Περίπου 250 προσφυγόπουλα περίμεναν το μεσημέρι της Δευτέρας με ανυπομονησία τη σειρά τους για να επιβιβασθούν στα πούλμαν που τους περίμεναν έξω από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα και θα τους μετέφεραν στο σχολείο.

Η λέξη «σχολείο» στα χείλια αυτών των παιδιών που περίμεναν με χαρά και ανυπομονησία την πρώτη τους μέρα στο σχολείο. Όλα ήταν στην ώρα τους, στην είσοδο του κέντρου φιλοξενίας, περιμένοντας τα πούλμαν που θα τους μετέφεραν στα σχολεία. Γονείς τα αποχαιρετούσαν με εμφανή την αγωνία τους, αφού ίσως και να ήταν η πρώτη φορά που τα αποχωρίζονταν, μετά το δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς που αναγκάστηκαν αν ακολουθήσουν.

prosfygopoula-sxoleia-2Η Γιουσάι από τη Συρία, η Μάιντα από το Αφγανιστάν, ο Αχμέντ από τη Συρία κάθισαν για πρώτη φορά στα θρανία. Εκεί τους καλωσόρισαν οι δάσκαλοι και οι μελλοντικοί συμμαθητές τους με χειροκροτήματα, ζωγραφιές, τραγούδια και κεράσματα, η καλύτερη απάντηση στις μεμονωμένες ξενοφοβικές αντιδράσεις γονέων.

«Ο Ταύρος ειναι προσφυγική γειτονιά. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές φωνές αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αποδέχθηκε με χαρά και αγκάλιασε τα παιδιά που ήρθαν σήμερα εδώ», δήλωσε ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ταύρου, Δημήτρης Φιλελές.

Στο σχολείο του Ταύρου θα παρακολουθήσουν τα απογευματινά μαθήματα 40 παιδιά που μιλάνε αραβικά και φαρσί.

«Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων, μεταναστών» αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας» σε ανακοίνωσή του για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Αθήνας.

Και η Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό των προσφυγόπουλων, με τον αντιπεριφερειάρχη νοτίου τομέα Χρήστο Καπάνταη να συνοδέυει τα παιδιά από το χώρο του Ελαιώνα στο σχολείο του Ταύρου. Τις επόμενες μέρες η Περιφέρεια θα μοιράσει σχολικά είδη στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Αττικής.

243 παιδιά που μένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα ξεκίνησαν τη Δευτέρα να παρακολουθούν μαθήματα σε πέντε συνολικά σχολεία στον Ταύρο, στο Θησείο και στην Ακαδημίας Πλάτωνος.

prosfygopoula-sxoleia-3Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που έχει αναλάβει και την μεταφορά των παιδιών από τα κέντρα στα σχολεία, 198 παιδιά από τον Ελαιώνα θα πάνε στις τάξεις του δημοτικού και 45 στο γυμνάσιο. Το κουδούνι χτύπησε για συνολικά 536 προσφυγόπουλα σε 15 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, και Ήπειρο. Στόχος των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι μέχρι το τέλος του μήνα να πάνε συνολικά 1500 παιδιά στα σχολεία. Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, η σταδιακή λειτουργία των υπολοίπων κέντρων ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόγραμμα στο δημοτικό θα είναι τετράωρο κάθε μέρα από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα και προβλέπει την εκμάθηση της ελληνικής, μια ξένη γλώσσα όπως αγγλικά ή κάποια άλλη γλώσσα που συνδέεται με τη χώρα στην οποία πρόκειται να μεταγκατασταθούν.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τον υπουργό Νίκο Φίλη, δεν είναι η δημιουργία γκέτο αλλά η αρμονική ένταξη των παιδιών στην ελληνική κοινωνία και γι’ αυτό πέρα από το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, πρόθεση του υπουργείου είναι να υπάρξουν κοινές δράσεις με τα παιδιά των πρωινών τμημάτων.

(Πηγή: stokokkino.gr)

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πρώτα απ’ όλα επιτρέψτε μου μια ερώτηση. Δεν έχετε προσωπική άποψη για το θέμα; Για ποιο λόγο αναδημοσιεύετε άρθρο από το stokokkino.gr;
    Πέρα από το τι ισχύει και τι όχι στο θέμα των παιδιών αυτών (που είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί στην συνέχεια), το stokokkino.gr βλέπει την πλειοψηφία των κατοίκων να υποδέχεται τα παιδιά με τραγούδια, ενώ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εθελοντή που έχει εργαστεί στην υποδοχή των μεταναστών στον Πειραιά, δύο αντιδημάρχους και ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου γνωστό για τις πολιτικές του θέσεις. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μαζί με τον διευθυντή του σχολείου εκφράζουν την πλειοψηφία των κατοίκων; Είστε απόλυτα σίγουροι;
    Το stokokkino.gr εκφράζει αμερόληπτη άποψη; Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα των παιδιών βάφτηκε ξαφνικά με το χρώμα κάποιου κόμματος; Ρωτάω γιατι αν είναι έτσι να το αντιμετωπίσουμε κι εμείς οι κάτοικοι της γύρω περιοχής μ’ αυτόν τον τρόπο.

  2. Λαοθάλασσα, οι πολίτες Μοσχάτου – Ταύρου μίλησαν!

    Σόρρυ κι όλας αλλά αρνούμαι να διαβάσω άρθρα της συγκεκριμένης κρατικοδίαιτης κυβερνητικής σελίδας σε ενα ελεύθερο; και ανεξάρτητο; Blog όπως αυτό, που εμπιστευόμουν για να ενημερωθώ για τα νέα της πόλης μου.

    Για το θέμα μας τώρα, το ενα μου ανιψάκι έμεινε εκτός παιδικού επειδή δεν υπήρχανε θέσεις και το δεύτερο το πήγε ο πατέρας του σε ιδιωτικό σχολείο. Ο λόγος; Αν και ακροαριστερός, δεν του άρεσε το φαινόμενο της βαβέλ που επικρατεί στα Ελληνικά σχολεία και δή του κέντρου, με την πλειοψηφία των αλλοδαπών μαθητών να κάνουνε πηγαδάκια και να ομιλούνε στην μητρική τους γλώσσα (κυρίως οι Αλβανοί), στο προαύλιο, ακόμα και μέσα στην ίδια την τάξη. Και απο το να τρελαθεί το παιδί, το έστειλε σε ακριβό ιδιωτικό να σωθεί.

    Η πλάκα είναι ότι υπάρχουνε μαθητές που δεν μιλάνε καν Ελληνικά και περνάνε κανονικά τις τάξεις, ενώ τα Ελληνόπουλα τα αφήνουνε για τον Σεπτέμβριο.

    • Ποσο δικιο εχεις!!!!και ποσο συμφωνω μαζι σου!!!αλλα απο οτι φαινεται μας εχουν οχι γραμμενους απλα αλλα χε….νους κυριολεκτικα!!!

  3. Εγώ θα ρωτήσω αν οι νέοι μαθητές του σχολείου έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας όπως γίνεται με τα υπόλοιπα παιδιά. Την απάντηση βέβαια την έχουμε πάρει ήδη: Το υπουργείο διαβεβαίωσε, αλλά μόνο στα λόγια!

      • Φυσικά κι έχει πιστοποιητικό φιλαράκι. Αν δεν πλήρωνα γιατρούς να εξετάσουν τα παιδιά μου δεν τα δέχονταν. Κι όποτε θέλεις πηγαίνεις στο σχολείο να το ζητήσεις. Σε προκαλώ μάλιστα να το κάνεις για να δούμε τότε ποιος είναι ο ρατσιστής! Άντε γιατί κράτησε πολύ αυτή η καραμέλα. Από τον καναπέ καλά τα λέτε μερικοί.

      • Τα ελληνόπουλα (το ξέρεις αν έχεις παιδιά) με το που θα πάνε παιδικό σταθμό (μηνών ακόμα) δεν μπορούν να φοιτήσουν αν δεν έχουν τα απαραίτητα εμβόλια από την πρώτη ημέρα. Αν αυτό είναι ρατσισμός…

      • Φυσικά και έχουνε πιστοποιητικό, όχι ενα 100. Την έχουμε χρυσοπληρώσει την υγεία φίλε μου όλα αυτά τα χρόνια, για να μένουμε εκτός συστήματος εμείς (και να πληρώνουμε εισιτήρια) και οι αλλοδαποί να την έχουνε βρεί τσάμπα και να μας παίρνουν την θέση στα δημόσια νοσοκομεία. Πάνε καμιά βόλτα απο Γενικό κρατικό, Σωτηρία κτλ και άμα βρείς Έλληνα χ…. με.

        Εμείς τα πληρώσαμε όλα αυτά, για να τα βρούνε κάποιοι τσάμπα και να μας παίρνουνε και την θέση.

        Όπως εμείς πληρώνουμε κάρτες, εισιτήρια και φόρους για τις δημόσιες συγκοινωνίες, για να μπαίνουνε κάποιοι άλλοι τσάμπα και όταν τρώνε πρόστιμα να σκίζουνε και να πετάνε στα σκουπίδια τις αποδείξεις σαν να μην τρέχει τίποτα…

        Όπως εμείς πληρώναμε τόσα χρόνια φόρους για να έχουνε τα παιδιά μας δημόσια και δωρεάν παιδεία, για να αφήνουνε έξω απο τους παιδικούς σταθμούς χιλιάδες Ελληνόπουλα, την ώρα που οι ΑΛ. έχουνε κάνει κατάληψη….

        Και φυσικά για τα περί υγείας κτλ δεν αναφέρομαι στους πρόσφυγες της Συρίας. Αυτή είναι άλλη κατηγορία ανθρώπων που αξίζουν αλληλεγγύης.

        Και μην μου πείς τίποτα για τις συγκοινωνίες για Έλληνες και ξένους, η δουλειά μου είναι να ξέρω ποιοί κόβουνε εισιτήρια και ποιοί μπαίνουνε τσάμπα….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ