Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα εκτός αντικειμενικών αξιών Μικρότερο ενιαίο φόρο ακινήτων τον λεγόμενο ΕΝΦΙΑ , αναμένεται να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες υπόχρεοιτου νέου φόρου για τα οικόπεδα τους στα οποία δεν μπορεί να υπολογιστεί η αξία της περιουσίας τους αφού δεν εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατθέσει η κυβέρνηση στην βουλή θα προβλέπει ότι τα οικόπεδα αυτά θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με τον κατώτερο προβλεπόμενο συντελεστή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ σε ό,τι αφορά στην επιβολή φόρου στα οικόπεδα που βρίσκονται σε κωμοπόλεις, μικρά χωριά και οικισμούς και των οποίων ο υπολογισμός της αξίας τους είναι πολύ δύσκολος εάν όχι αδύνατος.

Τα οικόπεδα αυτά προκειμένου να μην υπάρξει άδικη υπερφορολόγηση θα φορολογηθούν με τον κατώτερο συντελεστή, θα υπάρξει δηλαδή μεγάλη μείωση της φορολόγησης για τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα οικόπεδα για τα οποία για τον υπολογισμό της αξίας τους χρειάζεται βεβαίωση της πολεοδομίας. Πολλά από αυτά τα οικόπεδα βρίσκονται μάλιστα εντός μεγάλων αστικών κέντρων όπως ο Δήμος της Αθήνας οι οι Δήμοι Περιστερίου, Ταύρου, Ρέντη, Κηφισιάς, αλλά και σε Δήμους όπως τα Σπάτα, τα Τρίκαλα, η Πρέβεζα ή η Ξάνθη.

Μια τρίτη κατηγορία οικοπέδων που θα φορολογηθεί με τον χαμηλότερο συντελεστή είναι εκείνα τα οποία το υπουργείο δεν μπορεί να… εντοπίσει (όσο και αν ακούγεται απίστευτο) στους χάρτες που διαθέτει. Κάπως έτσι θεωρείται πλέον δεδομένο ότι οι ημερομηνίες πληρωμής του φόρου μετατίθενται με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και την τελευταία τον Ιανουάριο. Ταυτόχρονα όμως δίδεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν λάθη στη δήλωση να υποβάλουν και νέα τροποποιητική ακόμη και ως τα τέλη του Νοεμβρίου χωρίς επιπτώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ