Τη στήριξη των δομών αστέγων, με τριετή επιχορήγηση της λειτουργίας τους, για την παροχή στέγης, βασικών αγαθών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, δρομολόγησε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Συγκεκριμένα, υπέγραψε την πρόσκληση, προϋπολογισμού 4.900.000 ευρώ, για την υποβολή προτάσεων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014 – 2020, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η ενέργεια αποτελεί μέρος της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε κατάλληλη στέγη, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους άστεγους.

Στόχο έχει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση «Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων» (ΑΚΗΑ) και «Υπνωτηρίων», για τρία χρόνια, σε 10 αστικές περιοχές – Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φτώχειας: Αθηναίων, Καλλιθέας, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ασπροπύργου, Ζωγράφου, Πειραιά, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Καισαριανής και Μοσχάτου – Ταύρου.

Σημειώνεται ότι τα «Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων» είναι ανοικτές δομές άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων, ενώ τα «Υπνωτήρια» αποτελούν δομές άμεσης φιλοξενίας που λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτουν επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στον δρόμο.

Παρέχουν, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, σίτισης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης. Στο πλαίσιο των δομών αυτών θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και δράσεις διασύνδεσης και συνεργασίας με φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και εργασιακής επανένταξης σε τοπικό επίπεδο.

Δυνητικοί Δικαιούχοι της Πρόσκλησης στις προαναφερθείσες περιοχές είναι οι οικείοι ΟΤΑ Α’ βαθμού και διαδημοτικά σχήματα συνεργασίας αυτών, καθώς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την προϋπόθεση ότι θα έχουν υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με τον Δήμο στον οποίο ενδιαφέρονται να υποβάλουν σχετική πρόταση χρηματοδότησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ