Συναινετικό ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου όσον αφορά στις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο της παραλίας την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014. Μετά από μια αξιοσημείωτη πρόταση του προεδρείου του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου αποφασίστηκε να μη συζητηθεί το θέμα της παραλίας μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίαση, αλλά να συζητηθεί σε ξεχωριστό δημοτικό συμβούλιο.

Την πρόταση για την μεταφορά του θέματος, έκαναν από κοινού ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Μπούτσης και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Ζώταλης ενώ η ιδέα για μια ξεχωριστή συνεδρίαση για την παραλία στις επόμενες μέρες ανήκει στον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Δαμηλάκο.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, όσο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Άρης Κρεμμύδας, σε σύντομες τοποθετήσεις τους για το θέμα σημείωσαν το πόσο σημαντικοί είναι οι επόμενοι μήνες για την παραλία. Και για την ανάπλαση της, και για τα έργα που πρέπει να γίνουν αλλά και για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς και το κατά πόσον ο δήμος δεν θα μείνει θεατής στις εξελίξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου – Ταύρου με τον επικεφαλής της, Παναγιώτη Κυριαζίδη να δηλώνει έτοιμος για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Παρά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές των παρατάξεων, το συναινετικό κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ένα κοινό ενιαίο μέτωπο δημοτικών αρχόντων και πολιτών για την παραλία.

Από την άλλη την έντονη αντιπαράθεση της διοίκησης του δήμου με την μείζονα αντιπολίτευση του δήμου, πυροδότησε η εκλογή εκπροσώπων του δήμου στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΔΙΚΕΠΑΖ).

Παρότι οι εκπρόσωποι ψηφίστηκαν ομόφωνα, υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ του δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέα Ευθυμίου και της δημοτικής συμβούλου της παράταξης “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” με επικεφαλής τον κ. Άρη Κρεμμύδα, Ειρήνης Μωραΐτη για το θέμα των αδέσποτων ζώων.

Στην αρχή της συζήτηση του θέματος τίποτα δεν προμήνυε την κόντρα που θα ξεσπούσε για την εκλογή εκπροσώπων του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας – Πειραιά.

Ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου τόνισε στην εισήγηση του για το θέμα, τον σημαντικό ρόλο του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισήμανε πως δεν είναι μόνο το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), υπενθύμισε ότι ο πρώην δήμος Μοσχάτου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου και υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία του δήμου με τον ΠΕΣΥΔΑΠ σε πολλά ζητήματα Περιβάλλοντος όπως το νερό της Ψυτάλλειας και της αναδάσωσης του όρους Αιγάλεω καθώς και το έργο για έργο αποκατάστασης του επικίνδυνου φωσφογύψου στο Σχιστό.

Σε πολύ υψηλούς τόνους δε ο κ. Ευθυμίου είπε ότι όσον αφορά στα αδέσποτα ζώα γίνεται πολύ καλή δουλειά από τον Σύνδεσμο και πως οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι καθαρή λάσπη γιατί έχει προσωπική εμπειρία για το πως συμπεριφέρονται στα αδέσποτα σκυλιά και στον τρόπο περίθαλψης τους.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Άρης Κρεμμύδας από την πλευρά του ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως ο ΠΕΣΥΔΑΠ είναι ένας Σύνδεσμος που δημιουργήθηκε πριν από 11 -12 χρόνια με αρμοδιότητες που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, αρμοδιότητες που συνεχίζουν να υφίστανται και για τον λόγο αυτό η παράταξη του ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτόν. Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει καθώς άλλες αρμοδιότητες είχαν οι δήμοι προ Καλλικράτη και άλλες έχουν τώρα. Και έφερε ως παράδειγμα το ότι τα θέματα των αδέσποτων ζώων μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση έχουν περάσει στους δήμους, ενώ πριν η αρμοδιότητα αυτή ήταν του κράτους.

Μέχρις εδώ ήταν όλα καλά στη συνεδρίαση και μάλιστα ψηφίστηκαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι του δήμου στον ΠΕΣΥΔΑΠ των δημοτικών συμβούλων : Μαρία Τσέλιου, Γιώργου Φελλά και Γιώργου Μελέτη.

Εκείνη που άναψε φωτιές ήταν η τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης Κρεμμύδα Ελένης Μωραϊτη που ανέφερε ότι πήγε και επισκέφθηκε τον αρμόδιο υπάλληλο του ΠΕΣΥΔΑΠ στο δήμο, στον Ταύρο και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει καν καταγραφή των περιστατικών για τα αδέσποτα ζώα το 2014, ότι δεν υπάρχει κτηνίατρος – τουλάχιστον για τα γατιά και γενικότερα υπάρχουν πολλά προβλήματα στο θέμα των αδέσποτων ζώων. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει πληροφορίες πως πολλές φιλοζωικές οργανώσεις έχουν κάνει καταγγελίες για το θέμα, όπως για κακομεταχείριση ζώων, για ευθανασία και κατέληξε ρωτώντας τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γουρδομιχάλη, αν όλα αυτά ευσταθούν και τι έλεγχοι έχουν γίνει για να διαπιστωθεί αν ισχύουν όλα αυτά.

Τέλος η κα Μωραΐτη επισήμανε ότι είναι αντίθετη στο έργο για την αντιμετώπιση της ραδιενεργού φωσφογύψου στο Σχιστό και ότι θα έπρεπε να βρεθεί άλλος τρόπος αντιπώπισης του προβλήματος με τα ραδιενεργά απόβλητα στην περιοχή.

Η τοποθέτηση – ερώτηση της κας Μωραΐτη πυροδότησε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά : “Μια ενημερωτική συζήτηση έχει πάρει πολύ διαφορετικό δρόμο. Ή θα το συζητήσουμε σήμερα αυτό το θέμα εκτενέστατα να μην υπάρχει καμία σκιά ή όχι. Κοιτάξτε να δείτε κάτι. Εγώ δεν θα ανεχθώ φράσεις του τύπου άκουσα, είδα, μου είπανε.

Αυτή την εβδομάδα μάλιστα θα έχετε – πολλοί από εσάς – απαντήσεις οι οποίες θα σας κάνουν να ντρέπεστε να κυκλοφορήσετε στο Μοσχάτο. Ή θα πείτε ποιος είναι αυτός που καταγγέλλει ότι εκεί υπάρχουν θανατώσεις, ότι εκεί κακομεταχειρίζονται τα ζώα ή δεν υπάρχει θέμα. Άκουσα, είπα ότι αυτός είναι έτσι και είναι αλλιώς, δεν υπάρχει κυρία Μπιλίνη (απευθυνόμενος προς την κα Μωραΐτη – προφανώς εκ παραδρομής επειδή σύζυγος της κας Μωραΐτη είναι ο γνωστός συμπολίτης μας κ. Μπάμπης Μπιλίνης). Αυτές οι ερωτήσεις είναι προβοκατόρικες και είναι λασπολογία. Το άκουσα γενικά είναι λάσπη, γκεμπελισμός και κουκούλες. Τέτοιες ερωτήσεις δεν θα απαντώνται στο δημοτικό συμβούλιο με κανέναν τρόπο. Θα παίρνουν την απάντηση τους με άλλο τρόπο”.

Απαντώντας η κα Μωραϊτη δήλωσε πως αντιπαρέρχεται τις απειλές του δημάρχου και μάλιστα ανέφερε πως η φράση του κ. Ευθυμίου πως θα ντρέπονται να κυκλοφορούν σε μία εβδομάδα στο Μοσχάτο είναι ο ορισμός του γκεμπελισμού. Επισήμανε δε πως δεν δέχεται αυτά που λέει ο κ. Ευθυμίου μιλά αόριστα και χωρίς ονόματα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ευθυμίου παρενέβη και επισήμανε ότι σε μια εβδομάδα θα βγει να μιλήσει με στοιχεία και για προεκλογικό φυλλάδιο της παράταξης Κρεμμύδα το οποίο υπογράφει και η κα Μωραΐτη.

Συνεχίζοντας η κα Μωραΐτη ανέφερε πως αφού ήρθε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα άκουσε τόσα εγκωμιαστικά από το δήμαρχο, δεν είναι δυνατόν η αντιπολίτευση να μην κάνει κάποιες ερωτήσεις και να πει τη γνώμη της ειδικά σε θέματα που διαφωνεί με τη δημοτική αρχή.

Να σημειωθεί ότι όντα ηρέμησαν κάπως τα πνεύματα, το λόγο πήρε ο κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ επισημαίνοντας πως αντιλαμβάνεται την αγωνία των φιλοζωικών οργανώσεων, έχει τις ίδιες ανησυχίες μαζί τους για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων όπως υπενθύμισε πως το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι ένα είδος νοσοκομείου και όχι πανσιόν που περιθάλπει αδέσποτα και οφείλει να λειτουργεί με βάση το νόμο και μόνο με βάση αυτόν.

Στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Μοσχάτου

– Επικαιροποίηση της υπ΄αριθ. 135/2014 απόφαση δημοτικού συμβουλίου που αφορά στην μη εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4250/2014 περί αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση επί της υπ΄αριθμ. πρωτ. 28944/7-10-2014 αίτησης της Ελένης Τζιώτη. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Απόφαση για τον καθορισμό ειδικότητας προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για το έτος 2014. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Ορισμός δύο δημοτικών συμβούλων ως μέλη για την Επιτροπή Παραλαβής Υπηρεσιών-Εργασιών αξίας μέχρι του ποσού των 2.934,70 € για το έτη 2014-2015 (άρθρο 64 παρ.14 και άρθρο 70 παρ.1 του Π.Δ 28/80). Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι κ.κ. Απόστολος Σιώκας και Βαγγέλλης Κοτζαμπασάκης.

– Ορισμός δημοτικού συμβούλου με τον αναπληρωματικό του ως μέλη για την Επιτροπή Παραλαβής Υπηρεσιών-Εργασιών για το έτος 2014-2015 (άρθρο 67 παρ.1 και άρθρο 70 παρ.1 του Π.Δ 28/80). Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η κα Βασιλική Καραβία ενώ για τον αναπληρωματικό θα επαναληφθεί η διαδικασία της κλήρωσης καθώς ο κ. Χάρης Τουφεξίδης παραιτήθηκε της θέσης ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελλειπή – όπως την χαρακτήρισε – ενημέρωση του για τη διαδικασία της κλήρωσης.

– Απόφαση για την έγκριση των αποφάσεων Οικονομικής Επιτροπής, σχετικά με την Τροποποίηση – Αναμόρφωση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2014. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Απόφαση για την ανάληψη δαπανών και τη διάθεση πιστώσεων που αφορούν σε εκδηλώσεις του δήμου (Εθνική Εορτή 28ης Οκτωβρίου). Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Απόφαση για την έγκριση καταβολής οφειλών ΠΟΕ σε εργαζόμενους του δήμου κατόπιν οριστικών και τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την επιστροφή χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Επικαιροποίηση της υπ΄αριθμ. 78/2014 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά στην Λήψη απόφασης α) για τη χορήγηση δικαιώματος υπογραφής οικονομικών συναλλαγών δήμου Μοσχάτου – Ταύρου με τις τράπεζες EUROBANK και Αlpha Bank και β) για συναλλαγές e- banking με τις προαναφερόμενες τράπεζες. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση σχετικά με τη χρήση κινητής τηλεφωνίας από τους δικαιούχους του δήμου. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την έγκριση της υπ΄αριθμ. 61/2014 απόφασης του Πνευματικού Κέντρου δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, που αφορά στην Αναμόρφωση προϋπολογισμού Πνευματικού. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Συμμετοχή στην θεματική περιοχή « Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Προγράμματος ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου). Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για τη συμπλήρωση της υπ΄ αριθμ. 190/2014 απόφασης Δ.Σ. που αφορά στην ανάληψη δαπανών και την διάθεση πιστώσεων για την εκδήλωση «Όλοι μαζί για την παραλία μας/Αγώνας δρόμου 2014». Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την τροποποίηση – συμπλήρωση της 203/2014 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στη διανομή τροφίμων σε απόρους του δήμου μας. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Συζήτηση επί της υπ΄αριθ. πρωτ. 29295 αίτησης της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας με θέμα «συζήτηση για το ζήτημα του παραλιακού μετώπου μετά τις τελευταίες εξελίξεις (μετάβαση ιδιοκτησίας στην «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.») και λήψη απόφασης για τις περαιτέρω ενέργειες του δήμου μας». Θα συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα της παραλίας.

Από τη συνεδρίαση απουσίασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι : Γρηγόρης Σωπάκης, Άκης Δείξιμος, Σταμάτης Καζαντζής, Νίκος Καζαντζής και Στέλλα Βαλαβάνη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολυ εποικοδομητικη η συνεδρίαση ! Μπράβο. Να φροντίσουν ομως την επόμενη φορα να συζητήσουν και να τοποθετηθούν δημοσια για το αισχρή κατάσταση που επικρατεί στον υπο αναβάθμιση δημο μας, σχετικά με τις μονιμως αποσβασιμες διαβάσεις πεζων, εξαφανισμένα πεζοδρόμια απο τραπέζια καφετεριων, στάσεων, παρκαρισμενων, και δέντρων που καθιστούν αναπηρους και παιδιά υποψηφίους προς τροχαια ατυχήματα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ