Οι χθεσινές εξελίξεις με τη δημοσιοποίηση της μη ένταξης του έργου της ανάπλασης της παραλίας προκάλεσαν την έκπληξη και την λύπη των δημοτικών εκπροσώπων της πόλης μας, από όλες τις παρατάξεις.

Το MoschatoTavros.gr επικοινώνησε με μια σειρά από δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων και κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις για να νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Μπούτσης δήλωσε για τις εξελίξεις στο θέμα της παραλίας : «Κατ΄αρχάς δεχτήκαμε όλοι ένα πολύ μεγάλο σοκ από τις εξελίξεις αν και κρατάω και ορισμένες επιφυλάξεις γιατί θα πρέπει να περιμένουμε επίσημες ανακοινώσεις.

Παρόλα αυτά και σε περίπτωση που τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, επαληθευτούν, συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα μας και την προσπάθεια μας αφενός για το κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων της παραλίας που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρέωση της περιφέρειας Αττικής να τα υλοποιήσει και αφετέρου για να διεκδικήσουμε από την πολιτεία, με βάση τα νέα δεδομένα, τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου για την παραλία, με λιγότερα χρήματα ίσως αλλά πάντα με ήπιες χρήσεις και δημόσιου χαρακτήρα καθώς η πολιτεία ιστορικά χρωστάει στο λαό της περιοχής να φτιάξει το κομμάτι της αυτό της παραλίας».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, Γιώργος Δαμηλάκος με αφορμή τις εξελίξεις στην ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, υπογράμμισε σε δήλωση του τα εξής : «Εγώ θεωρώ ότι πραγματικά η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα πρέπει να υλοποιήσει το έργο το οποίο έχει εξαγγείλει μέσα από κονδύλια του προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων και βέβαια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους έτσι ώστε η πόλη του Μοσχάτου να θωρακιστεί από φαινόμενα πλημμυρών, με αντιπλημμυρικά έργα και τέλος για την παραλία, η οποία κατ’ επανάληψη έχουμε πει και στο δημοτικό συμβούλιο είναι δημοσίου χαρακτήρα, να εφαρμοστεί το σχέδιο του Renzo Piano έτσι όπως έχει παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Επειδή επισήμως στο δήμο δεν έχει έρθει κάποια επίσημη πληροφόρηση, η διοίκηση του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, θα διερευνήσει το θέμα, θα πάρει επίσημες απαντήσεις και θα ενημερώσει το λαό του Μοσχάτου και του Ταύρου.

Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου, Δημήτρης Ζώταλης τόνισε σε δήλωση του για το θέμα : «Είναι λυπηρό αυτό το οποίο συνέβη γιατί έχει σαν αποτέλεσμα, οι πιθανές λανθασμένες ενέργειες των κυβερνητικών στελεχών, να οδηγήσουν σε μεγάλη καθυστέρηση ή και σε απόρριψη ακόμα, του αιτήματος των Μοσχατιωτών, των Ταυριωτών και όχι μόνο, την κατασκευή έργων στην παραλία μας, τα οποία ήλπιζαν όλοι ότι θα γίνουν και θα αναβάθμιζαν τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και την εικόνα της πόλης μας».

Ο δημοτικός σύμβουλος της ριζοσπαστικής δημοτικής κίνησης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» Γρηγόρης Σωπάκης επισήμανε για το θέμα, τα εξής : «Εμείς σαν δημοτική παράταξη θεωρούμε κρίσιμο το θέμα του δημοσίου χαρακτήρα του πάρκου και της αντίθεσης μας στην παραχώρηση της παραλίας στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο. Θεωρούμε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα που προκάλεσε η δημοτική μας παράταξη μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, σωστά στέκεται στην πρώτη παράγραφο στο ότι είμαστε αντίθετοι σε αυτή την παραχώρηση. Αυτό είναι το βασικό. Στην βάση αυτής της ομόφωνης απόφασης, συμφωνούμε απόλυτα στην προσφυγή που κατέθεσαν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων του ριζοσπαστικού χώρου από Καλλιθέα, Μοσχάτο και Παλαιό Φάληρο που ζητούν την ακύρωση της παραχώρησης γιατί ακριβώς εγκυμονεί κινδύνους ιδιωτικοποίησης. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε να παλεύουμε για να γίνει πάρκο η παραλία, ελεύθερης πρόσβασης προς όλους τους πολίτες, να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα υποδομής που έχουν εγκριθεί από την περιφέρεια και καλούμε όλους να εναρμονιστούν με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου».

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Σάββας σε δήλωση του για τις εξελίξεις στην παραλία τόνισε : «Καλό θα είναι να κάνουμε λίγη υπομονή γιατί προς το παρόν η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τα Μέσα Ενημέρωσης. Θα περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις και θα τοποθετηθούμε. Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις μας για το θέμα είναι αυτές που προκύπτουν από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και την συνέντευξη Τύπου του δημάρχου μας, Ανδρέα Ευθυμίου για την αναγκαιότητα του έργου της ανάπλασης της παραλίας και των αντιπλημμυρικών έργων.

Σε τοποθέτηση του για τις εξελίξεις στην παραλία, ο συντονιστής θεμάτων Περιβάλλοντος και Χωροταξίας στην Παράταξη «Δύναμη Ζωής» της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, Μπάμπης Μπιλίνης αναφέρει :
Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Όταν ο ΥΠΕΚΑ Μανιάτης δηλώνει ότι τα σχέδια του ΠΔ για τον Φαληρικό Όρμο είναι προμελέτες και όχι ώριμες μελέτες, τότε η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί έργα χωρίς ώριμες μελέτες. Όλες οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης είναι στην πορεία, μέσα από την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, που από τον ιδρυτικό της νόμο είναι συνδεδεμένη με το ΤΑΙΠΕΔ, να παραχωρήσουν την παραλία σε ιδιώτες για πολλές δεκαετίες στα πρότυπα του Ελληνικού. Αυτά ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από την παράταξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης “Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση “Πολίτες σε δράση για την Ανατροπή”. (βλέπε δευτερολογία της δημοτικής συμβούλου Ελένης Μωραϊτη). Το μόνο κοινωνικά δίκαιο, οικολογικό και εφικτό τώρα πια είναι το σχέδιο της “Δύναμη Ζωής – Ρένα Δούρου”. Ο μόνος δρόμος είναι η διεκδίκηση για διοίκηση και διαχείριση της παραλίας του Φαληρικού από φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης και η προσφυγή των κατοίκων ανοίγει τον αγώνα πραγματικά. Οι ¨”συμβολικές αποφάσεις” είναι υποταγή στις μεθοδεύσεις ιδωτικοποίησης.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευτυχώς που στην Περιφέρεια βρίσκεται τώρα η Δούρου και θα σταθεί δίπλα μας και θα χρηματοδοτήσει το έργο με τα λεφτά της Περιφέρειας. Τι να την κάνουμε την ΕΕ και τους πόρους της. Αυτοί να μας τα πάρουν θέλουν. Μπορούμε και μόνοι μας καλύτερα. Να δείτε που η Δούρου θα το χρηματοδοτήσει και θα γίνει πριν πλημμυρίσουμε

  2. H δημοτική αρχή μαζί μαζί και με τους γειτονικούς δήμους να διοργανώσουν κοινή διαμαρτυρία στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς-Υπουργεία, Περιφέρεια, αρμόδιο εκπρόσωπο της κυβέρνησης στην ΕΕ- για την ένταξη του έργου.

    • Οι προσφυγές στο ΣτΕ λειτουργούν αρνητικά για την ένταξη στα ΕΣΠΑ και δικαιολογούν την απόφαση της ΕΕ. Πρέπει να αποσυρθούν κι ας μην ζητήσουν συγγνώμη από τους δημότες αυτοί που τις έκαναν …

  3. Καλα πριν τις εκλογες για σιγουρακι δεν μας το ανακοινωσε η δαμαρχαρα και οι δημοτικοι συμβουλοι?Τι εγινε τωρα ?Με τα λογια και τα παρακαλια δεν κανουμε τιποτα.Δημαρχε δες κανα δημο λιγο παραπερα και ασε τα λογια

  4. Ο αγώνας όλων μας ενωμένων πρέπει να είναι στην πόρτα της Δούρου και του Χρυσοχοΐδη για να γίνει άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο με οποιουσδήποτε πόρους και όχι στο πλευρό της … Δούρου εναντίον του Χρυσοχοΐδη για να μπλοκαριστεί το έργο και να μαζέψει ψήφους ο Τσίπρας, ώστε η Δούρου να μετακομίσει από την Περιφέρεια σε Υπουργείο …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ