Εκπαιδευτικά προγράμματα όλο το Νοέμβριο – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Έναν ξεχωριστό προορισμό για παιδιά κάθε ηλικίας αποτελεί και φέτος ο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με τα προγράμματα που παρουσιάζει κάθε Σάββατο και Κυριακή για όλο το Νοέμβρη. Πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού.

Μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι, τις κατασκευές και την αφήγηση, τα παιδιά μαθαίνουν για τους αγαπημένους τους μυθικούς ήρωες, γνωρίζουν καλύτερα τη φύση και το διάστημα, αλλά δημιουργούν και τα δικά τους παραμύθια.

Τα προγράμματα αναλυτικά:

Σαββατιάτικα Οικογενειακά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

(Για παιδιά προσχολικής ηλικίας -από 3 ετών και άνω- με τους γονείς τους)

Σάββατο 1 Νοεμβρίου
«Αέρας…ο παιχνιδιάρης!»

Μέσα από παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον αέρα, από που ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου
«Το λιοντάρι και ο ποντικός»

Όλοι μαζί αναζητούν τη διαφορετικότητα μέσα από ένα μύθο του Αισώπου. Με ερέθισμα την αφήγηση του μύθου, παιδιά και γονείς δημιουργούν, ξεκινώντας ένα ταξίδι στο μύθο μέσω της δραματοποίησης του.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου
«Μια μέρα με το Χουμ και την Νταν»

Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή, ο Χουμ και η Νταν ανοίγουν τη σπηλιά τους και υποδέχονται τους μικρούς φίλους γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας τα ίχνη, τα παιδιά θα μάθουν μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν την καθημερινότητά τους.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου
«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πες μου τα μυστικά σου…»

Μέσα από καθρέφτες, αντικείμενα ιδιαίτερα και «μαγικά», τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους γύρω τους. Μεταμορφώνονται, πειραματίζονται και εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι. Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τους εαυτούς τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου
«Μια σταγόνα ταξιδεύει…»

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και «νεροιστορίες» ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα εισάγουν τους μικρότερους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού.

Τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά 3-5 ετών και οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 11:30 το πρωί. Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι 70 λεπτά, ενώ το κόστος είναι 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα). Για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, το κοινό μπορεί να τηλεφωνεί στο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

(Για παιδιά από 5 έως 12 ετών)

Κυριακή 2 Νοεμβρίου
«Ψάλλε μας, θεά, τον τρομερό θυμό του Αχιλλέα!»

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον ποιητή Όμηρο ως τον «παραμυθά» εκείνης της εποχής και αντιλαμβάνονται πως μέσα από τα έπη του μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στο μύθο και την πραγματικότητα. Ενδεικτικά αντικείμενα δίνουν στα παιδιά την αφορμή να ξεκινήσουν μια σειρά από δραστηριότητες και παιχνίδια έτσι ώστε να έρθουν σε μια διαφορετικού ύφους επαφή με το ομηρικό έπος.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου
«Μες στα παλάτια της Κνωσού σαν μπεις, το Μίνωα ή το Μινώταυρο θα βρεις!»

Τα παιδιά ξετυλίγουν το μίτο της Αριάδνης και με το θάρρος του Θησέα περιπλανιούνται μέσα στο δαιδαλώδη λαβύρινθο της Κνωσού. Οι μικροί φίλοι ταξιδεύουν στην Κρήτη της μυθολογίας και της ιστορίας για να ανακαλύψουν στοιχεία από τον μινωικό πολιτισμό. Τα ανάκτορα της Κνωσού, πλούσια σε χρώματα και εικόνες, γίνονται αφορμή για παιχνίδι και για εξερεύνηση!

Κυριακή 16 Νοεμβρίου
«Ταξίδι στην παραμυθοχώρα»

Η λαϊκή παράδοση ταξιδεύει στο χρόνο από γενιά σε γενιά, μαζί της και τα παραμύθια. Από στόμα σε στόμα ταξιδεύουν όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο… Τα παιδιά παίρνουν τα κατάλληλα «υλικά» και φτιάχνουν τη δική τους «συνταγή» για ένα πετυχημένο παραμύθι. «Ο τυφλός και ο κυνηγός» ένα παραδοσιακό παραμύθι της Νοτίου Αφρικής είναι το ερέθισμα για να παίξουν τα παιδιά με τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι…

Κυριακή 23 Νοεμβρίου
«Αναζητώντας το Μέγα Αλέξανδρο»

Οι μικροί φίλοι ανακαλύπτουν την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα επιτεύγματά του. Πως ήταν τα παιδικά του χρόνια και ποια πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του; Ποια ήταν τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα και ποια η πορεία της εκστρατείας του;

Τα παιδιά παίζουν και δημιουργούν με σκοπό να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για εκείνον.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου
«Αποστολή: Διάστημα»

ΤΙ υπάρχει στο αχανές διάστημα; Γαλαξίες, άστρα, πλανήτες και φεγγάρια συμπληρώνουν το πάζλ του σύμπαντος. Το ηλιακό μας σύστημα, οι πλανήτες και οι δορυφόροι τους. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τι υπάρχει πέρα από τη γη αλλά και τις προσπάθειες των ανθρώπων να κατακτήσουν το διάστημα.

Τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα απευθύνονται σε νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού, ενώ οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10:30 και στις 12:30 το πρωί (ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00 αντίστοιχα). Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι 90 λεπτά, ενώ το κόστος είναι 8, 50 ευρώ. Για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, το κοινό μπορεί να τηλεφωνεί στο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), ενώ διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ