Την άμεση αναγκαιότητα της πραγματοποίησης του της ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου Μοσχάτου, επισήμανε σε έντονο ύφος ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου.

Ο κ. Ευθυμίου σε υψηλούς τόνους τόνισε ξεκάθαρα και αποφασιστικά ότι ο δήμος δεν θα αφήσει για μία ακόμα φορά να καταλήξει η παραλία μας ένας τόπος έρημος, ένα μέρος χωρίς ζωή, χωρίς πρόσβαση, χωρίς νόημα. Και ότι διεκδικεί τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου δημόσιου χαρακτήρα με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και ελεγχόμενες χρήσεις πολιτισμού-αθλητισμού-αναψυχής στην παραλία της πόλης μας.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του κ. Ευθυμίου από τον τοπικό Τύπο της ευρύτερης περιοχής ήταν εντυπωσιακή ενώ στην συνέντευξη το παρών έδωσε και δημοσιογράφος από την Καθημερινή. Να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης που τοποθετήθηκε ως άριστος γνώστης του ζητήματος της παραλίας, όπως επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας Γιάννης Εμριζάς ο οποίος δήλωσε την στήριξη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του όμορου δήμου στην κατασκευή του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Ακόμα στην συνέντευξη Τύπου ήρθε και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά) Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Ειδικότερα ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:

«Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας, για να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις σχετικά με την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου Μοσχάτου.

Ένα θέμα πρωταρχικής σημασίας για την πόλη μας, ένα θέμα μείζονος σημασίας για τους πολίτες του Μοσχάτου, αλλά και όλης της Αττικής και την ποιότητα της ζωής μας!

Οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους είστε γνώστες των εξελίξεων για το παραλιακό μέτωπο του Μοσχάτου.

Η απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετώπισε η παραλία του Μοσχάτου με τις επιχωματώσεις, η αποκοπή της πόλης και των κατοίκων της από το παραλιακό μέτωπο, οι αγώνες των Δημοτικών μας Αρχών, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι διεκδικήσεις μας και οι αγώνες μας, μοιάζουν να φτάνουν σε ένα τέλος, με τη θετική μας στάση για τη μελέτη του ΡΕΝΖΟ ΠΙΑΝΟ, την ολοκλήρωση των μελετών και την αναμονή για τη δημοπράτηση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου.

Έχουμε επανειλημμένως, μέσα στην πάροδο των τελευταίων ετών, με στοχευμένες επιστολές, με παρουσία στη Βουλή των Ελλήνων και παρουσίαση των θέσεών μας, με τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, καταθέσει τις πάγιες θέσεις μας για την παραλιακή ζώνη, που αφορά τα διοικητικά μας όρια ως:

– δημόσιο χώρο και υπερτοπικό πόλο αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού,

– ως πάρκο μητροπολιτικών λειτουργιών,

Με την ταυτόχρονη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που είναι αναγκαία για την ασφάλεια του Μοσχάτου.

Συγκεκριμένα, θα αναφέρω ένα σύντομο ιστορικό των εξελίξεων του παραλιακού μετώπου.

Το Δεκέμβριο του 2012 δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΑΑΠ 443) με το οποίο εγκρίθηκε το “πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού”. Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης για τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.”, με σκοπό τη Διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του ΣΕΦ και του Σουνίου, καταθέσαμε στη διαβούλευση τις θέσεις μας για την παραλιακή ζώνη, όπως αποφασίστηκαν κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο:

– Διαφωνήσαμε με τη φιλοσοφία του άρθρου 16 του σχεδίου νόμου για τη σύσταση της Εταιρείας με την επωνυμία “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.”, από το 2013

– Απαιτήσαμε την υλοποίηση του σχεδιασμού όπως έχει εγκριθεί και συμφωνηθεί, επικαιροποιώντας και τις προγενέστερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή,να αποτελέσει η Ζώνη 1 δημόσιο και ανοικτό χώρο πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση και ήπιες χρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού κοινωφελούς χαρακτήρα και τα έργα αξιοποίησης να συσχετισθούν άμεσα με τα αντιπλημμυρικά έργα, τη βύθιση των γραμμών του τραμ, την μετατόπιση και βύθιση της υπερυψωμένης παραλιακής λεωφόρου και της κατασκευής πεζοδιαβάσεων που αποτελούν έργα πρωταρχικής σημασίας για την περιοχή.

– Διεκδικήσαμε τη συμμετοχή του Δήμου στο φορέα διαχείρισης του παραλιακού μετώπου και την πρόβλεψη αντισταθμιστικών μέτρων με την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στην περιοχή προς όφελος των πολιτών.

– Ζητήσαμε από το 2013 την εξαίρεση της παραλίας του Δήμου μας από τη σύσταση της εταιρείας “Παράκτιο μέτωπο (άρθρο 16 παρ. 3) ώστε το ώριμο έργο του Φαληρικού Όρμου να υλοποιηθεί αυτοτελώς με αυτόνομη διοικητική υποστήριξη.

Η θέση μας απέναντι στο έργο της Ανάπλασης ήταν πάντα ξεκάθαρη. Επιμέναμε στις διεκδικήσεις μας και υποστηρίξαμε τα θετικά του έργου, ένα έργο πλήρους τεχνικής ωριμότητας, με πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή της.

Όπως ήδη έχει γραφτεί στον Τύπο, η εκπόνηση της μελέτης και η σύνταξη των τευχών Δημοπράτησης χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την καθοριστική συμβολή του διάσημου Ιταλού Αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος έχει και την ευθύνη του άλλου μεγάλου έργου, της κατασκευής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής που ήδη υλοποιείται στο χώρο του πρώην Ιππόδρομου.

Το έργο της Ανάπλασης του παραλιακού μετώπου αποτελεί στρατηγικής σημασίας παρέμβαση για την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου, αφού αποτελεί τη μοναδική έκταση για να αποκτήσει συνολικά η Αθήνα πρόσωπο προς τη θάλασσα.

Στους κατοίκους της περιοχής μας, η αποδοχή του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Το master plan της ανάπλασης έχει παρουσιασθεί σε ειδική ανοιχτή εκδήλωση από το Δήμο με θετικότατη αποδοχή από τους πολίτες, έχει παρουσιασθεί και έχει αποτιμηθεί θετικά από τα Δημοτικά Συμβούλια τόσο του Μοσχάτου-Ταύρου όσο και της Καλλιθέας, ενώ φορείς της Κεντρικής Διοίκησης όπως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας και το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν γνωμοδοτήσει θετικά. Παράλληλα, όπως προείπαμε, η οριστική μελέτη παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και στη Βουλή των Ελλήνων με δικής μας συμμετοχή στη συνεδρίαση.

Τον Μάιο του 2013 εγκρίθηκε από το ΣτΕ (Τμήμα Ε΄, Αριθμός Απόφασης 132/2013) το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, υπό τον τίτλο “’Εγκριση προγράμματος ολοκληρωμένης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού”.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου στις 2 Απριλίου του 2013 εν όψει της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με τη σύσταση της “ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.” , συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

– την άμεση κατασκευή των έργων υποδομής και των αντιπλημμυρικών έργων,

– τη συμμετοχή στη διαχείριση του χώρου από την Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού,

– την υλοποίηση της μελέτης του Renzo Piano (με τις παρατηρήσεις μας),

– την άμεση δημοπράτηση των έργων υποδομής και των έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και

– την αντίθεσή μας για τη δημιουργία λιμένος κρουαζιέρας.

Σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο στις 10 Μαρτίου του 2014 σχετικά με τη γνωμοδότηση επί της μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, ταχθήκαμε κατά πλειοψηφία υπέρ των περιβαλλοντικών όρων και επισημάναμε την αντίθεσή μας με την κατασκευή του υπερυψωμένου κελύφους άνωθεν της λεωφόρου. Ζητήσαμε την εξέταση εύρεσης εναλλακτικής λύσης πρόσβασης προς την παραλία με πιθανή κατασκευή γεφυρών άνωθεν της λεωφόρου.

Τέλος, στο τελευταίο μας Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 22 Οκτωβρίου του 2014 για το παραλιακό μέτωπο μετά τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στην “Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.”, ΑΠΟΦΑΣΊΣΤΗΚΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ οι διεκδικήσεις μας:

– Θεωρούμε την παραλία δημόσια περιουσία. Ανήκει στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και στο Ελληνικό Δημόσιο.

– απαιτούμε να υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τις ΜΠΕ και τις παρατηρήσεις μας

– Απαιτούμε τη συμμετοχή του Δήμου στο Φορέα Διαχείρισης, με αποφασιστικό ρόλο

– Καλούμε όλους όσους μπλέκονται στην πραγματοποίηση του έργου να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους κύρια έναντι της υλοποίησης των έργων υποδομής.

Εν κατακλείδι, με σημερινά δεδομένα και βάσει των έως τώρα εξελίξεων, μιλάμε για ένα έργο τεχνικά ώριμο, με περιβαλλοντική αδειοδότηση και ισχυρή κοινωνική, πολιτική και τεχνοκρατική αποδοχή.

Πρόκειται, δηλαδή για ένα έργο θεσμικά ώριμο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η δημοπράτηση του έργου σύντομα.

Για εμάς, λοιπόν, τη Δημοτική Αρχή και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της περιοχής, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η αναγκαιότητα του έργου της ανάπλασης είναι ιστορική. Ή τώρα ξεκινάμε ή δε θα γίνει ποτέ ή θα γίνει κάτι άλλο.

Δυστυχώς όμως, για άλλη μία φορά, παρουσιάζονται προβλήματα για την υλοποίησή του.

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.,

Με τη σημερινή ευκαιρία, δηλώνουμε καθαρά και αποφασιστικά ότι δε θα αφήσουμε για μία ακόμα φορά να καταλήξει η παραλία μας ένας τόπος έρημος, ένα μέρος χωρίς ζωή, χωρίς πρόσβαση, χωρίς νόημα!

Παλεύουμε πολλά χρόνια τώρα για την πραγματοποίηση του έργου της ανάπλασης, διεκδικώντας σταθερά τα έργα που θα προσφέρουν ανάσα στην πόλη μας. Διεκδικούμε:

– τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου ΔΗΜΟΣΙΟΥ χαρακτήρα με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και ελεγχόμενες χρήσεις πολιτισμού-αθλητισμού-αναψυχής

– την μετατόπιση και βύθιση της υπερυψωμένης παραλιακής λεωφόρου προς τη θάλασσα

– την αποκατάσταση της φυσικής και λειτουργικής συνέχειας μεταξύ οικιστικού ιστού και παράκτιας ζώνης με την επέκταση επιλεγμένων οδών της πόλης ως πεζόδρομων μέσα στο πάρκο

– την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων

Δηλώνουμε όμως ξεκάθαρα, ότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ!

Η παραλία Μοσχάτου ανήκει στο Δήμο και στους κατοίκους του. Οι διαδικασίες δημοπράτησης πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό. Οι πολίτες του Μοσχάτου και γενικότερα της Αττικής δεν μπορούν να περιμένουν άλλο!».

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο οποίος εκτός των άλλων λόγω της ιδιότητας του είναι κα μέλος του Δ.Σ. Παράκτιο Αττικό Μέτωπο, σε παρέμβαση του στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «Δράττομαι της ευκαιρίας επειδή προέρχομαι από έναν όμορο δήμο να σας πω δυο τρεις εμπειρίες δικές μου και ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι αρμόδιοι για να κρίνετε και να αποφασίσετε για το έργο είστε εσείς. Επιτρέψτε μου πρώτα να σας πω τι είναι το Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. επειδή γίνεται πολύς λόγος γι’ αυτό και υπάρχει και μια καλπάζουσα φαντασία. Όπως ξέρετε πριν υπήρχε η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, υπήρχε μια γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, υπήρχε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Όλα αυτά συγχωνευθήκανε σε μία νέα νόμιμη εταιρεία της οποίας ο μοναδικός μέτοχος είναι το κράτος. Το υπουργείο Οικονομικών. Και τι κάνει αυτή η εταιρεία; Καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων στην παραλία, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Σούνιο, θα κάνει ένα master plan να καθορίσει χρήσεις γης και από εκεί και πέρα θα κάνει κάποια αξιοποίηση. Όταν λέμε αξιοποίηση δεν λέμε γιατί δεν μπορεί να πουληθεί καμία περιουσία δημοσίου. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μακροχρόνιες χρήσεις. Όπως είναι και η Μαρίνα Φλοίσβου.

Ξέρετε με φέρνετε ορισμένα χρόνια πίσω, αγαπητέ δήμαρχε, όπου και στην Μαρίνα Φλοίσβου είχε ξεσηκωθεί ο κόσμος ότι θα γίνουν καταστροφές, θα διαλυθεί η Μαρίνα και άλλα παρόμοια. Με μεγάλη μου χαρά βλέπω πολλούς από την περιοχή εδώ που έρχονται και επισκέπτονται την Μαρίνα. Τι είναι λοιπόν το Παράκτιο Μέτωπο; Είναι μια ανώνυμη εταιρεία η οποία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παραλιακό μέτωπο. Οι πρόσφυγες που έγιναν από ορισμένους, δεν ξέρω που στοχεύουν αλλά είναι μαθηματικά βέβαιο αυτό που σας λέω, γιατί είμαι ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παράκτιο Μέτωπο, ο ένας είναι ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και ο άλλος ο δήμαρχος της Γλυφάδας. Συμμετέχουμε στα συμβούλια της εταιρείας. Και τι γίνεται εκεί; Καταγράφουμε τα περιουσιακά στοιχεία, έχουν προσλάβει ένα μικρό αριθμό δικηγόρων και τοπογράφων και μηχανικών και αρχίζουν και λένε : Αυτό το οικόπεδο, το έχει περιφράξει ο τάδει ανήκει σε αυτόν. Μετά λοιπόν θα φτιάξουν έναν master plan και θα πουν ότι στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου πρόκειται να γίνει αυτό το έργο. Θα συνεννοηθούν με το δήμο αν συμφωνεί σε αυτό το σχέδιο. Θέλετε να υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου; Θέλετε να υπάρχει ένα εστιατόριο; Εσείς θα αποφασίσετε και εκείνοι ανάλογα θα διαμορφώσουν το master plan. Άρα μη περνάει η ιδέα ότι ξέρετε το Παράκτιο Μέτωπο είναι μια εταιρεία η οποία θα πουλήσει τις παραλίες. Η Μαρίνα Φλοίσβου ανήκε στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, τώρα με την αλλαγή έγινε καταγραφή και παραδόθηκε στο Παράκτιο Μέτωπο. Ότι πληρώνανε ενοίκιο και κανείς αυτό δεν το γνωρίζει, ο ιδιώτης έκανε μια επένδυση της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει για εκμετάλλευση για 37 χρόνια τη Μαρίνα και πληρώνει το χρόνο στο κράτος, 6,5 εκ. ευρώ. Αυτό δεν το ξέρει κανείς ή το αποφεύγουν να το λένε. Όταν υπήρχε παλαιότερα μια μαρίνα που ήταν στον ΕΟΤ και έμπαινε μέσα περίπου 1 εκ. ευρώ το χρόνο. Αυτά τα 6,5 συν 1 είναι 7,5 εκ. ευρώ που μπαίνουν στο ταμείο του κράτους. Αυτή είναι μια σοβαρή επένδυση, κατά την άποψη μου, επ’ ωφελεία και του κόσμου αλλά και του κράτους. Ορισμένοι που λένε ότι είναι του Λάτση. Ποιου Λάτση; Σε 17 χρόνια φεύγει και ξαναδημοπρατείται. Και αν βρεθεί άλλος Λάτσης νούμερο 2 και θέλει να δίνει αυτά τα λεφτά μπορεί να την πάρει. Ή οποιοσδήποτε θέλει. Λοιπόν θέλω να σας πω ότι όταν γίνεται ένα έργο τεράστιας πνοής όπως είναι αυτό, βεβαίως θα υπάρχουν μεγάλες αντιρρήσεις. Και θα υπάρχουν και απορίες και θα υπάρχουν και διάφορες διαφορετικές γνώμες. Εκείνο όμως που πρέπει να σταθούμε είναι αν αυτό το έργο θα βοηθήσει τον τόπο μας. Έχω ασχοληθεί εις βάθος με το θέμα.

Χθες πήγα και κατέθεσα στον εισαγγελέα γιατί μία εφημερίδα έγραψε ότι ο χώρος από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και όλος ο όρμος του Φαλήρου είναι ένας σκουπιδότοπος και είναι εγκαταλελειμμένα τα κτήρια. Είμαστε έρμαιο σε κάθε δημοσίευμα το οποίο λέει ότι δεν είναι αξιοποιημένη η περιοχή. Και όταν πάμε να αξιοποιήσουμε την περιοχή, φέρνουμε εκατομμύρια προσκόμματα. Και πραγματικά είχε η εφημερίδα φωτογραφίες, ότι εδώ ήταν μπάζα, ότι οι Ρομά είχαν καταλάβει το χώρο και φυσικά το βουναλάκι από το εργοτάξιο για το Τραμ. Άρα λοιπόν, κατά την άποψη μου εάν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει μια αξιοποίηση, επ’ ωφελεία της πόλης σας πρέπει να την στηρίξετε. Και θα τη στηρίξετε και με τις αντιρρήσεις σας. Το γεγονός που είδα εγώ Ανδρέα (προς τον δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου) ότι θα μπορείτε να βγαίνετε καθέτως στην παραλία που τώρα όλοι έχουν γυρισμένη την πλάτη στην παραλία, είναι πολύ θετικό. Το ότι θα μετατοπιστεί η Λεωφόρος Ποσειδώνος προς τα μέσα από 15 μέτρα μέχρι 90, είναι ανάσα για την πόλη γιατί όλοι οι κάτοικοι της πόλης τι βλέπουν αυτή τη στιγμή; Έναν δρόμο να τρέχουν αυτοκίνητα. Δεν είναι ποιότητα ζωής. Βεβαίως θα μου πείτε ότι το βουναλάκι που θα κάνετε και θα πρασινίσει είναι ψηλό. Και ξέρετε από κει μέσα, είναι μια μορφή βύθισης που θα περάσει και η λεωφόρος. Ξέρω πολύ καλά γιατί ήμουν παρών στην προσπάθεια που έκανε ο δήμαρχος σας να χαμηλώσει αυτός ο όγκος που θα πρασινίσει. Αλλά ξέρετε υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες γιατί όταν εδώ είσαι πολύ χαμηλά και το άλλο είναι κάπως ψηλά πρέπει να βρεθεί μια λύση τεχνικά και να μην πλημμυρίζουμε. Κατά την άποψη μου, σας το λέω με μεγάλη αγάπη, θα ήθελα πάρα πολύ η προέκταση του Παλαιού Φαλήρου, στην Καλλιθέα και στο Μοσχάτο εδώ, να αποτελέσει μια «δαντέλα». Έχουμε το καλύτερο κομμάτι και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η επένδυση, αυτό το έργο πρέπει να γίνει, ας το στηρίξουν με τις όσες παρατηρήσεις και ότι αγώνα χρειάζεται να κάνετε για να το βελτιώσετε. Μην οπλιστούμε πίσω από βιώματα, ή αντιλήψεις ότι επειδή θα γίνει επί δημαρχίας του τάδε εμείς δεν έχουμε θέση σε αυτό. Το έργο είναι τεράστιας σημασίας. Αμφιβάλλω αν η Περιφέρεια θα καταθέσει τα χρήματα που χρειάζονται συμπληρωματικά για να γίνει το έργο. Μακάρι να τα καταθέσει. Και κλείνω με το εξής εάν δήμαρχε το δημοτικό σου συμβούλιο πιστεύει ότι αυτό το έργο είναι επ’ ωφελεία της πόλης σας, παλέψτε το με τον καλύτερο τρόπο. Τώρα θα έχετε μουρμούρες, όταν θα γίνει το έργο και θα το απολαμβάνει ο κόσμος τότε θα παίρνεις μόνο επαίνους. Σας θυμίζω τι υπέστην εγώ με την Μαρίνα Φλοίσβου, με τα Village που τότε ήταν ένας βρωμότοπος εκεί και τώρα είναι χώρος τον οποίο απολαμβάνει ο δημότης. Θυμηθείτε με τις μονοδρομήσεις και τις πεζοδρομήσεις πριν μερικά χρόνια. Κάποιοι έλεγαν θα γίνει καταστροφή, κυκλοφοριακά προβλήματα. Τώρα όμως όλοι περπατάμε ανέτως και είμαστε και ευχαριστημένοι».

Ο δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, Γιάννης Εμιρζάς στην τοποθέτηση του ανέφερε μεταξύ άλλων : «Στο δημοτικό συμβούλιο της Καλλιθέας παρακολουθούμε με ζωηρό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις κύριε δήμαρχε. Θέλω να σας μεταφέρω τις απόψεις του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας και του προηγούμενου που επίσης ήμουν μέλος αλλά και του σημερινού. Με μεγάλη πλειοψηφία το δημοτικό μας συμβούλιο αποδέχεται να γίνει αυτό το έργο παρά τις αντιρρήσεις που έχουμε για ορισμένα ζητήματα. Θεωρούμε κι εμείς ότι είναι καίριας σημασίας αυτό το έργο να συνεχίσει. Και θέλω να πω κάτι για το δημόσιο χαρακτήρα. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να διαμορφώνει χώρος γι’ αυτούς που δεν έχουν χρήματα και όχι γι’ αυτούς που έχουν. Οπότε κύριε δήμαρχε η άποψη σας για το ότι ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει ώστε αυτός ο χώρος να είναι κοινόχρηστος και κοινοφελής για όλους, μας βρίσκει σύμφωνους και συνοδοιπόρους. Εμείς θα σας προτείνουμε σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, την περιφέρεια και το δήμο Καλλιθέας να συντονίσετε τις δράσεις σας για να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος».

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα μείνω σε μια τοποθέτηση κάποιου που μίλησε πριν τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου (δεν θυμάμαι να δήλωσε το όνομά του ή την προέλευσή του – αν δηλαδή εκπροσωπούσε κάποια περιφερειακή εφημερίδα).
    Αυτός είπε με λίγα λόγια ότι οι συνεντεύξεις τύπου δεν βοηθούν. Αν υπάρχουν κίνδυνοι για το Μοσχάτο εξαιτίας πλημμυρών, θα έπρεπε ο δήμαρχος <>, <>, εννοώντας κινητοποιήσεις του λαού του Μοσχάτου.
    Αυτή είναι και η δική μου άποψη.
    Τώρα για το τι ήταν εκείνο που παρακίνησε στην πραγματοποίηση της Συνέντευξης, και την χρησιμότητά της, ακόμη δεν μπορώ να το κατανοήσω.
    Ως τελευταίο, θα παρατηρήσω μόνον, ότι είναι εντυπωσιακή, όσο και ενδεικτική η απουσία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας από την διοικητική σύνθεση της ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ ΑΕ….

  2. επανάληψη του σχολίου….
    Θα μείνω σε μια τοποθέτηση κάποιου που μίλησε πριν τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου (δεν θυμάμαι να δήλωσε το όνομά του ή την προέλευσή του – αν δηλαδή εκπροσωπούσε κάποια περιφερειακή εφημερίδα).
    Αυτός είπε με λίγα λόγια ότι οι συνεντεύξεις τύπου δεν βοηθούν. Αν υπάρχουν κίνδυνοι για το Μοσχάτο εξαιτίας πλημμυρών, θα έπρεπε ο δήμαρχος “να έχει κινήσει γη και ουρανό”, “να έχει φέρει τα πάνω κάτω”, εννοώντας κινητοποιήσεις του λαού του Μοσχάτου.
    Αυτή είναι και η δική μου άποψη.
    Τώρα για το τι ήταν εκείνο που παρακίνησε στην πραγματοποίηση της Συνέντευξης, και την χρησιμότητά της, ακόμη δεν μπορώ να το κατανοήσω.
    Ως τελευταίο, θα παρατηρήσω μόνον, ότι είναι εντυπωσιακή, όσο και ενδεικτική η απουσία του Μοσχάτου και της Καλλιθέας από την διοικητική σύνθεση της ΠΑΡΑΚΤΙΟΝ ΑΕ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ