Ομόφωνο “Ναι” στο “Πράσινο Σημείο” είπε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Παρασκευής που έγινε στον Ταύρο, παραχωρώντας το οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος με σκοπό την δημιουργία του.

Στο συμβούλιο παρευρέθηκαν Επιτροπές των Κατοίκων της περιοχής αλλά και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Καραβασίλη.

Τα “Πράσινα Σημεία” αποσκοπούν στην ανακύκλωση υλικών και είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε χώρες ανά τον κόσμο. Η ανάγκη δημιουργίας του συγκεκριμένου χώρου κρίνεται επιτακτική καθώς εδώ και πολλά χρόνια ο Ταύρος βιώνει την καύση καλωδίων από τους πληθυσμούς των ΡΟΜΑ στην ευρύτερη περιοχή. Η εν λόγω πρακτική κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για τους κατοίκους των περιοχών όσο και για τους ίδιους τους ΡΟΜΑ. Οι στόχοι της δημιουργίας του “Πράσινου Σημείου” είναι οι εξής:

  • Οριστική παύση της καύσης καλωδίων και ένταξη των ΡΟΜΑ σ’ένα νόμιμο πλαίσιο ανακύκλωσης
  • Διασφάλιση της υγείας
  • Αντιμετώπιση της παραοικονομίας
  • Αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης αποβλήτων
  • Μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ σε κατάλληλο και βιώσιμο χώρο

Στην παρουσίαση της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου κ. Καραβασίλη έθιξε όλες τις πλευρές του προβλήματος αλλά και τους λόγους που λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους πρακτικές. Εν συνεχεία παρουσίασε λεπτομερώς την εφαρμογή του σχεδίου του “πράσινου σημείου” καθώς επίσης και τον τρόπο λειτουργίας. Πρόκειται για ένα σύστημα ανακύκλωσης που αν εφαρμοστεί ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί, θα δώσει μια λύση στο πρόβλημα της καύσης των καλωδίων και παράλληλα θα οδηγήσει στην ακριβή καταγραφή των πληθυσμών ΡΟΜΑ της περιοχής μας.

Ταυτόχρονα θα στοχεύσει στο τέλος της παραοικονομίας που ανθεί λόγω του φαινομένου της καύσης καλωδίων, χωρίς όμως να παραλείψει και την απομάκρυνση των ΡΟΜΑ από την περιοχή αυτή.

Οι τοποθετήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησαν με τη δήλωση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, κ. Ευθυμίου, ο οποίος δήλωσε ότι τίθεται υπέρ της απόφασης για το σχεδιασμό του “Πράσινου Σημείου”, εφόσον δεν έχει παρουσιαστεί ως τώρα μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Τόνισε ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού θα πραγματοποιηθεί υπό προϋποθέσεις και ότι εκείνος θα είναι ο πρώτος που θα κινητοποιηθεί σε περίπτωση που το σχέδιο δεν εφαρμοστεί όπως πρέπει. Απώτερος στόχος, όπως δήλωσε, είναι το σταμάτημα της καύσης καλωδίων και η μετεγκατάσταση του πληθυσμού.

Από την αντιπολίτευση, ο κ. Σπανάκης να πρότεινε να συζητηθεί περαιτέρω το ζήτημα αυτό και μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς όπως επισήμανε, το “Πράσινο Σημείο” δε θα είναι η λύση στο πρόβλημα. Λέγοντας αυτά αποχώρισε από το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι το οποίο στάθηκε αφορμή σχολιασμού από τους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Κρεμμύδας τάχθηκε υπέρ της προτεινόμενης λύσης, καθώς αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο να γίνει έστω και ένα βασικό βήμα. Απ’ τη μεριά του, κατήγγειλε το Δήμο Αθηναίων για αδιαφορία σ’ ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα. Ο κος. Κυριαζίδης που πήρε το λόγο αμέσως μετά δήλωσε ότι εφόσον οι κάτοικοι το επιθυμούν αλλά και εφόσον το Συμβούλιο το αποφασίσει στο να προχωρήσουν στην απόφαση εφαρμογής του σχεδίου, τάσσεται υπέρ αλλά με κάποιες επιφυλάξεις.

Ο πρώην Δήμαρχος Ταύρου κ. Σούτος παρατήρησε και εκείνος ότι το θέμα με τους ΡΟΜΑ και την καύση των καλωδίων έχει φτάσει στα όρια του και η εφαρμογή του σχεδίου είναι η μόνη λύση, αλλά με την προϋπόθεση της δέσμευσης εκ μέρους του Υπουργείου για τη μετέπειτα πορεία του. Ο κος. Σωπάκης έκανε γνωστή τη δράση του Δήμου Ταύρου πολλά χρόνια πριν σε σχέση με αυτό το ζήτημα, επέρριψε ευθύνες σε σχέση με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα τόσο σε ΠΑΣΟΚ όσο και σε Ν.Δ και πρότεινε την παραχώρηση του οικοπέδου που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του τμήματος Μεταγωγών, τον συνεχή έλεγχο από μέρους της Πολιτείας αλλά και των κατοίκων στις διαδικασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Τόνισε και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και ότι προχωρώντας σε κάτι τέτοιο θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο να προχωρήσουν και στη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ.

Στο τέλος, ο λόγος δόθηκε στις επιτροπές των κατοίκων με πρώτο ομιλητή τον κ. Λινάρδο (Εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων Ταύρου), ο οποίος ανέδειξε ότι πράγματι η λύση στο πρόβλημα είναι η ανακύκλωση και η εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόνισε όμως ότι είναι αναγκαία η ολοκληρωτική και ακριβής εφαρμογή του σχεδίου για το “πράσινο σημείο”, αν θέλουμε να στεφθεί αυτό με απόλυτη επιτυχία.

Η κ. Αλιφιεράκη από την πλευρά της δήλωσε ότι το φαινόμενο αυτό έπρεπε ήδη να είχε σταματήσει εδώ και καιρό και ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη γι’ αυτό το σχέδιο, καθώς η παραμονή των ΡΟΜΑ στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα και άλλου είδους προβλήματα, πέραν της καύσης των καλωδίων.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων που παραβρέθηκαν στο συμβούλιο τάχθηκαν υπέρ στο να βρεθεί μια δραστική λύση στο πρόβλημα καθώς, όπως υποστήριξαν, βάσει γεγονότων η τακτική της καύσης των καλωδίων έχει αποφέρει πολλά προβλήματα υγείας τόσο στα παιδιά τους όσο και στους ίδιους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε στις 23:30 μ.μ μετά από πολλές τοποθετήσεις, συζητήσεις και διαφωνίες ενίοτε, με ομόφωνη απόφαση όμως την παραχώρηση του οικοπέδου στην οδό Σαλαμινίας με σκοπό τη δημιουργία του “Πράσινου Σημείου”.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν ξέρω αν είναι το σωστο αυτό για τον τόπο μου. Η παραμονή των ρομά στην περιοχή δεν θα σταματήσει την παραβατικότητα αλλά και την παράνομη καύση καλωδίων. Και ρωτάω εγώ, ποιος ΡΟΜΑ θα πάει στο πράσσινο σημείο να κάψει τα καλωδια του. Το παράνομο όπως ξερουμε δεν έχει φπα και οι τιμές θα είναι μεγαλύτερες. ποιος μου λέει οτι οι ρομα θα εκτιμήσουν κάτι τέτοιο και όλοι θα πηγαίνουν στο πράσσινο σημείο. Είναι σαν το παράνομο στοιχημα. Άλλες αποδόσεις δινονται στον ΟΠΑΠ που είναι νομιμως και άλλες στο παράνομο στοιχημα που δεν ελένχεται από κανέναν. Να πω και κάτι εδώ. Το να νομιμοποιείς τους τσιγγάνους με αφορμή το Πράσσινο σημείο θα κάνει την εγγληματικότητα πολύ μεγαλύτερη στην περιοχή. Και μην διαμαρτυρηθεί κανένας όταν σύντομα στην περιοχή ανοίξει και ένα Κένρο Μεταναστών, αλλοδαπών και ότι άλλο θέλεις. Να δω επιχειρήματα μετά που θα έχουμε όταν εσυ σαν δήμος λες ναι κατα κάποιον τρόπο στους αλλοδαπούς και πιο συγκεκριμένα στους εγγληματίες που έχουν κατακλέψει όλο τον Βοτανικό και όλο τον Ταύρο.

  2. Το πράσινο σημείο είναι ένας τρόπος να αποφύγουμε αυτη την ανεξέλεκτη καύση καλωδιών. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί από εδώ και πέρα και να βλέπουμε το έργο από κοντά.

  3. Παρακολουθώντας το Συμβούλιο σαν απλός κάτοικος που θίγομαι απο ολη αυτή την κατάσταση που δημιουργείται απο την παραμονή των ρομα του Βοτανικού,κατάλαβα οτι ο Δήμαρχος παρέδωσε τα κλειδιά της πόλης του στην κυρία Καραβασίλη και στον κύριο Σωπάκη με τους συν αυτώ… Εκείνος βγήκε απο το βάρος του προβλήματος για 1 χρόνο.Έδωσε λύση.Η κυρία Καραβασίλη πήρε αυτό που για τους δικούς της λόγους ήθελε.Οι υπόλοιποι ένιωσαν ικανοποίηση.Εμείς για ακόμα 1 χρόνο και ποιός ξέρει για πόσο ακόμα θα έχουμε αυτή τη κατάσταση γύρω απο τα σπίτια μας.Και η αιτιολογία αυτής της απόφασης;Δεν υπάρχει άλλη επιλογή!!!Σοβαρευτείτε κύριοι!Όλοι εσείς που δίχως προβληματισμό ή εθελοτυφλώντας πήρατε αυτή την απόφαση.Αν σκεφτείτε τι αποφασίσατε θα έπρεπε να ντρεπόσαστε.Εαν ο καταυλισμός αυτός ήτνα στο Μοσχάτο την ίδια απόφαση θα πέρνατε;Αυτοι οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν απο εκεί και εμείς να σταματήσουμε να υποβαθμιζόμαστε.

  4. Τι πρασινα σημεια και βλακειες… Σιγα και μην δεν καψουν τα κλεμενα υλικα. Το καψιμο γινεται για δυο λογους :
    1. Για να απομακρυνθει το πλαστικο
    2. Γιατι ειναι ΚΛΕΜΕΝΑ.
    Και επειδη το ενα απο τα δυο θα συνεχισει να ισχυει θα συνεχιστει και η καυση των καλωδιων. Και μαζι με αυτα θα καψουν και οτι βαλετε στο πρασινο σημειο που συντομα θα γινει μαυρο.

  5. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΕΞΥΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ.ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΓΙΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ.Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΝΤΑΡΑΒΕΡΙ ΜΕ ΜΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΕ ΠΡΑΛΛΗΛΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΣΗ ΤΩΝ ΚΛΟΠΙΜΑΙΩΝ .ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟΥ ΡΟΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ.ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΕΞΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΛΠΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ.ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΑΝΟΗΤΟΙ…

  6. ΒΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΚΑΠΝΟ .ΝΑ ΦΥΓΟΥΝΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΕ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΗΕΝΟ. ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΛΟΓΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΕΗΠΑΘΕΙ;Α;ΜΟΛΙΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΠΟΥΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΑΠΟΡΙΠΤΕΤΕ. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΚΑΚΙΑ; ΑΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΝ ΛΕΩ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΥΡΟ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ; ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΨΥΧΡΕΜΑ ΝΤΡΟΠΗ

  7. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ 16:36. ΒΛΕΠΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ. ΑΛΩΣΤΕ ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΒΑΡΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Η ΛΟΓΙΚΗ ΒΕΒΑΙΑ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΝΗΠΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΨΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΤΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ……..ΕΛΕΟΣ.

  8. “Ο Δήμαρχος συνένοχος…..”,,,,,”……παρέδωσε τα κλειδιά……”

    Παιδιά οι ΡΟΜΑ σας κάψανε και το μυαλό μαζί με τα καλώδια. Περαστικά και ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ