοηθός οπερατέρ στις εταιρίες «Νόβακ Φιλμ» και «Ανζερβος». Το 1949 παρουσίασε την πρώτη δουλειά του ως διευθυντής φωτογραφίας-οπερατέρ στην ταινία «Δυο κόσμοι». Ανήσυχο πνεύμα, γύρισε φιλμ ως παραγωγός ή συμπαραγωγός και ίδρυσε μάλιστα και σχετικές εταιρίες. Μερικές από τις γνωστές ταινίες του είναι «Το φιντανάκι», «Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας», «Σκληρός άντρας», «Νύχτες στο Μιραμάρε», «Ματωμένη γη», «Κρυστάλλω», «Οι Πόντιοι».

Πηγή: Espressonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ