Πολλαπλά οφέλη φιλοδοξεί να αποκομίσει ο όμιλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ από το πρόγραμμα εκτεταμένων εργασιών που υλοποιεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου του, έχοντας θέσει ως στόχο να περιορίσει τη συνολική κατανάλωση κατά 30% και τους εκπεμπόμενους ρύπους κατά 25%-30%. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση έχει εστιάσει στην υλοποίηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο 20% των ακινήτων του χαρτοφυλακίου του ομίλου, που όμως είναι υπεύθυνο για το 80% του ενεργειακού αποτυπώματος της Grivalia. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα οικολογικά κτήρια μπορούν να αποφέρουν από 3%-7% υψηλότερο τίμημα κατά την πώλησή τους, σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο αντίστοιχων προδιαγραφών. Επιπλέον, είναι πολύ ευκολότερο να μισθωθούν, ιδίως σε πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν ποιοτικά και περιβαλλοντικά κριτήρια κατά την επιλογή των ακινήτων που χρησιμοποιούν για τη στέγασή τους. Ακόμα σημαντικότερο, βέβαια, είναι και το γεγονός ότι οι κάτοχοι τέτοιων ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν υψηλότερο ενοίκιο, δεδομένου ότι το κτήριο εξοικονομεί σημαντικά κεφάλαια στους χρήστες λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας. Σύμφωνα με την Grivalia, με τον τρόπο αυτό ένα μέρος τουλάχιστον της επένδυσης θα μπορεί να αποσβεστεί μέσω της αύξησης των ενοικίων.

Όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν σε επιμέρους φάσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας των ακινήτων, λόγω ακριβώς της μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας. «Επιθυμούμε να έχουμε την ίδια επενδυτική φιλοσοφία με τις εταιρείες του κλάδου παγκοσμίως. Στο εξωτερικό, αυτός ακριβώς είναι ο προσανατολισμός, καθώς η βασική στόχευση αφορά σε ακίνητα που έχουν οικολογικά χαρακτηριστικά, τα λεγόμενα αειφόρα ακίνητα, καθώς δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, μέσω των προγραμμάτων που έχουμε εκπονήσει, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον μελετητικό/οικοδομικό κλάδο, που τις έχει άμεσα ανάγκη, καθώς υπολειτουργεί».

Η πρώτη φάση των σχετικών επενδύσεων, προϋπολογισμού της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016, περιλαμβάνοντας συνολικά πέντε ακίνητα (τα δύο έχουν ήδη παραδοθεί προς χρήση). Στο τέλος του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του σχετικού προγράμματος, η οποία επίσης θα περιλαμβάνει πέντε ακίνητα, μεταξύ των οποίων κτήρια γραφείων σε Άλιμο, Νέα Ιωνία και Μοσχάτο (Κύπρου 27 & Αρχιμήδους). Η ολοκλήρωση των επενδύσεων αναμένεται να γίνει στα μέσα του 2018.

(Πηγή: Η Καθημερινή)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ