Την αντίθεσή της με την πώληση του ακινήτου “πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ” στον Ταύρο δηλώνει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” που εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου με επικεφαλής τον Άρη Κρεμμύδα.

Αναλυτικά:

Όχι στην πώληση του ακινήτου “πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ” στον Ταύρο. Να παραμείνει δημόσιο στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης και της αξιοβίωτης ανάπτυξης.

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” διαφωνεί με την “ιδιωτικοποίηση” μέσω πώλησης του ακινήτου “πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ” στον Ταύρο και επαναφέρει την από 2014 προγραμματική της πρόταση.

Η ιστορική διαδρομή του κτιρίου από την τρίτη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα μάς οδηγεί στον τρόπο αξιοποίησής του.

Στο κτίριο κατά την διάρκεια της Κατοχής (1941-1944) η Εθνική Αλληλεγγύη είχε εγκαταστήσει τις δράσεις της με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων του Ταύρου.

Επίσης από το 1977 είχε στεγάσει δραστηριότητές του ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ).

Η πρόταση μας:

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” διεκδικεί και με βάση την ιστορική συνέχεια προτείνει:

  • Το ακίνητο να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.
  • Να ενισχυθεί ο Μητροπολιτικός χαρακτήρας που έχει και να παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού σε στενή συνεργασία με την Α΄ Βάθμια, ώστε να αποτελέσει ένα ενιαίο κοινωφελές δημόσιο ενεργό τετράγωνο στο κέντρο του Ταύρου μαζί με τις όμορες δημοτικές χρήσεις και με τη δέσμευση να γίνει στον χώρο:

Μουσείο Εθνικής Αλληλεγγύης σε ένα μέρος του ακινήτου για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και

Θερμοκοιτίδα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, εργαλείο στο σχέδιο για αξιοβίωτη ανάπτυξη, μέρος του ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής και δίκαιης κοινωνικά ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής Αθήνας – Πειραιά.

Αναλυτικό υπόμνημα με τις διεκδικήσεις της κίνησης (επισυνάπτεται) έχει ήδη σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία, στην Περιφέρεια Αττικής και θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

27-6-2017

Υπόμνημα

Θέμα: Όχι στην πώληση του ακινήτου “πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ”. Να παραμείνει δημόσιο στην υπηρεσία της ιστορικής μνήμης και της  αξιοβίωτης ανάπτυξης

 

Στην καρδιά της συνοικίας του Ταύρου, γωνία οδού Θράκης 28 και οδού Κορυζή, βρίσκεται το ακίνητο που ονομάζεται “πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ”, ονομασία που την πήρε από την τελευταία χρήση που είχε. Το ακίνητο /οικόπεδο είναι έκτασης τριών χιλιάδων διακοσίων ενενήντα δυο (3292) τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.)  το μισό περίπου καλυμμένο με δόμηση και είναι ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Το 2013 το ΤΑΙΠΕΔ το έβγαλε σε διεθνή διαγωνισμό προς πώληση χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον.

Διαφωνούμε και αγωνιζόμαστε ενάντια  στην προοπτική πώλησης του συγκεκριμένου ακινήτου.  Είναι ένα ακίνητο που βρίσκεται στριμωγμένο μέσα σε πυκνοδομημένη περιοχή γενικής κατοικίας, σε στενούς δρόμους, που δεν προσφέρεται για εμπορική εκμετάλλευση μεγάλης έντασης, καθώς γειτνιάζει με σχολικό συγκρότημα, παιδικό σταθμό,και ιατρεία του ΙΚΑ. Μια τέτοια “αξιοποίηση” θα είχε αρνητικές  επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

 

Από την άλλη βρίσκεται στη μέση περίπου της ευρύτερης  περιοχής της ιστορικής οδού Πειραιώς, που είχε σημαντική παρουσία στην παραγωγική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας και του Πειραιά από  τον προηγούμενο αιώνα και κυρίως μετά την έλευση των προσφύγων του 1922 από την Μικρά Ασία μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, τέλη δεκαετίας 1990 και της αποβιομηχάνισης. Άφησε παρακαταθήκη στην περιοχή σημαντική Σχολάζουσα Ακίνητη Περιουσία και δημιουργεί την ανάγκη να βρεθεί σχέδιο αξιοποίησής της στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 

Η Ιστορία του ακινήτου:

Το ακίνητο κτίστηκε στο μέσο της συνοικίας  με τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου “τις παράγκες”  και στέγαζε  υπηρεσίες, που ασχολούνταν με τους πρόσφυγες μέχρι και την δεκαετία του 1960. Τότε, που και οι τελευταίες “παράγκες” άδειασαν και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν στις προσφυγικές πολυκατοικίες. Η περιοχή του Ταύρου πριν την έλευση των προσφύγων ήταν ουσιαστικά ακατοίκητη. Ο Ταύρος είναι, ουσιαστικά λόγω καταγωγής των κατοίκων, προσφυγούπολη.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής σε αυτό το κτίριο η Εθνική Αλληλεγγύη (1941-1947), η “Μητέρα του Αγώνα” είχε στεγάσει τα  κοινωνικά συσσίτια.  Η   Εθνική Αλληλεγγύη ήταν η  οργάνωση  στήριξης του πληθυσμού   στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η απόφαση για την ίδρυση της οργάνωσης έγινε από τους Παντελή Καραγκίτση, Λευτέρη Αποστόλου και Αριστοτέλη Μπούρα, ο οποίος είχε δραπετεύσει από τον τόπο που είχε εξοριστεί από το προπολεμικό καθεστώς Μεταξά. Έτσι η Εθνική Αλληλεγγύη ιδρύθηκε στις 28 Μαΐου 1941, μόλις ένα μήνα μετά από την εκκίνηση της Κατοχής, σε ένα πάρκο πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία και  δημιουργήθηκε  η πρώτη πανεθνική αντιστασιακή ομάδα στην Ελλάδα. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Κλέων Παπαλοίζος, ο οποίος εκλέχθηκε και γραμματέας, Βασίλειος Μαρκεζίνης, Διονυσία Παπαδομιχελάκη, Νίκος Δρέσιος, Γεώργιος Βασιλόπουλος και Σπύρος Αντύπας. Η οργάνωση συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) το Σεπτέμβριο του 1941. Για τον ρόλο που ανέλαβε στη σίτιση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έλαβε το παρατσούκλι “η Μητέρα του Αγώνα”.       Η Εθνική Αλληλεγγύη έφτασε τα τρία εκατομμύρια μέλη με πλειοψηφία τις γυναίκες.                                              Η συντριπτική  πλειοψηφία των γυναικών από τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα συσσίτια του κινήματος της Εθνικής Αλληλεγγύης. Στην Εθνική Αλληλεγγύη ανήκαν τόσοι πολλοί Ταυριώτες που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπήρχε   οικογένεια του Ταύρου που κάποιο μέλος της να μην προσέφερε εθελοντικά σ’ αυτήν. Από τις γυναίκες διακρίθηκαν για το έργο τους η Κασάνδρα Μαζοκόπου, η Καίτη Μαΐλη, η Γαρυφαλιά Σκευοφύλακα και από τους άνδρες οι γιατροί Χονδρογιάννης, Σαφός και Βαφειάδης που περιέθαλψαν πολλούς τραυματίες και αρρώστους.

Από το 1977 στο κτίριο στεγάστηκαν υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) και συγκεκριμένα αποθήκες και πρατήριο πωλήσεων κυρίως ταπήτων.

Έκτοτε και περίπου τις δυο τελευταίες  δεκαετίες που η δραστηριότητα αυτή  του ΕΟΜΜΕΧ συρρικνώθηκε και σταμάτησε το κτίριο παραμένει κλειστό.

Η πρόταση μας:

Η  Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” διεκδικεί με βάση την ιστορική συνέχεια προτείνει:

Το ακίνητο να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Να ενισχυθεί ο Μητροπολιτικός  χαρακτήρας, που έχει και να παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ Βαθμού σε στενή συνεργασία με την Α΄ Βάθμια, ώστε να αποτελέσει ένα ενιαίο κοινωφελές  δημόσιο ενεργό τετράγωνο στο κέντρο του Ταύρου μαζί με τις όμορες δημοτικές χρήσεις και με τη δέσμευση να γίνει στον χώρο:

Μουσείο Εθνικής Αλληλεγγύης σε ένα μέρος του ακινήτου για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και

Θερμοκοιτίδα  Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, εργαλείο στο σχέδιο  για αξιοβίωτη ανάπτυξη, μέρος του ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής και δίκαιης κοινωνικά ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής Αθήνας – Πειραιά.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που στηρίζονται σε μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης των σχέσεων  παραγωγής,  διανομής, κατανάλωσης και επανεπένδυσης, βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, καθώς και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η υποστήριξη της ανάπτυξης τέτοιων οικονομικών δραστηριοτήτων πραγματοποιείται και μέσα από την ανάπτυξη θερμοκοιτίδων Κοινωνικής Οικονομίας.

Τι εννοούμε με τον όρο;

Πρόκειται για την ανάπτυξη σε ένα χώρο μιας σειράς ενεργειών που βοηθά τις νέες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας να αναπτυχθούν παρέχοντας ένα σύνολο υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα μπορεί να προσφέρεται δωρεάν χώρος για τη στέγαση (με έδρα ) μιας νέας επιχείρησης κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της, εξοπλισμός και σε κάποιες περιπτώσεις βοήθεια καθοδήγησης.

Έτσι αναπτύσσεται ένα οικοσύστημα φορέων Κοινωνικής Οικονομίας σε ένα συγκεκριμένο χώρο, οι επιχειρήσεις συνεργάζονται μεταξύ τους για να μεταφέρουν εμπειρίες, τρόπους επίλυσης προκλήσεων με ένα αλληλέγγυο και ισότιμο τρόπο.

Στην οργάνωση της λειτουργίας της θερμοκοιτίδας μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής, Πάντειος και Χαροκόπειο, συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγική ανασυγκρότηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ