Βόμβα μεγατόνων έσκασε στο δημοτικό συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, με αποκλειστικό θέμα την παραλία καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η χρηματοδότηση των έργων στον Φαληρικό όρμο από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής.

Σε μια συνεδρίαση με τεράστια ένταση, πολλές αντεγκλήσεις και λεκτικούς διαξιφισμούς αλλά και μια μίνιμουμ συναίνεση εκ μέρους των παρατάξεων για τη συνολική στάση του δημοτικού συμβουλίου στο θέμα, την είδηση έβγαλε η τοποθέτηση του γνωστού συμπολίτη μας, μέλους της περιφερειακής διοίκησης Αττικής της Ρένας Δούρου, Μπάμπη Μπιλίνη (για την ακρίβεια Συντονιστής θεμάτων Περιβάλλοντος και Χωροταξίας στην Παράταξη «Δύναμη Ζωής» επικεφαλής της οποία είναι η κα Δούρου)

ο οποίος δήλωσε πως η νέα περιφερειακή αρχή δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη διοίκηση του Γιάννη Σγουρού που είχε προϋπολογίσει 40 εκ. ευρώ για τα έργα της παραλίας.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου τόνισε πως έχει άλλη πληροφόρηση από την περιφέρεια για το θέμα και πως από το ρεπορτάζ που έκανε το moschatotavros.gr δεν προκύπτει ότι η περιφέρεια Αττικής μπλοκάρει την χρηματοδότηση των έργων υποδομής.

Πλην όμως η θεσμική θέση του κ. Μπιλίνη στην παράταξη Δούρου και η βαθειά ενασχόληση του με το θέμα της παραλίας καθιστούν σε κάθε περίπτωση τις δηλώσεις του αξιόπιστες.

Ο κ. Μπιλίνης αφού ξεκαθάρισε ότι μιλάει θεσμικά αιτιολόγησε την τοποθέτηση του αναφέροντας ότι σε προ – συμβατικό έλεγχο για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στην κοινοπραξία της Lamda Development κρίθηκε ότι είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Και εδώ είναι το ενδιαφέρον κομμάτι στην τοποθέτηση του κ. Μπιλίνη στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής : «Ήμουν αυτός που πήρα την ευθύνη, σε συνέντευξη μου στην εφημερίδα «Real News» και είπα όντως ότι αυτό που δεσμεύθηκε ο Σγουρός ως μη όφειλε, ανάμεσα στις εκλογές του Μαΐου και την 1η Σεπτεμβρίου που ανέλαβε η κα Δούρου που έβαλε στο ΕΣΠΑ τα 40 εκ. που είναι να δώσει η περιφέρεια γι’ αυτό το έργο, δεν μας δεσμεύει. Είναι απλό. Έχει ήδη σταλεί επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κα Δούρου που λέει ότι το προσεχές διάστημα θα δοθεί καινούριο επιχειρησιακό πρόγραμμα με βάση το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της περιφέρειας. Η θέση της περιφέρειας είναι ενάντια στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. Σε δηλώσεις του προχθές, ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου το δήλωσε. Θέλουμε σαν περιφερειακή παράταξη οι παραλίες να διαχειρίζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού με διαβαθμικούς φορείς και εκεί πλέον, προφανώς η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τέτοιους φορείς. Δεν θα χρηματοδοτήσει μια ανώνυμη εταιρεία που μέσω παραχωρησιούχων θα κάνει ότι έγινε στον Ιππόδρομο, δίπλα μας, όπου μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται ένα έργο ιδιωτών με 300 εκ ευρώ».

Όπως προκύπτει από όσα είπε ο κ. Μπιλίνης, αυτές ήταν οι πάγιες θέσεις της παράταξης της κας Δούρου προεκλογικά και όχι αφότου ανέλαβε τη διοίκηση της περιφέρειας. Εκεί και λόγω του ότι η περιφέρεια καλείται στα έργα της παραλίας να χρηματοδοτήσει το κομμάτι των αντιπλημμυρικών έργων και των έργων υποδομής, υπάρχει ορθάνοιχτο παράθυρο να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Από την άλλη είναι εξίσου ανοιχτό να υπάρξει μπλοκάρισμα των πόρων για τα έργα στην παραλία από την περιφέρεια Αττικής που αποτελεί και πάγια προγραμματική θέση της νέας διοίκησης Δούρου.

Στα υπόλοιπα του δημοτικού συμβουλίου, είχαμε τοποθετήσεις του δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων καθώς και πολλών δημοτικών συμβούλων.

Παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις υπήρξε μια μίνιμου συναίνεση. Οι εντάσεις βέβαια δεν έλειψαν με αποκορύφωμα την έντονη λογομαχία των συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης με το δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου μετά από τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης Κρεμμύδα, κας Ελένης Μωραΐτη την οποία ο δήμαρχος χαρακτήρισε εμμέσως έκθεση ιδεών. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και υπήρξαν βαριές εκφράσεις από τους δημοτικούς συμβούλους Γρηγόρη Σωπάκη από την αντιπολίτευση και Γιώργο Φελλά από την συμπολίτευση. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν προς το τέλος της συνεδρίασης και μάλιστα υπήρξε και μια μίνιμουμ ομοφωνία ως προς το περιεχόμενο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τις διεκδικήσεις του δήμου στην παραλία. Δηλαδή τη συμμετοχή του δήμου στον φορέα διαχείρισης της παραλίας, την επιτακτική ανάγκη της υλοποίησης των έργων υποδομής και των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων και φυσικά το ότι η παραλία είναι Δημόσιου χαρακτήρα έκταση.

Να σημειωθεί ότι η κόντρα μεταξύ συμπολίτευσης ήταν μεγάλη και σε επίπεδο ουσίας όταν σε τοποθέτηση του, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αντιδήμαρχος κ. Δαμηλάκος κατηγόρησε την μείζονα αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία (εννοώντας ότι η μείζονα αντιπολίτευση κερδίζει χρόνο υπέρ της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής της κας Δούρου, ώστε να μη γίνουν τα έργα στην παραλία). Ο κ. Μελίστας ανέφερε ότι από την επόμενη φορά που θα ακουστούν τέτοιες ανυπόστατες κατηγορίες θα αποχωρεί αμέσως από την αίθουσα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ζώταλης αντιπαρήλθε τις δηλώσεις του κ. Δαμηλάκου και ρώτησε από ποιον και γιατί είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και του επισήμανε δεν θα πρέπει να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Κατόπιν με μια ενωτική τοποθέτηση ανέφερε ότι τα έργα υποδομής πρέπει να γίνουν και πως όλοι μαζί πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ και να το διεκδικήσουν ενεργά.

Εντύπωση προκάλεσαν και οι τοποθετήσεις του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Απόστολου Σιώκα και του δημοτικού συμβούλου της διοίκησης του δήμου Μάκη Πεφάνη οι οποίοι αν και νεότεροι σε ηλικία τοποθετήθηκαν σε πολύ πιο ήπιους τόνους, στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Ζώταλη και με βάση επιχειρήματα, στηρίζοντας την άποψη ότι τα έργα για την παραλία πρέπει να γίνουν άμεσα για το καλό της πόλης και των δημοτών.

Τεχνικά τεκμηριωμένη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Γρηγόρη Σωπάκη από την παράταξη Κρεμμύδα ο οποίος μάλιστα ανέδειξε και λεπτομέρειες της προμελέτης του έργου που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Μπούτσης με τη σειρά του αξιολόγησε σωστά την βαρύτητα των δηλώσεων Μπιλίνη και τις καυτηρίασε στην ομιλία του, προκάλεσε όμως και τη δυσφορία των μελών της αντιπολίτευσης με τις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τους. Κατά γενική ομολογία στο θέμα του χρόνου των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων κράτησε τις ισορροπίες, δεν απέφυγε όμως τις υποδείξεις προς τους συμβούλους της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια των ομιλιών τους.

Όσον αφορά στους επικεφαλής των παρατάξεων ο κ. Άρης Κρεμμύδας επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για να μην περάσει η παραλία Μοσχάτου σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω της παραχώρησης της σε εταιρεία που ναι μεν είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου πλην όμως κανείς δεν εξασφαλίζει ότι αυτή η εταιρεία θα μείνει στον έλεγχο του κράτους και στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Μοσχάτου – Ταύρου που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ Παναγιώτης Κυριαζίδης, έκανε αίσθηση στο δημοτικό συμβούλιο με την τοποθέτηση του γιατί ανέφερε ότι προσπάθησε να πάει το καλοκαίρι για μπάνιο στον Αστέρα της Βουλιαγμένης και δεν τα κατάφερε γιατί το κόστος ήταν 50 ευρώ κατ’ άτομο. Όταν ο κ. Δαμηλάκος καυτηρίασε την προτίμηση του γνωστού κομουνιστή κ. Κυριαζίδη ο τελευταίος με περίσσια αυτοπεποίθηση ανέφερε πως ακριβώς αυτή είναι η φιλοσοφία του, να μπορεί ο απλός λαός να απολαμβάνει τις φυσικές ομορφιές της Αττικής και όχι τα λαμόγια και οι πλουτοκράτες του καπιταλισμού.

Όσον αφορά στο δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου εκείνος στις τοποθετήσεις του υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας της εκτέλεσης των έργων στην παραλία, χαρακτήρισε ιστορική την χρονική συγκυρία και ανέφερε πως ή τώρα θα γίνει η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου ή ποτέ.

Όπως ανέφερε υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις για τα έργα της παραλίας. Ο ένας τρόπος είναι στο όνομα οποιασδήποτε αιτίας να αρνείσαι να γίνει κάτι. Όταν αρνείσαι κάτι δεν σημαίνει αυτόματα ότι εξυπηρετείς τα συμφέροντα του κόσμου. Μπορείς να εξυπηρετείς και τα συμφέροντα του Λάτση. Να μη θέλει δίπλα του κάτι που νομίζει ότι του χαλάει την επένδυση στο Παλαιό Φάληρο.

Ή άλλη άποψη όμως σημείωσε ο κ. Ευθυμίου, θέλει να γίνουν έργα και να βρεθεί ο σωστός φορέας διαχείρισης ο οποίος απαραίτητα θα είναι με τη συμμετοχή του δήμου, γιατί όπως ανέφερε το κόστος της συντήρησης αλλά και της φύλαξης μιας τόσο μεγάλης έκτασης δεν μπορεί να γίνει από το κράτος ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έφερε δε ως παράδειγμα την εγκατάλειψη που παρατηρείται στα παρκάκια του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας που την φύλαξη και φροντίδα τους έχει αναλάβει το Δημόσιο.

Μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνεδρίασης οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων συμφώνησαν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την παραλία και εξουσιοδότησαν το δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων για την προώθηση των συμφερόντων του δήμου μέσω αυτής της πρότασης σε συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της περιφέρειας, της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. και άλλων φορέων που εμπλέκονται στο έργο της ανάπλασης της παραλίας.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ΕΥΘΥΜΗΣ ΑΦΗΣΕ ΥΠΟΝΟΟΎΜΕΝΑ ΟΤΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ Η ΤΣΙΜΕΝΤΟΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ. ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΛΛΑ ΒΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΚΟΛΑΟΥΖΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΨΙΘΥΡΙΖΕΙ OFF THE RECORD ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

  2. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΟΠΥ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΠ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΛΑ ΕΝΩ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΛΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ Ο ΚΟΣ ΣΩΠΑΚΗΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΓΙΑ ΑΝΤΚΑ ΕΡΓΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΜΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΡΤΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΧΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ