Ενημερωτικό δελτίο τύπου μας απέστειλε η δημοτική παράταξη “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, με επικεφαλής τον Άρη Κρεμμύδα, που περιέχει τη γνώμη τους για όσα έγιναν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου.

Ενημερωτικό δελτίο συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου 3/12/2014

Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου        «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

Πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσια διάταξης, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Αρ. Κρεμμύδας υπέβαλε στο δήμαρχο τις παρακάτω ερωτήσεις:

Τι φοβούνται άραγε;

  1. Σε προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. δήμαρχος είχε εξαπολύσει βέλη κατά μελών της παράταξής μας επειδή ΘΕΩΡΕΙ ότι έχει δικαιωθεί από το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης σχετικά με τις καταγγελίες για το ειδικό τέλος κτήσης. Αν και το πόρισμα έχει πρωτοκολληθεί εδώ και μήνες στο Δήμο, γιατί η δημοτική αρχή αρνείται να το δώσει στους δημοτικούς συμβούλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Στην απάντησή του ο δήμαρχος δεν έδωσε σαφή εξήγηση.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το έγγραφο – πόρισμα δεν αφορά προσωπική αλληλογραφία και ότι ο Δήμος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Στου κουφού την πόρτα

  1. Επανειλημμένα η παράταξή μας έχει ζητήσει την παραχώρηση γραφείων στην έδρα του Δήμου, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Ως πότε η δημοτική αρχή θα κωφεύει;

Οι επιδοτήσεις και τα κριτήρια

Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο τη συνεδρίαση ήταν η λήψη απόφασης για την επιχορήγηση αθλητικών, πολιτιστικών και εκκλησιαστικών σωματείων της πόλης. Το ερώτημα που θέσαμε από την αρχή για το θέμα ήταν «με ποια κριτήρια ο Δήμος επιχορηγεί». Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν πολλές, συγκεχυμένες και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Προφανώς βγάλανε από τη ναφθαλίνη τις αποφάσεις προηγούμενων ετών και δεν επικαιροποίησαν τα κριτήρια.

Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Άρ. Κρεμμύδας στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Τα αθλητικά σωματεία προσφέρουν σπουδαίο έργο, αφού ο αθλητισμός είναι μιας μορφής κοινωνικό αγαθό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεγάλα κόστη απαιτούνται για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και τις απαιτήσεις των ομάδων τους. Διαφωνούμε όμως με την επιχορήγηση στους παλαίμαχους.

Δώσε και σε μένα μπάρμπα

Όσον αφορά τα κοινωνικά – πολιτιστικά σωματεία, θα έπρεπε η κατανομή να γίνει με βάση το κοινωνικό ή πολιτιστικό τους έργο. Δεν πρέπει να χρηματοδοτούμε σωματεία – σφραγίδες. Πολλά σωματεία, που το μόνο που κάνουν πλέον είναι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ή μια χοροεσπερίδα, ενισχύονται το ίδιο με σωματεία που παρουσιάζουν έργο ουσίας.

Η Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου

Περισσότερο επίσης θα πρέπει να ενισχύσουμε τους ναούς που προσφέρουν καθημερινά συσσίτιο στους απόρους, όπως ο ναός του Αγ. Κων/νου στο Μοσχάτο και του Εσταυρωμένου στον Ταύρο. Με την παράλογη τακτική να ευχαριστήσουμε όλους, δίνουμε ένα μικρό ποσό και σε αυτούς που δεν έχουν πραγματική ανάγκη και προσφέρουμε ένα ευτελές ποσό στην Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου, η οποία επιτελεί μέγιστο έργο, παρέχοντας ακόμη και ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε απόρους γέροντες και γερόντισσες και κινδυνεύει να κλείσει. Ας δεσμευτούμε όλοι ότι δε θα εγκαταλείψουμε την Κ.Μ.Μ. στο έλεος της κρίσης και ότι δε θα την αφήσουμε να κλείσει.»

Ο δημ. σύμβουλος Θαν. Μελίστας επανέφερε μια παλαιότερη πρότασή του: «μια διαπαραταξιακή επιτροπή να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θα ισχύουν για όλους να επιτύχουμε επιδοτήσεις ανάλογα με την πραγματική προσφορά και όχι τις ιδιαίτερες κοινωνικές σχέσεις και αδυναμίες του καθενός».

Ο δημ. σύμβουλος Δημ. Ζώταλης επισήμανε κι αυτός την αναγκαιότητα ενίσχυσης της Κ.Μ.Μ. προτρέποντας συλλόγους που δεν έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αφαιρέσουν κάτι από το δικό τους μερίδιο και να το δώσουν στο φιλανθρωπικό αυτό σωματείο.

Στο τέλος, αφού ο δήμαρχος αποδέχτηκε τις παραπάνω προτάσεις «οι Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή» υπερψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας για τις επιχορηγήσεις.

 

Έκτακτο θέμα οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις!

Ένα θέμα που επίσης δημιούργησε ένταση κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ήταν οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου.

Η δημ. σύμβουλος Ελ. Μωραΐτη ανέφερε: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εισηγήσεις για την ανάληψη δαπανών που αφορούν τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου έφτασαν στα χέρια μας λίγες ώρες πριν το Δημ. Συμβούλιο. Αν δεν γνωρίζατε την ημερομηνία των Χριστουγέννων θα ήταν θεμιτό να έμπαινε το θέμα ως έκτακτο. Αυτή η τακτική όμως της τελευταίας στιγμής φανερώνει προχειρότητα και προσβάλλει τους θεσμούς. Θα έπρεπε επίσης να έχει προηγηθεί η διαδικασία για την έγκριση και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου της συζήτησης για την έγκριση των κονδυλίων για αυτές. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε, λοιπόν, επί της ουσίας για αυτό το θέμα παρά μόνο επί της απαράδεκτης διαδικασίας και για αυτό δεν θα το ψηφίσουμε».

Πού πάνε τα λεφτά

Για το θέμα της πληρωμής συνδρομής του Δήμου στην ηλεκτρονική εφημερίδα www.pireastime.gr έναντι του ποσού των 1.230 € ο δημ. σύμβουλος Θαν. Μελίστας είπε:

«Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει τόσα χρήματα ο Δήμος για ένα site που δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία πέρα από το να ανακοινώνει τα δελτία τύπου και να υμνεί το Γεν. Γραμματέα του Δήμου. Θα ήταν καλύτερο να ενισχύσουμε τα ηλεκτρονικά μέσα του Δήμου μας.»

Από την παράταξή μας επίσης υποβλήθηκαν στο δήμαρχο οι παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Θα πραγματοποιηθεί κάποτε η υπόσχεση που έχετε δώσει προς τους διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να γίνει η κατανομή των πόρων της Σχολικής Επιτροπής σε κάθε σχολική κοινότητα, όπως ο νόμος το επιτάσσει και όπως το έχουμε επανειλημμένα ζητήσει;

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι με αυτόν τον τρόπο οι διευθυντές θα επιφορτιστούν με όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν σχέση με τα οικονομικά και ότι ο Δήμος πληρώνει τη ΔΕΗ των σχολείων χωρίς να είναι υποχρεωμένος.

Σχόλιο: Ο Δήμος οφείλει να δίνει τα χρήματα που αναλογούν στα σχολεία και οι διευθυντές γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και για αυτό απαιτούν και απαιτούμε να γίνει επιτέλους η κατανομή.

  1. Στο 1ο νηπιαγωγείο Μοσχάτου έχει γίνει πολλές φορές διάρρηξη. Προτίθεται ο Δήμος να αποκαταστήσει τις ζημιές που δημιουργήθηκαν;

Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα καλύψει τις ανάγκες του 1ου νηπιαγωγείου και ότι προτίθεται να βάλει κάμερες σε όσα δημόσια κτίρια κινδυνεύουν από κλοπές.

Σχόλιο: (!)

  1. Στην οδό Φλέμιγκ θάμνοι ξεριζώνονται επανειλημμένα αμέσως μόλις τοποθετηθούν από τα συνεργεία του Δήμου. Προτίθεται να υποβάλλει ο Δήμος μήνυση κατ΄ αγνώστων έτσι ώστε και τα χρήματά του να μην πηγαίνουν χαμένα και ο επίδοξος καταστροφέας να φοβηθεί και να μην επαναλάβει την πράξη του;

Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα υποβάλει μήνυση.

Σχόλιο: Οψόμεθα.

Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου

«Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ