Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Ταύρου χοροστάτησε στό Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Συλλειτούργησαν οι ιερείς του Ναού Αρχιμ. Χριστόδουλος Ταμπακόπουλος και Νικηφόρος Γκουμουτσής και ο π. Σπυρίδων Οικονομίδης από την Αγία Άννα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Κορωνειας ερμήνευσε το προσωνύμιο Πρόδρομος και είπε ότι ο Ιωάννης προηγήθηκε, για να ετοιμάσει στις καρδιές των ανθρώπων το δρόμο για τον Χριστό.

Όμως ετόνιζε οτι ”ο οπίσω μου ερχόμενος έμπροσθεν μου γέγονεν.” (Ιωάν.α,15)
Εγνώριζε οτι ο Χριστός ως Θεός προηγείται από αυτόν, αν και γεννήθηκε ως Θεάνθρωπος απο την Θεοτόκο μετά την γέννηση του Προδρόμου από την Ελισάβετ.

Ακόμη είναι χαρακτηριστικό ότι το κήρυγμα και των δύο άρχιζε με το ”μετανοείτε”, που σημαίνει αλλάξετε ριζικά.
Το χαρακτηριστικό του Ιωάννη είναι ότι ήταν άφοβος. Γι αυτό και έλεγχε όλους αδιακρίτως. Και τον λαό και την άρχουσα τάξη και τον ίδιο τον Ηρώδη.

Αυτό και του κόστισε την ζωή. Βέβαια δεν σημαίνει αυτό ότι και εμείς μπορούμε να κρίνουμε, να κατακρίνουμε και να ελέγχουμε τους πάντες και τα πάντα, είπε ο Σεβασμιώτατος, αλλά να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους χωρίς προσωποληψία.
Όχι να είμαστε ”τοις ασθενέσι λέοντες και τοις κρατούσι κύνες” (Γρηγόριος Θεολόγος). Και την κριτική να την αρχίζουμε από τον εαυτό μας.

Γιατί πώς θα ελέγχουμε τους άλλους για πράγματα που είμαστε και εμείς σε κάποιο βαθμό ένοχοι;
Ο Ιωάννης μπορούσε να ελέγχει τους άλλους, γιατί προηγουμένως είχε καθάρει τον εαυτό του, κατέληξε ο κ.Παντελεήμων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ