Συνέντευξη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ παραχώρησε ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, σχετικά με τις εξελίξεις στο Παραλιακό Μέτωπο της περιοχής, αλλά και για άλλα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

Αναλυτικά:

Το μεγάλο έργο-όνειρο δεκαετιών για την ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου, προτάσσει ως βασικό στόχο ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, αφού θα δώσει διέξοδο στη θάλασσα και θα αποτελέσει ανάσα ζωής για τους δημότες. Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ευθυμίου αναφέρεται στον κρίσμο ρόλο της Αυτοδιοίκησης την εποχή της κρίσης και υποστηρίζει ότι με τις κοινωνικές της δομές κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους που επλήγησαν περισσότερο. Αναφερόμενος στο έργο που γίνεται στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και τις μεγάλες προτεραιότητες, στέκεται στα σημαντικά έργα αναπτυξιακών υποδομών, στην κοινωνική φροντίδα και την στήριξη της Παιδείας και του Πολιτισμού για όλους τους δημότες, σε συνδυασμό με την διαφανή διαχείριση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ευθυμίου στο Πρακτορείο-ΟΤΑ και  τη Διαμάντω Αφράτη έχει ως εξής:

ΕΡ: Κύριε δήμαρχε, μετά από σχεδιασμούς και αγώνες πολλών ετών, αυτές τις μέρες ξεκινάει στην πράξη το μεγάλο έργο ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου μέχρι τον Πειραιά, ένα έργο που αλλάζει τα δεδομένα. Τι θα φέρει αυτή η ανάπλαση και τι σημαίνει για το Δήμο σας;

ΑΠ.  Όπως γνωρίζετε, το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα τμήματα της παραλιακής ζώνης της χώρας μας, αλλά και ένα από τα πιο αναξιοποίητα, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας του. Ιδιαίτερα το τμήμα από το Νέο Φάληρο μέχρι το Παλαιό Φάληρο έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της μη διαμόρφωσής του. Από τη δεκαετία του 70 όπου η παραλία αποκόπηκε από τον αστικό ιστό λόγω της κατασκευής της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος και του αλόγιστου μπαζώματος της ακτής, το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής έχει υποστεί πολλά βάρη.  Γι αυτό το λόγο και μετά από μακροχρόνιους αγώνες μας είμαστε αισιόδοξοι για το έργο της ανάπλασης που ξεκινάει από την Περιφέρεια Αττικής. Πιστεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες μας θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση  σε ένα παραλιακό μέτωπο, δημόσιο χώρο, με ανάδειξη του περιβαλλοντικού στοιχείου, με ήπιες χρήσεις ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού, παράλληλα με τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων για τους παραθαλάσσιους δήμους που υποφέρουν αλλά και με παράλληλη επίλυση των κυκλοφοριακών ζητημάτων.

Είστε δήμαρχος δύο παλαιών γειτονικών δήμων που πλέον αποτελούν μια αυτοδιοικητική δομή. Από την εμπειρία σας, πως αποτιμάτε αυτή τη συνένωση, ποια προβλήματα αντιμετωπίσατε και πως τα επιλύσατε; 

ΑΠ.  Μετά την Καλλικρατική συνένωση και τη δημιουργία του νέου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, υπήρξαν σίγουρα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν και να βρεθούν λύσεις για σύνθετα προβλήματα. Κι αυτό γιατί η συνένωση δεν αφορούσε  απλά την χωροταξική ένωση δύο περιοχών. Ενώθηκαν διαφορετικές παραδόσεις, συνήθειες, νοοτροπίες, αντιλήψεις και συστήματα και πολλά άλλα. Κι όλα αυτά σε μία εποχή δύσκολη για τη χώρα μας, με μία σύνθετη κρίση σε οικονομικό, θεσμικό, ιδεολογικό και πολιτικό τομέα.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση, μετά τη συνένωση έπρεπε να αναπτύξουμε ένα πολύπλευρο κοινωνικό έργο, προκειμένου να λειτουργήσουμε ως ανάχωμα στην κρίση. Η προσπάθειά μας είναι τεράστια και συντελείται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο δημοτικές μας κοινότητες, όλες τις ώρες, κάθε λεπτό της ημέρας και φυσικά με συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης αλλά και τους πολίτες τους ίδιους.

Από την πρώτη στιγμή της συνένωσης παλέψαμε για να διαμορφώσουμε ενιαίο στίγμα και κοινή φυσιογνωμία. Εργαστήκαμε παράλληλα σε τέσσερις μεγάλους τομείς, προκειμένου να χτίσουμε τις βάσεις για ένα Δήμο πρότυπο. Συγκεκριμένα στοχεύσαμε στη σύγχρονη μορφή διοίκησης και στην αποτελεσματική και διάφανη διαχείριση, στην αναζήτηση και υλοποίηση έργων, αναπλάσεων και περιβαλλοντικών δράσεων, στην ενίσχυση της κοινωνικής φροντίδας, στη στήριξη, στην κοινωνική συνοχή και στην αλληλεγγύη και στο τρίπτυχο παιδεία-πολιτισμό-αθλητισμό, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών μας. Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό, αγωνιζόμαστε για όλα τα παραπάνω και από την ανταπόκριση των πολιτών μας πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

ΕΡ.  Βρισκόσαστε στη μέση της θητείας σας και υλοποιείτε το πρόγραμμά σας. Ποια  συγκεκριμένα έργα έχουν προχωρήσει ή βαίνουν προς υλοποίηση;

ΑΠ. Το πρόγραμμά μας οριοθετείται από βασικούς άξονες δράσης και σχεδιασμού, προκειμένου να είναι αποτελεσματικό και να μπορεί να αξιολογείται από τους ίδιους τους πολίτες. Έτσι στον άξονα της ορθολογικής διαχείρισης  των οικονομικών μεγεθών του Δήμου έχουμε κάνει άλματα προόδου. Συγκεκριμένα, είμαστε από τους λίγους Δήμους που έχουμε πετύχει όχι μόνο τη συστηματική αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά έχουμε επιτύχει μεγάλη μείωση στις εκκρεμείς οφειλές προς τρίτους, ενώ αποπληρώνουμε εμπρόθεσμα όλες τις υποχρεώσεις μας από δάνεια. Την ίδια στιγμή διαθέτουμε υψηλό ταμειακό υπόλοιπο, επενδύουμε σε αγορές ακινήτων, ενώ η υλοποίηση των προϋπολογισμών μας είναι υποδειγματική.

Όσον αφορά στον άξονα των υποδομών ανάπτυξης και των έργων που αλλάζουν την μορφή της πόλης μας, αυτός περιλαμβάνει ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολικών μας κτιρίων, την ανακατασκευή και την πιστοποίηση των παιδικών μας χαρών, την ανέγερση και λειτουργία του νέου πρότυπου βρεφονηπιακού μας σταθμού, τη βιοκλιματική αναβάθμιση στην περιοχή του βορειοανατολικού Μοσχάτου, τη διαμόρφωση του χώρου και του πεζοδρομίου στον Ταύρο στην οδό Πειραιώς, την υλοποίηση του έργου κατασκευής βασικών συλλεκτήρων και ολοκλήρωσης συλλεκτήρων απορροής ομβρίων υδάτων στης οδού Χρ. Σμύρνης και πέριξ, την αντικατάσταση και ανακατασκευή των γηπέδων και την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού σε καίρια σημεία στον Ταύρο και στο Μοσχάτο, την τοποθέτηση προστατευτικών στηθαίων ασφαλείας στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ και μία σειρά άλλων έργων που περιλαμβάνουν πλακοστρώσεις, συντηρήσεις κτιρίων, αναπλάσεις και εκπονήσεις μελετών για δημοπράτηση νέων έργων.

Παράλληλα έχουμε διεκδικήσει και έχουμε επιτύχει την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων σημαντικών για τους κατοίκους μας. Ενδεικτικά αναφέρω την κατασκευή ανελκυστήρων στις εργατικές πολυκατοικίες της Δημοτικής Κοινότητας Ταύρου, την ανάπλαση της οδού Πειραιώς και τη διαμόρφωση της οδού Επταλόφου, καθώς και την περιοχή των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, την ανακατασκευή της παιδικής χαράς Αναξαγόρα και την ολοκλήρωση της μελέτης των κόμβων της 25ης Μαρτίου, του Πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων και της πλατείας Λαού και μία σειρά άλλων έργων.

Στον άξονα του περιβάλλοντος και της αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών μας έχουμε εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης, επενδύουμε στο σύγχρονο εξοπλισμό καθαριότητας, απομακρύνουμε τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, αποτρέπουμε την εγκατάσταση μονάδων ρύπανσης, ενώ διατηρούμε όλα τα σχολικά μας κτίρια σε εύρυθμη λειτουργία, επισκευάζουμε τους αθλητικούς μας χώρους και τα δημοτικά μας κτίρια και υλοποιούμε εκατοντάδες εργασίες σε οδούς και πεζοδρόμια των δύο Δημοτικών μας Κοινοτήτων.

Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της εκπαιδευτικής, αθλητικής και πολιτιστικής λειτουργίας, είμαστε υπερήφανοι για το εύρος των δραστηριοτήτων μας και των δράσεων που υλοποιούμε. Πέρα από το ισχυρό δίκτυο της κοινωνικής δράσης για το οποίο ήδη σας μίλησα, υλοποιούμε μία σειρά αναγνωρισμένων φεστιβάλ όπως το Καρναβάλι, τα Ταύρεια, το μαθητικό φεστιβάλ μας, κα, ενώ υλοποιούμε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους τους πολίτες μας, με ελεύθερη συμμετοχή στις περισσότερες περιπτώσεις και ειδική τιμολογιακή πολιτική στα σταθερά προγράμματά μας. Ενδεικτικά αναφέρω τα σεμινάρια δια βίου μάθησης, το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο, τα προγράμματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών που οδηγούν σε πιστοποίηση, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το Δημοτικό Ωδείο και μουσικά προγράμματα, το Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής, τη δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά μας, καθώς και προγράμματα μαζικής άθλησης και γυμναστικής που περιλαμβάνουν όλες τις ηλικίες.

Τέλος, στον άξονα της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, παρέχουμε στους πολίτες μας υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, και ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών από τα Νομικά μας Πρόσωπα.

ΕΡ. Μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που πιέζει και την αυτοδιοίκηση, ποια έργα προτάσσετε ως πιο σημαντικά για το επόμενο διάστημα;

ΑΠ.  Η Αυτοδιοίκηση έχει κληθεί να στηρίξει όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που έχει αυτή στην καθημερινότητα των πολιτών μας. Έτσι, είναι λογικό να δίνεται μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του δικτύου των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου, αφού δυστυχώς, οι πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινής επιβίωσης αυξάνουν. Από την άλλη, σε επίπεδο υποδομών και έργων προτεραιότητα για εμάς δίνεται στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς η ολοκλήρωση αυτού του έργου πρόκειται να προσφέρει ανάσα ζωής για τους κατοίκους μας, όσον αφορά την πρόσβασή τους προς τη θάλασσα, αλλά και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων.

Ταυτόχρονα, δίνουμε προτεραιότητα στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν στη Δημοτική Κοινότητα Ταύρου, όπως οι αναπλάσεις της πλατείας Λαού και του Πάρκου Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στη διεκδίκηση της υπογειοποίησης των γραμμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στον Ταύρο.  Έργα δηλαδή που πρόκειται να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών μας

ΕΡ.  Έχετε δηλώσει ότι για εσάς έχει ιδιαίτερη σημασία ο κοινωνικός ρόλος του Δήμου και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον Δημότη. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πως το εισπράττουν οι πολίτες;

ΑΠ.  Πραγματικά, η ενίσχυση των κοινωνικών μας υπηρεσιών αποτελεί από την πρώτη στιγμή σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Μέσα από πράξεις, δράσεις και έργα έχουμε οργανώσει ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο, ώστε να αποτελέσουμε κοινωνικό καταφύγιο για όσους πολίτες μας δοκιμάζονται περισσότερο. Έτσι, με καθημερινή μάχη και εργαλεία μας τις κοινωνικές μας δομές όπως τις τράπεζες τροφίμων, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τη Γωνιά της Αλληλεγγύης, το Κέντρο οικογένειας, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθεια καις δεκάδες άλλες κοινωνικές δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας, καθώς και πρωτοβουλίες συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, παλεύουμε για να καλύψουμε τις κοινωνικές ανάγκες που δυστυχώς, λόγω της πολυετούς κρίσης, αυξάνονται.
Στο πλευρό μας για όλο αυτό το δύσκολο και καθημερινό αγώνα έχουμε συλλόγους και φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν, καθώς και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών που έχει σταθεί στο πλευρό μας μέσα από τις δομές που συνεργαζόμαστε, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Δημήτρειον».

ΕΡ.  Μείζον ζήτημα για τους δήμους του Λεκανοπεδίου είναι η ανακύκλωση και η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Πως έχετε λύσει το πρόβλημα της καθαριότητας και ποια είναι η θέση και οι πρωτοβουλίες σας;

ΑΠ.  Πραγματικά η ανακύκλωση και η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τα σημαντικότερα θέματα που έχουν να διαχειριστούν οι δήμοι. Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθαριότητας στην υπηρεσία του πολίτη, το οποίο περιλαμβάνει τη συλλογή τόνων από ανακυκλώσιμα υλικά σε ετήσια βάση από τους 600 και πλέον ειδικούς κάδους που είναι τοποθετημένοι χωροταξικά σε όλο το Δήμο.

Παράλληλα, υλοποιούμε το έργο «Βασικό Πράσινο Σημείο» σε συνεργασία με τους Δήμους Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό αποβλήτων σύμφωνα με τους στόχους της νομοθεσίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων,  βάσει των αρχών πρόληψης-επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει τα τοπικά έργα υποδομής και τις δράσεις που απαιτούνται για την μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή, την αύξηση των ποσοστών διαλογής στην πηγή και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών. Το Κεντρικό Πράσινο Σημείο είναι ένα χώρος όπου συλλέγονται χωριστά πλαστικά υλικά, μεταλλικά αντικείμενα, λαμπτήρες, μπαταρίες, χαρτί, βιβλία, CD, παιχνίδια κλπ σε χωριστούς κλειστούς κάδους.

Με στόχο πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας σχεδιάζουμε καθημερινά στο πλαίσιο της πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων. Έτσι σχεδιάζουμε την οικιακή κομποστοποίηση, τη χωριστή συλλογή πράσινων αποβλήτων και βιοαποβλήτων, τη δημιουργία διαδημοτικής μονάδας κομποστοποίησης κα.

ΕΡ.  Είστε δήμαρχος σε έναν δήμο που προέκυψε από τις αλλαγές του «Καλλικράτη». Αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει μια μεγάλη και έντονη συζήτηση για την αναθεώρησή του. Ποια είναι η δική σας άποψη, καταρχήν, ιδιαίτερα στην πιθανή θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

ΑΠ.  Ο Καλλικράτης αποτελεί μεγάλη τομή στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και για όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της κρίσης, η Αυτοδιοίκηση κράτησε ψηλά την κοινωνική συνοχή παρά την μείωση των εσόδων. Η δομή και η οργάνωση μέσα από τον Καλλικράτη συνέβαλε στο να μπορεί η Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας. Ωστόσο, κάθε θεσμός δοκιμάζεται στην πράξη και σίγουρα κι εμείς έχουμε διαπιστώσει και έχουμε κάνει προτάσεις και στην ΚΕΔΕ και στο Υπουργείο Εσωτερικών για βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Σε ότι αφορά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα αποτελεί ένα μεγάλο δημοκρατικό ζητούμενο, ωστόσο πρέπει να συνυπολογίζουμε το γεγονός  ότι οι πόλεις και οι Δήμοι πρέπει να διοικούνται από Δημοτικές Αρχές με βάση τη λαϊκή εντολή και όχι τη διαπραγμάτευση μεταξύ των παρατάξεων. Γιατί άλλο η συναίνεση και άλλο η συναλλαγή. Σε κάθε περίπτωση η Αυτοδιοίκηση διατυπώνει τη δική της άποψη για αναβάθμιση του θεσμού και γι αυτό χρειάζεται διάλογος με το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΡ.  Εδώ και δεκαετίες το κεντρικό κράτος διακηρύσσει τη βούλησή του να στηρίξει πιο θεσμικά την αυτοδιοίκηση, αλλά οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι αυτό ουδέποτε συνέβη αποτελεσματικά. Τι πρέπει εντέλει να γίνει στο θέμα αυτό και πως μπορεί να ενισχυθεί η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ώστε η αυτοδιοίκηση να στηρίξει πιο αποτελεσματικά τον πολίτη μακριά από τις παθογένειες του κεντρικού κράτους;  

ΑΠ.  Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει μεγάλες τομές εδώ και πολλά χρόνια για το ρόλο και τη λειτουργία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα Καποδίστριας, το πρόγραμμα Καλλικράτης, η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αποτελούν μεγάλες τομές, οι οποίες όμως χρειάζεται να ενισχυθούν με αρμοδιότητες και πόρους, όπως άλλωστε ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος. Εμείς μιλάμε για πραγματική αποκέντρωση και όχι για αποσυγκέντρωση.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ  ΑΦΡΑΤΗ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. αντε ρε δημαρχε επιτελους…
    κανε κατι για την παραλια!
    δεκαετιες ολο «θα»….
    αντε πιεσε λιγακι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here