Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Kώστα Γαβρόγλου, απέστειλε η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Μοσχάτου – Ταύρου σχετικά με τις Ενδοσχολικές εξετάσεις Γ’ Λυκείου και τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
Ταύρος , Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017
Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου

Θέμα : Ενδοσχολικές εξετάσεις Γ’ Λυκείου – πανελλήνιες εξετάσεις 2017.

Κύριε Υπουργέ, απευθυνόμαστε σε σας για να σας γνωστοποιήσουμε τη δυσαρέσκεια των γονέων που τα παιδιά τους είναι μαθητές Γ Λυκείου και τα οποία φέτος θα βρεθούν αντιμέτωπα με δυο νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου σας, που είναι βέβαιο ότι θα δυσχεράνουν την προσπάθειά τους για την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια. Η πρώτη ρύθμιση αφορά τις ενδοσχολικές εξετάσεις που φέτος θα πραγματοποιηθούν πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα κληθούν λίγο πριν τις πανελλήνιες να διακόψουν την προετοιμασία τους για δυο ή τρεις εβδομάδες και να ασχοληθούν με τη μελέτη άλλων μαθημάτων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Η δεύτερη ρύθμιση αφορά στην κατάργηση της επαναληπτικής εξέτασης, της δυνατότητας δηλαδή ενός μαθητή να μπορεί να εξεταστεί σε κάποιο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στο οποίο για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να εξεταστεί στην καθορισμένη ημερομηνία.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου προκειμένου να βγουν στο στίβο της ζωής έχουν δυο στόχους. Ο πρώτος είναι μια καλή επίδοση στις πανελλήνιες εξετάσεις που θα τους επιτρέψει την εισαγωγή σε σχολή της αρεσκείας τους. Ο δεύτερος στόχος τους είναι η απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου με υψηλό βαθμό, καθώς ο τίτλος αυτός θα τους συνοδεύει για όλη τους τη ζωή. Με την χρονική πρόταξη των ενδοσχολικών εξετάσεων, ουσιαστικά οι μαθητές αυτοί μπαίνουν στο δίλλημα να διαλέξουν ένα από τα δυο. Εάν επιλέξουν να αγνοήσουν τις ενδοσχολικές εξετάσεις προκειμένου να μη διακόψουν την προετοιμασία τους για τις πανελλήνιες, αυτό θα έχει ως συνέπεια να αποφοιτήσουν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ένα βαθμό απολυτηρίου Λυκείου πολύ χαμηλό και αναντίστοιχο με την πραγματική τους αξία. Εάν επιλέξουν να προετοιμαστούν για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, αυτό θα έχει ως συνέπεια να παραμελήσουν τη μελέτη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και φυσικά θα υστερούν έναντι παλαιών αποφοίτων αλλά και έναντι των συμμαθητών τους που έκαναν την πρώτη επιλογή. Η Ένωσή μας θεωρεί ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάλει τα παιδιά μας μπροστά σε ένα τέτοιο δίλλημα, ιδιαιτέρως όταν από αυτό κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους.

Ζητούμε να δώσετε λύση στο ζήτημα αυτό προκειμένου οι μαθητές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σχολικές τους υποχρεώσεις χωρίς επιβάρυνση της προετοιμασίας τους για τις πανελλήνιες. Η ιδανική λύση κατά την άποψή μας θα ήταν η ολική κατάργηση των ενδοσχολικών εξετάσεων στη Γ’ Λυκείου. Αν αυτό σας φαίνεται πολύ ρηξικέλευθο τουλάχιστον να περιοριστεί ο αριθμός των γραπτώς ενδοσχολικώς εξεταζόμενων μαθημάτων σε τέσσερα ή πέντε κατά το πρότυπο του γυμνασίου. Αλλιώς, μόνη λύση είναι η μετάθεση των ενδοσχολικών εξετάσεων μετά τις πανελλήνιες.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα, μέχρι πρότινος ένας μαθητής που για σοβαρούς λόγους δεν κατάφερνε να προσέλθει στο εξεταστικό κέντρο και να εξεταστεί σε κάποιο μάθημα των πανελληνίων εξετάσεων είχε τη δυνατότητα να εξεταστεί σ’ αυτό σε επόμενη ημέρα. Η δυνατότητα αυτή καταργείται από φέτος, με αποτέλεσμα ένας μαθητής που θα έχει την ατυχία να ασθενήσει κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων να αποκλείεται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ζητούμε να επανεξετάσετε τη θέση σας και να επαναφέρετε σε ισχύ τη δυνατότητα ενός μαθητή να έχει μια δεύτερη ευκαιρία εξέτασης σε κάποιο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στην περίπτωση που για σοβαρούς λόγους δεν μπόρεσε να εξεταστεί στην καθορισμένη ημερομηνία.

Ευελπιστούμε ότι θα εξετάσετε ευμενώς τα αιτήματά μας.

Μετά τιμής, για το Δ.Σ. της Ένωσης

Ο Πρόεδρος
Σπύρος Σακελαρίου

Ο Γενικός Γραμματέας
Γιώργος Σφυρόερας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ