Σε ένα πολιτισμένο πολιτικό κλίμα και σε μια συζήτηση επιχειρημάτων και ουσίας ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για το οικονομικό έτος 2015, την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014.

Χωρίς παραταξιακές κορώνες και με επίγνωση της δραματικής οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνει ο τόπος οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης επιχειρηματολόγησαν επί των θέσεων τους.

Η μεν δημοτική αρχή ανέδειξε τη χρηστή διαχείριση που γίνεται, την άρτια λειτουργία του δήμου, την εξυπηρέτηση των δανείων, μια σειρά από σημαντικές δράσεις στον αθλητισμό και τον πολιτισμό καθώς και τον προγραμματισμό έργων με ορίζοντα πενταετίας.

Η μείζονα αντιπολίτευση στάθηκε κυρίως στην διαφορά φιλοσοφίας που την διακρίνει με τη διοίκηση του δήμου εστιάζοντας στην απουσία ουσιαστικών δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα για τον δοκιμαζόμενο κόσμο σε Μοσχάτο και Ταύρο, στην έλλειψη οράματος του δήμου για το μέλλον και στον περιορισμό σε διαχειριστικές πράξεις και στην μειωμένη διάθεση για ακόμα περισσότερες διεκδικήσεις σε οικονομικό επίπεδο.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της για το κυβερνητικό σχέδιο εξαφάνισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σε συνεργασία με την τρόικα έχει σκοπό την εξάλειψη των λαϊκών διεκδικήσεων και την παράδοση του απλού κόσμου στην απόλυτη εκμετάλλευση των επιχειρηματικών συμφερόντων των κεφαλαιούχων καπιταλιστών.

Εξαιρετικά δυσάρεστη εντύπωση προκάλεσε ότι η παράταξη «Ενωμένοι Κερδίζουμε» με επικεφαλής τον Σταμάτη Καζαντζή έδωσε συνέχεια στην πενιχρή της παρουσία στα δημοτικά συμβούλια από τις αρχές Σεπτέμβρη, απουσιάζοντας πλήρως από το κορυφαίο θέμα συζήτησης σε ένα δημοτικό συμβούλιο – αυτό του προϋπολογισμού – καθώς και οι δύο εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν παρουσιάστηκαν έστω και για λίγο συνεδρίαση. Τα προσχήματα για τη παράταξη έσωσε – όσο αυτό είναι δυνατόν – με την παρουσία της η κοινοτική σύμβουλος Μοσχάτου, Λίτσα Μουζάκη.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ευχαρίστησε την οικονομική υπηρεσία, αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιώργο Δαμηλάκο αλλά και όλες τις υπηρεσίες γιατί όπως είπε για να λειτουργήσει ο δήμος χρειάζεται μια καλή συνεργασία. Αναφέρθηκε στο δύσκολο περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, τόνισε όμως ότι ο δήμος πρέπει να λειτουργήσει, πρέπει να πληρωθούν τα έργα, οι εργαζόμενοι και οι εισφορές τους. Επισήμανε δε ο κ. Ευθυμίου ότι ο δήμος δεν χρωστά σε κανέναν εργαζόμενο, δεν χρωστά σε ασφαλιστικά ταμεία και εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τις δανειακές του υποχρεώσεις. Ο δήμος αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται σε μια καλή οικονομική κατάσταση και η προσπάθεια είναι να γίνουν οικονομίες και όσο το δυνατόν λιγότερες σπατάλες, πλην όμως εξυπηρετούνται όλες οι δομές του δήμου, τα σχολεία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, τα στάδια, γίνονται οι εκδηλώσεις τόνισε ο δήμαρχος. Ανέφερε δε ο κ. Ευθυμίου ότι η δημοτική αρχή θέλει να κατορθώσει να εμπεδώσει μια συνείδηση και στους εργαζόμενους αλλά και στους πολίτες να προσέχουν την περιουσία του δήμου έτσι ώστε να μη γίνονται καταστροφές χωρίς λόγο και αιτία. Όπως ο χειρισμός των μηχανημάτων για τους εργαζόμενους αλλά και η μη σωστή συμπεριφορά ορισμένων πολιτών απέναντι στη δημόσια περιουσία.

Κλείνοντας ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι εκείνο που είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι πως οι μισθοί εργαζομένων και αιρετών έχουν μειωθεί σχεδόν στο 50% από το 2010 και πως η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περνά και μέσα από την καλύτερη ανταπόδοση που θα πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου και επικεφαλής της παράταξης Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή Άρης Κρεμμύδας, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του πως η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι η κορυφαία διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου και πως παρά το ότι η παράταξη του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα και την ανθρωπιστική κρίση που ζει η πατρίδα μας. Μοσχάτο και Ταύρος είναι λαϊκές συνοικίες τόνισε ο κ. Κρεμμύδας με πολλούς ανέργους, πολλές ανάγκες που χρειάζονται στήριξη. Γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να πληρώνουν οι δημότες ούτε ένα ευρώ τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα από εκεί φαίνεται και η διαφορά αντίληψης με τη δημοτική αρχή σύμφωνα με τον κ. Κρεμμύδα ο οποίος επισήμανε ότι θα ήταν καλό μέσα από τους λίγους πόρους του δήμου να εξοικονομηθούν μεγαλύτερα ποσά για να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις του Πνευματικού Κέντρου, αλλά και πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα στην πόλη μας καθώς είναι μεγάλη η πλειοψηφία του κόσμου που δεν έχει πρόσβαση στην ψυχαγωγία λόγω της κρίσης. Θα έπρεπε ο δήμος να δώσει το στίγμα του τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ως προς την αλληλεγγύη προς τη δοκιμαζόμενη κοινωνία και να διατρανώσει με κάθε τρόπο την αντίθεση του στις πολιτικές της κεντρικής εξουσίας που στην ουσία καταργεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου – Ταύρου, Παναγιώτης Κυριαζίδης στην ομιλία του ανέφερε ότι δεν βιώνουμε ανθρωπιστική κρίση αλλά καπιταλιστική κρίση και πως οι προϋπολογισμοί του δήμου εντάσσονται στη λογική του κρατικού προϋπολογισμού υπό την σπάθη του υπουργείου Εσωτερικών, αυτού του Οικονομικού Παρατηρητηρίου όπως έχει θεσπισθεί. Για φέτος έχουν δοθεί οδηγίες για να μειωθούν οι δαπάνες στους δήμους ακόμα και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, όπως η υγεία, η ασφάλιση, η πρόνοια είπε ο κ. Κυριαζίδης και συνέχισε λέγοντας πως η αποτύπωση αυτών των αριθμών έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της λαϊκής οικογένεια και από την υποχρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης σε περιφέρειες και δήμους.

Η χρηματοδότηση των δήμων και των περιφερειών όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2015 όχι μόνο εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής στρατηγικής 2014 – 2017 αλλά αποτελεί βασικό κρατικό εργαλείο για τη συνέχιση της προώθησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο μέρος των οποίων αποτελούν οι περιφέρειες και οι δήμοι με το πρόγραμμα Καλλικράτης, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στόχος είναι η μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε απλή τοπική διοίκηση με ενίσχυση της δράσης των επιχειρηματικών μονοπωλίων, με τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τις απολύσεις των εργαζομένων με θύμα τον απλό λαό και την λαϊκή οικογένεια είπε ο κ. Κυριαζίδης και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η παράταξη του καταψηφίζει για όλα αυτά τον προϋπολογισμό και πως ο λαός πρέπει να πάρει το δύσβατο μονοπάτι που προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση αλλά οδηγεί με σιγουριά στη λεωφόρο του μέλλοντος δίνοντας στο λαό το δικαίωμα να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις με τη συμμετοχή και την οργάνωση του και να βαδίσει στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.

Ο αντιδήμαρχος των Οικονομικών Γιώργος Δαμηλάκος ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τη διαφωνία των συναδέλφων της αντιπολίτευσης καθώς πρόκειται για μια πολιτική διαφωνία. Όμως είπε ο κ. Δαμηλάκος ότι η λειτουργία του δήμου είναι σαν το ποδήλατο, αν σταματήσεις να πατάς πετάλι θα πέσεις κάτω και ως εργαλείο ο προϋπολογισμός του δήμου έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία. Επισήμανε δε πως όσα και να δώσει μια διοίκηση για τις κοινωνικές ανάγκες την στιγμή που τα 2/3 των πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα θεωρηθούν λίγα. Καθημερινά δίπλα μας βλέπουμε παιδάκια να υποσιτίζονται, οικογένειες να ξεκληρίζονται, μια σειρά πραγμάτων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία έξι χρόνια τόσο που αναρωτιέται κανείς το πώς ο ελληνικός λαός αντέχει σε καθεστώς σκληρής ύφεσης υπογράμμισε ο κ. Δαμηλάκος τονίζοντας όμως ότι η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να στηρίξει τους πολίτες και να βοηθήσει τον κόσμο. Η δημοτική αρχή έχει κάνει μια σοβαρή προσπάθεια σε κοινωνικό επίπεδο είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και έκλεισε λέγοντας ότι στον προϋπολογισμό έχουν γραφτεί συγκεκριμένα πράγματα, ώριμα έργα ύψους 7 εκ. ευρώ που δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία οδηγεί το δήμο, με σύνεση και προσοχή η διοίκηση του δήμου.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Μπούτσης στην τοποθέτηση του επισήμανε το καλό κλίμα και την επίγνωση της οικονομικής πραγματικότητας στην οποία έγινε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου και τόνισε ότι πέρασαν οι καιροί των «Φαραωνικών» προϋπολογισμών που και στα έσοδα και στα έξοδα έγραφε ακατάσχετα ο καθένας ότι ήθελε. Και συνέχισε ο κ. Μπούτσης ότι πλέον μιλάμε για πραγματικά έξοδα και πραγματικά έσοδα, στο μέτρο του δυνατού, όμως σε αυτές τις συνθήκες με τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουμε, εκτός από τα χρήματα είναι και η ικανότητα των στελεχών, της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών που βοηθούν στην καλή λειτουργία ενός δήμου. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε ότι σε αυτή την κρίση η δημοτική αρχή τα πήγε πάρα πολύ καλά, οι δομές λειτούργησαν άψογα δημιουργήθηκαν νέες δομές σε πολιτισμό και αθλητισμό και στις δύο κοινότητες και υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που το πιστοποίησε και ο Μοσχατιώτικος και ο Ταυριώτικος λαός πριν από πέντε μήνες στις εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Ζώταλης τόνισε ότι ένας προϋπολογισμός έχει μια διπλή ανάγνωση από τη μία αν είναι ένας προϋπολογισμός αναπτυξιακός και από την άλλη αν είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας. Την τελευταία πενταετία οι προϋπολογισμοί των δήμων υπαγορεύονται από αλλού είναι γεμάτοι περικοπές και δεν δίνεται η ευκαιρία να γίνουν πράγματα από τους δήμους μέχρι να τελειώσει η κρίση επισήμανε ο κ. Ζώταλης ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή προς τη δημοτική αρχή που είναι υποχρεωμένη να κινηθεί μέσα σε αυτά τα οικονομικά δεδομένα.

Τελικά ο προϋπολογισμός του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για το οικονομικό έτος 2015 και ο Πίνακας Στοχοθεσίας του Ολοκληρωµένου Πλαισίου ∆ράσης του δήµου Μοσχάτου Ταύρου οικονομικού έτους 2015 (Συνολικό δήµου και ΝΠ∆∆), ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

Μετά την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου στην οποία οι αποφάσεις ήταν οι εξής :

– Ψήφιση του Προϋπολογισµού του Ν.Π.∆.∆ «∆ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» οικ. έτους 2015. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Ψήφιση του Πίνακα Στοχοθεσίας του Ολοκληρωµένου Πλαισίου ∆ράσης του Ν.Π.∆.∆ «∆ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ∆ήµου Μοσχάτου-Ταύρου» οικ. έτους 2015. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Ψήφιση του Προϋπολογισµού του Ν.Π.∆.∆ «Πνευµατικό Κέντρο ∆ήµου Μοσχάτου-Ταύρου» οικ. έτους 2015. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Ψήφιση του Πίνακα Στοχοθεσίας του Ολοκληρωµένου Πλαισίου ∆ράσης του Ν.Π.∆.∆ «Πνευµατικό Κέντρο ∆ήµου Μοσχάτου-Ταύρου» οικ. έτους 2015. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

– Απόφαση για την έγκριση ανάρτησης του Πίνακα κενωθέντων περιπτέρων. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την επανάληψη και συµπλήρωση της υπ΄αριθµ. 11/2014 απόφασης του ∆.Σ προκειµένου να επαναληφθεί το υπ΄αριθµ. 5836/23-7-2014 Συµβόλαιο της Συµβολαιογράφου Αθηνών Αρτέµιδος Μυλωνά. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση επί της ανάθεσης µέσω διαπραγµάτευσης της ασφάλισης δύο δικύκλων. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Απόφαση για την παράταση αναδροµικής ισχύος της συµβάσεως εργασίας παραγωγής και διανοµής ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού µηνύµατος που αφορά στην πράξη µε τίτλο « Απασχόληση Ανέργων και Νέων Επιστηµόνων στα Πεδία της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Ορθολογικής ∆ιαχείρισης Φυσικών & Ενεργειακών Πόρων στο ∆ήµο Μοσχάτου – Ταύρου» µε κωδικό MIS:464660. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

– Γνωµοδότηση επί του υπ΄αριθµ. 27520/23-9-2014 αιτήµατος της εταιρίας ΒΙΑΠΟΛ Ο.Ε σύµφωνα µε την εισήγηση της ∆/νσης Περιβάλλοντος. Ψηφίστηκε ομόφωνα να μη γίνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρείας ύστερα και από ομόφωνη εισήγηση της δημοτικής κοινότητας Μοσχάτου.

Από τις δύο συνεδριάσεις απουσίασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι : «Σταμάτης Καζαντζής, Νίκος Καζαντζής, Άκης Δείξιμος, Μαρία Βιβλιοδέτη, Ιωσήφ Βενάκης και Ευάγγελος Τσιρώνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ