Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια καλπάζουσα επιδημία της εποχής μας η αλματώδης αύξηση της ασθένειας τα τελευταία χρόνια είναι άκρως ανησυχητική καθώς ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από αυτόν έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί.

Το 1995 υπήρχαν πενήντα εκατομμύρια ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη με μία πρόβλεψη να φθάσουν το 2025 πάνω από 300 εκατομμύρια.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2).

Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.
Με μια ακόμα πιο απλή εξήγηση ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα πρόβλημα στον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα είχαν την ευκαιρία να μάθουν όσοι βρέθηκαν το χθες το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου για να παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης – 14 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα μιας Επιδημίας», που διοργάνωσε η Health Rise Up (HRU) σε συνεργασία με το «Διαβητολογικό Πειραιά – Παχυσαρκία – Μεταβολισμός» υπό την αιγίδα της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) και του δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.

Στην ημερίδα μίλησαν ο Εμμανουήλ Μπελιώτης (MD, Παθολόγος, Διαβητολογικό Πειραιά – Παχυσαρκία – Μεταβολισμός) με θέμα την θεραπευτική προσέγγιση και την αξία του αυτοελέγχου, ο Ιωάννης Παπαπδόπουλος (MD, Παθολόγος, Διαβητολογικό Πειραιά – Παχυσαρκία – Μεταβολισμός) με θέμα τη Σχέση του Διαβήτη και της Παχυσαρκίας και ο Ιωάννης Κυριαζής (, MD, PhD, FNSCOPE, Παθολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ.,  Πρόεδρος Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν) με θέμα τα σύγχρονα επιστημονικά μέσα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου Γιώργος Φελλάς και Μάκης Πεφάνης.

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στο Έλληνας γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ