Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου-Ταύρου που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2013 στις 18.00 το απόγευμα στην αίθουσα ΔΣ, συζητήθηκε το θέμα: “Παραμονή ιατρείων ΕΟΠΥΥ στις Δημοτικές Κοινότητες Μοσχάτου και Ταύρου και στελέχωσή τους”.

Μετά από διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις από όλες τις παρατάξεις και τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, αποφασίστηκε ομόφωνα η παραμονή των ιατρείων στο Μοσχάτο και τον Ταύρο και η πλήρης στελέχωσή τους με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Ακολουθεί η απόφαση του ΔΣ προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου:

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ                                Αριθμός Απόφασης : 22

Συνεδρίαση: 5 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σύνθεση: Μέλη 33

Στο Μοσχάτο και στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα 5 Φεβρουαρίου  2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 18:00, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση βάσει του άρθρου 67 παρ.5 του Ν. 3852/2010 , το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από την υπ’ αριθ. 3388 έγγραφη πρόσκληση του κ. Προέδρου που επιδόθηκε νόμιμα σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και στον κο Δήμαρχο την 4η  Φεβρουαρίου 2013. Στη  συνεδρίαση ήταν παρών ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Γ. Ευθυμίου. Πρακτικά τήρησε η ειδική γραμματέας Ευανθία Κυμίνου. Από τη συνεδρίαση ήταν απών ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Ντερέκας.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                        ΑΠΟΝΤΕΣ

  1. ΠΗΝΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ (Αντ/δρος)                            ΝΤΕΡΕΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Πρόεδρος)
  2. ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΟΥΛΗ-ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ              ΛΟΥΚΗ ΜΑΡΙΑ
  3. ΚΑΡΑΒΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ                                               ΚΟΝΤΕΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  4. ΦΟΥΣΤΕΡΗ ΣΟΦΙΑ                                                ΤΣΕΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
  5. ΛΟΥΚΑΚΗ – ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ ΝΤΕΝΙΑ                          ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  6. ΜΠΟΥΤΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ                                             ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  7. ΔΑΜΗΛΑΚΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                        ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  8. ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
  9. ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
  10. ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
  11. ΣΑΒΒΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
  12. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
  13. ΠΥΡΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  14. ΚΑΡΑΒΑΣΕΛΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
  15. ΚΑΖΑΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  16. ΣΠΑΝΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ-ΠΕΤΡΟΣ
  17. ΧΑΡΜΠΑΤΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
  18. ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
  19. ΤΡΙΒΥΖΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
  20. ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
  21. ΤΟΥΦΕΞΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ
  22. ΜΕΛΙΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  23. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  24. ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
  25. ΣΟΥΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  26. ΣΩΠΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Αφού διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία με τα πιο πάνω παρόντα είκοσι έξι (26) μέλη, ο Προεδρεύων  Αντιπρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

*Στη συνεδρίαση ήταν παρούσα  η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μοσχάτου κα Ναυπλιώτη Καλλιόπη.

ΘΕΜΑ   1ο : «Παραμονή ιατρείων ΕΟΠΥΥ στις Δημοτικές Κοινότητες Μοσχάτου και Ταύρου και στελέχωσή τους».

Ο Προεδρεύων Αντιπρόεδρος αναφέρει στο Σώμα ότι βάσει του άρθρου 67 παρ.5 του Ν. 3852/2010  το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου  μπορεί να συνεδριάσει εκτάκτως όταν υπάρχει θέμα για το οποίο απαιτείται άμεση λήψη απόφασης. Το κατεπείγον της συνεδρίασης , είναι λόγω της άμεσης εφαρμογής του σχεδίου κλεισίματος των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια ο Προεδρεύων δίνει τον λόγο στον κ. Δήμαρχο ο οποίος ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για μια σειρά επαφών που είχε για την παρεμπόδιση του κλεισίματος των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, από τις οποίες έλαβε αρνητική απάντηση όσον αφορά στο θέμα αυτό. Νέα συνάντηση  υπάρχει την Παρασκευή 9/2/2013 με τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο για ενημέρωση όσον αφορά στο σχέδιο που έχει ο ΕΟΠΥΥ για τη λειτουργία των ιατρείων στο Δήμο μας.  Ενημερώνει επίσης ότι του έχει αποσταλεί επιστολή καθώς επίσης και στον Διευθυντή ΕΟΠΥΥ Μοσχάτου κύριο Γρηγόρη Ζεϊμπέκη  η οποία έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Με την  παρούσα επιστολή εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη θέλησή μας για παραμονή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ στον Ταύρο και το Μοσχάτο. Μια περιοχή όπως είναι ο Δήμος μας με 60.000 κατοίκους είναι αδιανόητο να στερείται την παροχή ιατρικών υπηρεσιών εντός των διοικητικών του ορίων.

Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα επέλθει καμία οικονομική ωφέλεια από αυτή την ενέργεια αν συνυπολογιστεί το υψηλό κόστος μετακίνησης σε ιατρεία άλλων περιοχών όπως και ο χαμένος χρόνος των ασφαλισμένων για να εξυπηρετηθούν. Θεωρούμε δεδομένη την παραμονή των ιατρείων σε Μοσχάτο- Ταύρο και απαιτούμε την άμεση επάνδρωσή τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ζητάμε από εσάς ως νέο Διοικητή, όπως άλλωστε ζητούσαμε από τον προκάτοχό σας, τη διατήρηση των ιατρείων στα διοικητικά όρια του Δήμου καθώς αποτελεί μια περιοχή κατοικίας λαϊκών στρωμάτων που δοκιμάζονται έντονα από την κρίση. Σε αντίθετη περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σκληρές αντιδράσεις από το Δήμο.»               

Ακολουθούν τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων ως εξής:

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης προτείνει: οι επικεφαλής των παρατάξεων να επισκεφθούν τον αρμόδιο  Υπουργό, να αναδείξουν την σοβαρότητα του θέματος. Να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένη απόφαση ότι εναντιωνόμαστε στην απομάκρυνση των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ Μοσχάτου – Ταύρου, η οποία να κοινοποιηθεί στου Βουλευτές Β΄Αθήνας όλων των παρατάξεων και στον Υπουργό Υγείας, να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. Να υπάρξει πρόταση η οποία να έχει σοβαρό επιχείρημα για παράδειγμα μεταφορά των υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου ( κτίριο Μιαούλη).

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Άρης Κρεμμύδας προτείνει:  δυναμική αντίδραση. Ο Δήμος μας δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Κλείσιμο πρώτα του ΟΑΕΔ που εξυπηρετεί το κομμάτι του πλέον πληγόμενου πληθυσμού, δηλαδή τους ανέργους του Δήμου μας. Ακολουθεί το κλείσιμο των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ και τώρα αντιμετωπίζουμε και το πιθανό κλείσιμο των υπηρεσιών υγείας. Να απαιτήσουμε ως φορολογούμενοι πολίτες να έχουμε ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Κυριαζίδης προτείνει: μαχητική και λαϊκή αντίδραση. Να μπει μπροστά ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο. Συμφωνώ με αυτά που ακούσθηκαν. Είμαστε σύμφωνοι με το αίτημα όπως ακριβώς αναφέρεται στο θέμα της πρόσκλησης. Η απειλή να κλείσουν τα ιατρεία της Α/βάθμιας φροντίδας υγείας δεν ήλθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Τα μέτρα αυτά της τρικομματικής κυβέρνησης που προωθούνται , σε μεγάλο βαθμό υπήρχαν στα προεκλογικά προγράμματα του ΠΑΣΟκ – Ν.Δ. Το ομολόγησαν πρόσφατα τόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς όσο και ο Υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος στο ΣΚΑΪ στα πλαίσια του εφαρμοστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ που το θεσμοθέτηση δήθεν για τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας. Έχοντας συνείδηση των τραγικών συνεπειών που θα έχει η πολιτική τους και θέλοντας να συγκρατήσουν όσο μπορούν ακραίες καταστάσεις, παίρνουν μέτρα εκτόνωσης, με προνοιακά επιδόματα επιδοτούμενα από Ε.Ε. και ταυτόχρονα ενισχύουν την δράση διαφόρων αμαρτωλών ΜΚΟ που ξαφνικά φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Έτσι η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ) εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί πλήρως την υγεία. Το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ θα σημάνει υποβάθμιση της λαϊκής υγείας. Θα αναγκάσει όσους αντέχουν οικονομικά να προσφύγουν σε ιδιωτικά ιατρεία και ιδιωτικά κέντρα, ενώ όσοι δεν έχουν θα εξαθλιωθούν. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε τέρμα με τους αγώνες μας σε αυτή τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης που μας εξαθλιώνει με σκοπό την ανάπτυξη του κεφαλαίου και των μονοπωλείων.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτριος Σούτος προτείνει: με κοινή απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο με μπροστάρη τον Δήμαρχο να κατέβουμε μαζί με το Λαό να διεκδικήσουμε την παραμονή των ιατρείων ΕΟΠΥΥ στο Δήμο μας. Όλο αυτό είναι ένα πρόγραμμα εξαθλίωσης του Ελληνικού λαού και πρέπει να το σταματήσουμε. Θέλουν η Α/βάθμια περίθαλψη να μεταφερθεί στις Νοσοκομειακές Μονάδες με κύριο στόχο την είσπραξη έστω και αυτών των 5€.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Σωπάκης προτείνει: Πρέπει να καταγγείλουμε και να σταματήσουμε την τακτική αυτή της μνημονιακής πολιτικής που δεν έχει τέλος. Πρέπει να εισπράξουμε το αγαθό της υγείας που μας ανήκει. Έχουμε προσφέρει όλοι για την παροχή αυτή. Εδώ και τώρα να αντισταθούμε. Να πάμε με κόσμο την Παρασκευή στο προγραμματισμένο ραντεβού. Ο ΕΟΠΥΥ κλείνει δια της διολίσθησης. Δηλαδή δεν ανανεώνονται συμβάσεις γιατρών , άλλοι συνταξιοδοτούνται και  δεν αναπληρώνονται οι κενές θέσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν γιατροί, άρα τα κλείνουμε.

Στη συνέχεια παίρνει το λόγο ο κ. Δήμαρχος ο οποίος αναφέρει : όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι βρίσκονται εδώ για να εξυπηρετήσουν του δημότες. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πούμε ότι υπάρχει ευθύνη της τρικομματικής κυβέρνησης. Υπάρχουν δύο ζητήματα σε αυτή την υπόθεση. α) Που στεγάζονται οι υπηρεσίες και β) οι ελλείψεις γιατρών. Ο Δήμος δεν είναι υποχρεωμένος να έχει κτίρια για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών. Πρέπει να δώσουμε σκληρό αγώνα. Θα εξαντλήσουμε όμως πρώτα όλες μας τις επαφές.

Τέλος ο κ.  Προεδρεύων  καλεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουν σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπ’ όψη του τις ισχύουσες διατάξεις, τα υποβληθέντα στοιχεία και την προαναφερόμενη εισήγηση

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Εμμένει στην θέση του για την παραμονή των ιατρείων ΕΟΠΥΥ στις Δημοτικές Κοινότητες Μοσχάτου και Ταύρου και την πλήρη στελέχωσή τους με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους του Δήμου μας, που δοκιμάζονται έντονα από την κρίση. Πιθανή μεταφορά τους, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Ζητάμε από την πολιτεία, το αρμόδιο Υπουργείο και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ξεκαθαρίσουν άμεσα το θέμα της παραμονής των ιατρείων.  Σε αντίθετη περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν σκληρές αντιδράσεις σύσσωμα από τη  Δημοτική Αρχή και την κοινωνία.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ