Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου διευρύνοντας τις κοινωνικές του δράσεις, προχωράει στην υλοποίηση του προγράμματος «Θέατρο της Αλληλεγγύης».

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματοςτο Θεατρικό Εργαστήρι «Εν Δράσει» του Δήμου Μοσχάτου –Ταύρου, καθώς και το Θεατρικό Εργαστήρι «Ρενδία Λέξις» του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, πραγματοποιούν μία σειρά παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μοσχάτου-Ταύρου (2ος όροφος πρώην δημαρχείου Ταύρου, Πειραιώς & Επταλόφου, Ταύρος).

Οι θεατές των παραστάσεων αυτών καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν με ευθύνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, σε συμπολίτες μας που χρειάζονται τη στήριξη και την αρωγή μας.

«Η Υπόσχεση»: Μέσα από παραδοσιακές μουσικές και χορευτικές φόρμες επιδιώκεται μια σκηνική δραματοποίηση της παραλογής «Του Νεκρού Αδερφού», η οποία είχε μεγάλη διάδοση σε όλους τους βαλκανικούς λαούς. Μ’ έναν έντονα δραματικό χαρακτήρα η παραλογή εκθειάζει την δύναμη της υπόσχεσης την οποία ο νεκρός αδερφός τηρεί μετά θάνατον.

Το κείμενο επιδιώκει την ανάδειξη του λυρισμού της προφορικής παράδοσης της παραλογής και των επιρροών που άσκησε στα κείμενα τα οποία συνομιλούν με ανάλογους μύθους και θρύλους. Η θεατρική μεταφορά της παραλογής βασίζεται στις θεωρητικές αναλύσεις του Ν. Γ. Πολίτη, στο κείμενο Βρικόλακας του Α. Εφταλιώτη στο σωζόμενο απόσπασμα του Βρικόλακα του Φώτου Πολίτη, στην «Μπαλάντα της Λεονώρας» του Γερμανού ποιητή Α. Βürger σε μετάφραση Λορέντζου Μαβίλη, ενώ εμβόλιμα χρησιμοποιούνται στίχοι από τους «Πέρσες» και τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου, από τις «Βάκχες» και την «Άλκηστη» του Ευριπίδη, από τον «Φιλοκτήτη» του Β. Ζιώγα, από τον «Ερωτόκριτο» του Β. Κορνάρου, από τον «Ματωμένο Γάμο» του F. G. Lorca, από ποιήματα των Α. Βαλαωρίτη, Τ. Λειβαδίτη, Ν. Γκάτσου, Μ. Γκανά.

«Το όνειρο του Ρο»: Mια φορά κι έναν καιρό ήταν το ελληνικό αλφάβητο, με τα γράμματα αγαπημένα, όλα μαζί μια χαρούμενη παρέα, να φτιάχνουν συλλαβές, λέξεις, φράσεις… Ξαφνικά, όμως, το Ρο, ποτισμένο εν αγνοία του με το μαγικό φίλτρο του εγωισμού, θέτει ζήτημα σειράς. Απαιτεί να μπει πρώτο στο αλφάβητο με το έτσι θέλω. Τι παραπάνω έχει δηλαδή το Άλφα; Φυσικά εκδηλώνονται φιλοδοξίες κι από άλλα γράμματα, που αποχωρούν διαμαρτυρόμενα μαζί με το Pο. Το αλφάβητο οδηγείται σε διάλυση, ενώ οι εχθροί καιροφυλακτούν.
Στην υπόθεση μπλέκεται το κακότροπο Βλοσυρό, το ερωτευμένο ζευγάρι του Λαγού και της Xελώνας, ο μυθικός Γραμματοφάγος, κι άλλοι, κι άλλοι… Kαλά ξεμπερδέματα…

Πρόγραμμα Παραστάσεων:

29, 30/11/14 Θεατρικό Εργαστήρι «Εν Δράσει» Δήμου Μοσχάτου –Ταύρου

Άννας Μαυρολέων «Η Υπόσχεση»

(Δραματουργική σύνθεση και επεξεργασία της παραλογής «Του Νεκρού Αδερφού»)

Ώρα Έναρξης: 8.30 μ.μ.

6, 7 & 13, 14/12/14 Παιδική Σκηνή Θεατρικού Εργαστηρίου «Εν Δράσει» Δήμου Μοσχάτου –Ταύρου

Στέλλας Μιχαηλίδου «Το Όνειρο του Ρο»

Ώρα Έναρξης: 7.30 μ.μ.

Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις και τη διαθεσιμότητά μας για τη στήριξη των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ