Με μεγάλη προσέλευση πιστών που ήλθαν να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό έγινε ο Μέγας Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Ταύρου.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και έλαβαν μέρος οι Ιερείς του Ναού και πολλοί Ιερείς από ενορίες του Ταύρου και άλλοι.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή απο το ξύλο που εγλύκανε τα πικρά νερά της Μερρά του προηγηθέντος Αναγνώσματος, ανέφερε προτυπώσεις του Σταυρού απο την Π. Διαθήκη: το ”ξύλον της ζωής εν τω μέσω του Παραδείσου”, τα υψωμένα σε σχήμα Σταυρού χέρια του Μωυσή στην μάχη κατά Αμαλήκ, τα ξύλα που φορτώθηκε ο Ισαάκ για την θυσία του.
Και η Εκκλησία τονίζοντας την σημασία του Σταυρού αρχίζει και επισφραγίζει κάθε λειτουργική της πράξη με το σημείο του Σταυρού, αλλά και κάθε εργασία του ο πιστός.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Σεβ. Κορωνείας τόνισε οτι στο σημείο του Σταυρού συμπυκνώνεται η βασική διδασκαλία της Εκκλησίας μας: Τριαδικό δόγμα, δόγμα των δύο φύσεων του Χριστού, ενανθρώπιση του Κυρίου, που ”έκλινεν ουρανούς και κατέβη” όπως το χέρι μας κατεβαίνει από το μέτωπο, όταν κάνουμε το σημείο του Σταυρού.

Αλλά ο Σταυρός μας τονίζει επαγωγικά και την βασική και πρώτη αρετή της αγάπης.

Γιατί ο Κύριος άπλωσε πάνω στο Σταυρό τα χέρια ”ίνα…εναγκαλίσηται και περισυνάξη τα τέκνα του Θεού τα διασκορπισμένα εις έν”.

Γι’ αυτό, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, ας κάνουμε σωστά και συνειδητά και όχι μηχανικά το σημείο του Σταυρού, για να έχουμε την Χάρη και την ευλογία Του.

Το πρόγραμμα για τον εορτασμό την Κυριακή 14/9/14:

Κυριακή 14/9:

7:00 π.μ: Η τελετή της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού και πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία

18:30: Μεθεόρτιος Εσπερινός Η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας και εν συνέχεια Παράκλησις στον Τίμιο Σταυρό.

Στις ακολουθίες θα προστεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ.κ Παντελεήμων

Λιτανεία με διαδρομή από τους παρακάτω δρόμους: Ναός – Αχιλλέως – Αίαντος (Αριστερά) – Λ. Ειρήνης (Δεξιά) – Ελένης (Δεξιά) – Αγαμέμνονος (Δεξιά) – Διομήδους (Δεξιά) – Αχιλλέως (Αριστερά) – Ναός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ