Η φωτιά, την προηγούμενη Τετάρτη, σε αυτοσχέδιο καταυλισμό Τσιγγάνων στον φαληρικό όρμο έφερε, ακόμα μια φορά, στο προσκήνιο την τραγική μοίρα ενός από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθήνας.

Ενα πυκνό μαύρο νέφος από τοξικό καπνό δημιουργήθηκε το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης από πυρκαγιά που ξέσπασε στον αυθαίρετο καταυλισμό τσιγγάνων στην παραλία του Μοσχάτου, δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Γύρω στις 6 μ.μ. φλόγες τύλιξαν πλαστικό παράπηγμα και η φωτιά ενδεχομένως θα επεκτεινόταν εάν δεν κατέφθανε όχημα της Πυροσβεστικής.

Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» είναι εγκαταλειμμένη στην τύχη της, αποκτώντας ανά διαστήματα νομάδες κατοίκους οι οποίοι εκδιώκονται από την αστυνομία, αφήνοντας πίσω τους σωρούς σκουπιδιών και καταστροφές. Η ανάπλαση, που επρόκειτο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ αλλά αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τις κοινοτικές υπηρεσίες –και μερίδα των ελληνικών αρχών– εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα, αφήνοντας μια μεγάλη ευκαιρία για την πρωτεύουσα να πάει χαμένη.

«Την Τετάρτη κάναμε μια συντονισμένη επιχείρηση με την αστυνομία και τη διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για την απομάκρυνση των Τσιγγάνων που είχαν στήσει καταυλισμό στο πάρκινγκ του ΣΕΦ» λέει ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου. «Οταν αυτοί είδαν ότι θα τους διώχναμε, έβαλαν φωτιά στα τσαντίρια. Στείλαμε συνεργεία του δήμου να καθαρίσουμε, βοήθησαν και από το ΣΕΦ. Γενικά, προσπαθούμε να μην εγκαθίστανται Τσιγγάνοι στην περιοχή. Καταρχήν, για ανθρωπιστικούς λόγους, δεν μπορούν να έχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Επιπλέον, γίνονται πολλές ζημιές και κλοπές. Σε όλη την περιοχή του φαληρικού όρμου δεν έχει μείνει τίποτα σιδερένιο. Βρίσκουμε πατέντες για να μην κλέβουν τις σχάρες».

Ανάλογη είναι η κατάσταση που περιγράφει και ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημ. Κάρναβος. «Ο φαληρικός όρμος είναι δημόσιος χώρος, όχι… χώρος κατοικίας. Επιπλέον οι συνθήκες διαβίωσης είναι κακές». Οπως εξηγεί ο κ. Κάρναβος, ύστερα από κάθε επιχείρηση καθαρισμού της περιοχής απομακρύνονται τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών, τις οποίες μεταφέρουν για «ξεδιάλεγμα» οι Τσιγγάνοι στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς τους. «Την τελευταία φορά κινητοποιήσαμε όλη την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, 80 άτομα, και απομακρύναμε μέχρι κομμάτια από κρεβάτια, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικά και σκουπίδια μέσα από τους θάμνους. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε συνέχεια εκεί για έναν χώρο που, με τη στενή έννοια του όρου, δεν μας ανήκει. Πάντως, εκτιμώ ότι έχουν γίνει βήματα προόδου».

Η τραγική κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο φαληρικός όρμος φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τα σχέδια ανάπλασης της περιοχής. Παρά τα ποσά που διέθεσε το Ιδρυμα Νιάρχου για τη μελέτη της ανάπλασης, μια σειρά από άστοχες ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης έθεσαν εκτός χρονοδιαγράμματος το έργο, με αποτέλεσμα να απολέσει τη δυνατότητα ένταξης στο τρέχον ΕΣΠΑ. Κατόπιν, η Πολιτεία δεν έδειξε να υποστηρίζει με ιδιαίτερη θέρμη την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ (παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του προηγούμενου πρωθυπουργού), με αποτέλεσμα οι κοινοτικές υπηρεσίες να αφήσουν εκτός, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, τις αναπλάσεις του φαληρικού όρμου και της Πανεπιστημίου. Το υπ. Υποδομών επανήλθε υποστηρίζοντας ότι ενέγραψε στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων την πραγματοποίηση των αντιπλημμυρικών και κυκλοφοριακών έργων της ανάπλασης.
Πιο συγκεκριμένα, έχει προταθεί να χρηματοδοτηθεί με 70 εκατ. ευρώ η πραγματοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων (η περιοχή του Μοσχάτου και των Τζιτζιφιών υποφέρει εδώ και δεκαετίες από πλημμύρες), καθώς κι ένα τμήμα των οδικών έργων, που προβλέπονται στη μελέτη ανάπλασης («Διευθέτηση κοίτης Ιλισσού και λοιπά έργα ανάπλασης παραλιακού μετώπου φαληρικού όρμου – α΄ φάση»). Ωστόσο, μεσολάβησαν οι εκλογές και ο διαγωνισμός ξεχάστηκε.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουν τα έργα αυτά. Είναι εξαιρετικά σημαντικά για την περιοχή και αποτελούν τη βάση για την ανάπλαση του φαληρικού όρμου, τα πιο χρονοβόρα έργα. Τίποτα απ’ ό,τι έχει σχεδιαστεί για την περιοχή δεν είναι “έργο βιτρίνας”». «Δεν θεωρούμε την υπόθεση χαμένη», λέει ο κ. Κάρναβος, «παρότι χάθηκε η ευκαιρία να εγκαινιαστεί το 2016 μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρου Νιάρχου και η νέα παραλιακή ζώνη. Πρέπει η νέα κυβέρνηση να δει θετικά τα έργα της ανάπλασης, όχι μόνο για την προσφορά τους στην περιοχή, αλλά και πολλαπλασιαστικά στην πρωτεύουσα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ