Όπως γράψαμε και προηγούμενως, το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου είπε ομόφωνα “όχι” στην τροπολογία της Κυβέρνησης για παραχώρηση εγκαταστάσεων στην παραλία, προκειμένου να δημιουργηθούν δικαστήρια και κρατητήρια, στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του.

Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου δημοσίευση τα πρακτικά και την λεπτομερή απόφαση του Δ.Σ. και σας τα παρουσιάζουμε:

ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη απόφασης σχετικά με την τροπολογία για την παραχώρηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημαντικών κτιριακών εγκαταστάσεων των πρώην Ολυμπιακών Ακινήτων στην παραλιακή ζώνη της Καλλιθέας για την δημιουργία ποινικών δικαστηρίων

Ο κ. Πρόεδρος ενημερώνει τα μέλη για την κρισιμότητα του θέματος που προκάλεσε και την κατεπείγουσα συνεδρίαση και πριν δώσει τον λόγο στον Δήμαρχο ενημερώνει ότι στην συνεδρίαση παρευρίσκονται ο Αντιπεριφερειάρχης  Νοτίου τομέα Αθηνών κ. Καπάταης Χρήστος, η Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Προγραμματικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής κα. Τασούλη Ελισσάβετ και ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κάρναβος Δημήτρης καθώς και Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Καλλιθέας.

Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου ο οποίος ανάφερε ότι η θέση του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου παραμένει σταθερή υπέρ της αξιοποίησης του παραλιακού μας μετώπου, ως ένας δημόσιος χώρος με ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες, με ανάδειξη του περιβαλλοντικού στοιχείου και ήπιες χρήσεις ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού, παράλληλα με τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και με επίλυση των κυκλοφοριακών ζητημάτων.

Το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του ως χώρος ικανός όχι μόνο να αναβαθμίσει την Αττική με τις χρήσεις του και τις περιβαλλοντικές του δυνατότητες, αλλά να προσφέρει την ποιότητα ζωής που έχουν ανάγκη οι πολίτες της Αττικής. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε αντίθετοι με την αιφνιδιαστική κίνηση της Κυβέρνησης, η οποία, χωρίς καμία συνεννόηση με τους Δήμους και την Περιφέρεια προχώρησε σε τροπολογία για την παραχώρηση τμήματος της κτιριακής υποδομής της παραλιακής ζώνης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πράξη η οποία υπονομεύει κάθε σχέδιο ανάπτυξης, θέτει εμπόδια στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, υποβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων των παραλιακών Δήμων.

Είμαστε αντίθετοι στην κατεύθυνση αυτή στην οποία στρέφει η κυβέρνηση το ζήτημα του παραλιακού μετώπου, ιδιαίτερα τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει εκ νέου έντονα οι  ενέργειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με επικεφαλής την Περιφέρεια Αττικής στην οποία παραχωρήθηκε η αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου προκειμένου να ξεκινήσει η δημοπράτηση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Ο Πρόεδρος μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου, έδωσε τον λόγο στον Αντιπεριφερειάρχη  Νοτίου τομέα Αθηνών κ. Καπάταη Χρήστο, ο οποίος δήλωσε ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι αυταρχική και αντιδημοκρατική. Προφανώς είναι μια λανθασμένη απόφαση και γι’ αυτό κινούμαστε στην κατεύθυνση να παρθεί πίσω. Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε σύντομα να διευθετηθεί το θέμα. Το ζήτημα της παραλίας και ιδιαίτερα το έργο που σχεδιάζεται πρέπει να είναι προσιτό στους πολίτες, να αποδοθεί στους πολίτες και να στοχεύει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Είμαστε λοιπόν μπροστά  σε μεγάλο λάθος, σε μεγάλη απρέπεια. Δηλώνουμε ταυτόχρονα ότι το έργο θα γίνει και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αριστείδη Κρεμμύδα ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το όνειρο όλων των Δημοτών του Μοσχάτου ήταν η αξιοποίηση της παραλίας. Το χειρότερο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως αυτή η απόφαση που πάρθηκε για την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης με την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Προφανώς είναι μια λανθασμένη απόφαση και θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Αυτό δηλώνει απαίτηση και όχι παράκληση.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Κρεμμύδα ο Πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτη Κυριαζίδη ο οποίος δήλωσε τα εξής: Δεν έφτανε αυτές τις μέρες που η Κυβέρνηση θέλησε να δρομολογήσει και να κλείσει όλα τα γνωστά αποτρόπαια αντιλαϊκά μέτρα για το ασφαλιστικό-φορολογικό στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, αλλά προχώρησε και σε άλλα μέτρα, που δείχνουν τι ετοιμάζεται παραπέρα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Έτσι ξεπερνώντας κάθε πολιτική αθλιότητα έφερε άρον-άρον εμβόλιμα ένα ακόμα άρθρο νόμο έκτρωμα για την 20χρονη  εγκατάσταση στο Φαληρικό Δέλτα, Ποινικών Δικαστηρίων στα κτίρια των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην παραλία των τζιτζιφιών. Αποδεικνύει πια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή που της έχουν αναθέσει τα πολιτικά της αφεντικά κεφάλαιο και εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τσακίζοντας ότι έχει ακόμα απομείνει όρθιο από εργατικά-λαϊκά δικαιώματα ακόμα και την ανάσα που δίνει ο περίπατος στην παραλία μας. Όταν με τα ποινικά δικαστήρια φαντάζεστε τι αστυνομοκρατία θα υπάρχει… Επιμένουμε λοιπόν εμείς στα ίδια γιατί εμείς δεν είμαστε πολιτικοί σαλτιμπάγκοι να μεταλλαχθούμε σε επίγονους  του ευρωκομουνισμού και άλλων σχετικών ρευμάτων του τυχοδιωκτισμού προδίδοντας τις λαϊκές ελπίδες και προσδοκίες σπέρνοντας απογοήτευση στα λαϊκά στρώματα. Ζητάμε να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο έκτρωμα με κάθε τρόπο ενεργοποιώντας και τον λαϊκό παράγοντα.

Τέλος ο Πρόεδρος  καλεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουν σχετικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπ’ όψη του όλα όσα προ ειπώθηκαν

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Θεωρεί απαράδεκτη τη διάταξη του άρθρου 78 του πρόσφατου Νόμου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» που αφορά την παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία δικαστικών υπηρεσιών στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Καλλιθέας τόσο ως προς τη μεθόδευση της εισαγωγής προς ψήφιση της διάταξης από τη Βουλή από 16 βουλευτές της επαρχίας καθώς και το περιεχόμενό της και για το λόγο ότι δεν υπήρχε καμία διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ βαθμού. Η προτεινόμενη λειτουργία έρχεται σε αντίθεση με τον σχεδιασμό του χώρου και ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του σαν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, αναψυχής, αθλητισμού και πάρκου υψηλού πρασίνου. Επίσης έρχεται σε μία στιγμή όπου η Περιφέρεια έχει αναλάβει την εκτέλεση και χρηματοδότηση των έργων για ένα έργο υψηλής προτεραιότητας, όχι μόνο για τους Δήμους που ανήκει, αλλά και για όλη την Αττική. Περιφέρεια και Δήμοι θα αγωνιστούν μαζί ώστε να μην υλοποιηθεί το προτεινόμενο σχέδιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου ζητά:

  • Την ανάκληση και ακύρωση του άρθρου 78 του νόμου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις»
  • Συνάντηση με την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Δούρου Ρένα.
  • Τη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου.
  • Συνάντηση με ΚΕΔΕ και ΠΕΔΑ για κοινή λήψη απόφασης.
  • Την άσκηση όλων των διοικητικών και ένδικων μέσων.
  • Την άμεση παράσταση στα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
  • Έκδοση ενημερωτικού εντύπου για ενημέρωση των κατοίκων.
  • Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο για τον συντονισμό των ενεργειών με τις άλλες παρατάξεις του Δήμου, του Δήμου Καλλιθέας και της Περιφέρειας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ