Δελτίο τύπου σχετικά με το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου, μας απέστειλε η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή».

Αναλυτικά:

15/12/2016                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

“Δυο φορές η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να πάρει πλειοψηφία 50% στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Για δεύτερη φορά την Τρίτη 14-12-2016 η δημοτική αρχή του δήμου μας δεν κατάφερε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της Κοινωφελούς Επιχείρησης (με 50%  και μια ψήφο) των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, τεχνικό, είναι βαθιά πολιτικό και έχει σχέση με την αντίληψη που διαπερνά την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο από την αρχή της θητείας τους.

Με αμέλειες, ανικανότητα, αλλά και στοχευμένες συμπεριφορές δημάρχου και πρώην προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου (οι φιλότιμες προσπάθειες του νυν προέδρου δεν διορθώνουν προς το παρόν τα πράγματα) το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας έχει απαξιωθεί. Δεν τηρείται ο, έτσι κι αλλιώς, παλαιωμένος κανονισμός λειτουργίας αφού δεν ορίζονται εισηγητές από την πλειοψηφία στα θέματα προς συζήτηση (όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα), δεν υπάρχει διάθεση σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων με συμμετοχικές διαδικασίες στους οργανισμούς και τα νομικά πρόσωπα σε μια προσπάθεια εύρεσης προωθητικών λύσεων. Όλα παραπέμπονται στην υπαλληλική γραφειοκρατία και στην απαίτηση για ψήφιση από την αντιπολίτευση τετελεσμένων σχεδίων, μελετών και προϋπολογισμών. Σαν να έχουν αφεθεί όλα σε κάποιο “αυτόματο πιλότο”.

Αυτή η ασυνάρτητη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ως αποτέλεσμα μια παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης να μην εμφανίζεται εδώ και πολλούς μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να μη βρίσκουν νόημα στην παρουσία τους και να απουσιάζουν συχνά (για να σταθούμε αυτοκριτικά και από την δική μας παράταξη) και αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας να απουσιάζουν όχι μόνο γιατί “βαριούνται”, αλλά και γιατί έτσι επενδύουν τις όποιες πολιτικές τους διαφωνίες (και όχι μόνο) με τον δήμαρχο. Πολλές φορές χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης δεν υπήρχε η απαραίτητη απαρτία των 50% και ενός.

Ο άδικος εκλογικός νόμος δίνει στον πρώτο συνδυασμό του δημάρχου τα 2/3 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου δήθεν για να υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία που θα προωθεί τα θέματα.   Παρατάξεις που δημιουργήθηκαν χωρίς πολιτικό πρόταγμα, αλλά με μόνο στόχο την εξουσία και στο μοίρασμά της διαλύονται. Προχειρότητα και αδιαφάνεια, που καλύπτονται πίσω από τον τεχνητό όγκο της πλειοψηφίας. (Υπάρχει δημοτική παράταξη στη χώρα που στο πρώτο γύρο πήρε 19%, πέρασε στον δεύτερο γύρο, εξέλεξε τον επικεφαλής δήμαρχο και πήρε τα 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου). Η κακοδαιμονία των δήμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα.

Για τον δήμο μας, επειδή τα παθήματα πρέπει να μας γίνονται μαθήματα, αυτή την στιγμή προέχει η ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του Δημ. Συμβουλίου. Για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα είναι επιτακτική ανάγκη η προώθηση της διαφάνειας, της συμμετοχής των δημοτών, της σύνθεσης, της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ.

 

Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου

«Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here