Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα φιλανθρωπικό σωματείο με τεράστιο έργο στο δήμο μας, η Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου, και η δέσμευση για τη σωτηρία από τον δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου μετά από την έκκληση και των παρατάξεων Κρεμμμύδα και Καζαντζή ήταν το θέμα που επισκίασε όλα τα υπόλοιπα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου – Ταύρου την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014.

Το ζήτημα της μεγάλης δυσκολίας για την εύρυθμη λειτουργία ενός ιστορικού σωματείου για την πόλη μας προέκυψε κατά την συζήτηση του θέματος για τις επιχορηγήσεις των αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων της πόλης μας.

Φυσικά και το σύνολο του θέματος προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και έντονες διαφωνίες στο δημοτικό συμβούλιο με κυριότερη όλων τον τρόπο των κριτηρίων που δίνονται αυτές οι μικρές επιχορηγήσεις του δήμου. Κοινός τόπος προς το τέλος της συζήτησης βέβαια των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων είναι ότι μπορεί να υπάρξει μια διαπαραταξιακή συνεννόηση για τη θέσπιση αυτών των κριτηρίων, τα οποία βέβαια έως ένα βαθμό κρίνονται αυτονόητα από όλους όμως για το τυπικό του θέματος αναμένεται να απασχολήσει στο μέλλον το δημοτικό συμβούλιο μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Βέβαια τα ποσά πλέον που δίνονται είναι μικρά ενώ η ουσιαστική αρωγή του δήμου προς τα πολιτιστικά σωματεία είναι σε θέματα υποδομών, γηπέδων και θεμάτων συντήρησης και στέγασης, των οποίων το κόστος είναι σαφώς μεγαλύτερο.
Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι στο ασφυκτικό καθεστώς στο οποίο ζούμε ως χώρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια στήριξης των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων της πόλης, αλλά και το πόσο ζωτικής σημασίας είναι έστω και αυτή η μικρή οικονομική βοήθεια που παρέχεται από το δήμο.

Το σημαντικότερο όλων όμως συμφώνησαν όλοι ανεξαιρέτως οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι η άμεση λήψη πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων ακόμη και μιας ξεχωριστής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το συντονισμό της δράσης για την σωτηρία της Κοινωικής Μέριμνας Μοσχάτου.

Όσον αφορά στην επιχορήγηση των αθλητικών σωματείων από το δήμο αυτή έχει ως εξής : Α.Ε. Μοσχάτου : 4000 ευρώ (τα 500 στους παλαίμαχους), ΑΟΠΕ Μοσχάτου : 1500 ευρώ, ΣΦΙΓΜΟΣ : 1500, Λέων Μοσχάτου : 1000 ευρώ, Αναγέννηση Μοσχάτου : 1500, Ελευθερία Μοσχάτου : 2.500 ευρώ, Επιτραπέζια αντισφαίριση ΑΣΠ Ταύρου : 2.800 ευρώ, επιτραπέζια αντισφαίριση ΔΑΟ Ταύρου : 2800, Μινώταυρος : 700 ευρώ, Αίολος Ταύρου : 2.500 ευρώ, Αίας Ταύρου 3.000 ευρώ, Φωστήρας (ερασιτέχνης) 3.700 ευρώ και Θύελλα Μοσχάτου : 500 ευρώ.

Η επιχορήγηση των πολιτιστικών σωματείων από το δήμο έχει ως εξής : Πνευματική Εστία Μοσχάτου : 1000 ευρώ, Πνευματικός Σύνδεσμος Κρητών Μοσχάτου : 1000 ευρώ, Σύλλογος “Τα Φάρασσα Καπαδοκίας” : 1000 ευρώ, Φιλανθρωπικό Σωματείο “Η Αγάπη Υπάρχει” : 2.000 ευρώ, Σκακιστικός Σύλλογος : 500 ευρώ, Φιλοτελικός Όμιλος Μοσχάτου : 500 ευρώ, Ι.Ν. Ταξιαρχών : : 1.000 ευρώ, Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης : 2000 ευρώ, Ι.Ν. Κοιμησεως της Θεοτόκου : 1000 ευρώ, Ι.Ν. Αγίας Σοφίας : 1000 ευρώ, Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου : 1000 ευρώ, Ι.Ν. Ιωάννη Προδρόμου : 1000 ευρώ, Ι.Ν. : 1000 ευρώ, Ι.Ν. Εσταυρωμένου : 2000 ευρώ, Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου : 2000 ευρώ, Σύστημα Προσκόπων : 2.500 ευρώ.

Στην εισήγηση του για τα αθλητικά σωματεία ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος ανοιχτών γηπέδων του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, Δημήτρης Κόλλιας τόνισε πως αν τα αθλητικά σωματεία περιμένουν την επιχορήγηση του δήμου για να σταθούν τότε είναι σίγουρο ότι δεν έχουν μέλλον. Είναι κάτι μικρό για τις σημερινές συνθήκες στον οικονομικό τομέα τόνισε ο κ. Κόλλιας επισημαίνοντας ωστόσο την έμπρακτη βοήθεια του δήμου στα αθλητικά σωματεία της πόλης, με τις αδειοδοτήσεις των γηπέδων, τους φύλακες, την κάλυψη λογαριασμών ρεύματος, νερού και άλλων μικροδαπανών όποτε χρειάζεται, και τόνισε ότι η τεράστια βοήθεια του δήμου στη λειτουργία των γηπέδων της πόλης, αγγίζει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μοσχάτου – Ταύρου, Απόστολος Σιώκας με τη σειρά του κατά την εισήγηση της επιχορήγησης των πολιτιστικών σωματείων της πόλης ανέφερε η επιλογή των κριτηρίων για την ενίσχυση των πολιτιστικών σωματείων είναι η ιστορικότητα τους, τα μέλη τα οποία αριθμούν, το πόσο ενεργά είναι στην τοπική κοινωνία και ανάλογα με το πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο που προσφέρουν ενώ υπογράμμισε ότι ο δήμος βοηθά και με άλλους τρόπους τα σωματεία όπως την παροχή εγκαταστάσεων την ανάληψη για διάφορα κόστη εκδηλώσεων κ.α.
Δεν παρέλειψε επίσης ο κ. Σιώκας να υπενθυμίσει ότι το ύψος της επιχορήγησης αποτελεί συλλογική παραταξιακή απόφαση της δημοτικής αρχής σε συνάρτηση πάντα με τα οικονομικά περιθώρια του δήμου και το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τις παροχές αυτές.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Κρεμμύδας τόνισε στην τοποθέτηση του ότι είθισται κάθε χρόνο και εφόσον τα οικονομικά το επιτρέπουν να χρηματοδοτεί ο δήμος, τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της πόλης μας.
Όσον αφορά στα αθλητικά σωματεία είπε ο κ. Κρεμμύδας, ειδικά τα σωματεία με ακαδημίες αθλητισμό , μικρά παιδιά, νέα παιδιά εφήβους που αθλούνται προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο, με το σκεπτικό ότι μαζεύουν τη νεολαία της πόλης, παροτρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, κοινωνικό αγαθό.

Έχω μια εμπειρία τεράστια ανέφερε ο κ. Κρεμμύδας και τόνισε ότι γνωρίζει ότι τα κόστη λειτουργίας είναι τεράστια,
Είπε δε ότι όσον αφορά την συγκεκριμένη χρηματοδότηση γι’ αυτά τα σωματεία δεν θα διαφωνήσει, διαφώνησε όμως με την επιχορήγηση σε παλαίμαχους καθώς τα 1000 ευρώ που παίρνουν και οι δύο μαζί είναι ένα ποσό που θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά σωματεία που έχουν σοβαρό έργο ύπρξης ενώ αντίθετα οι παλαίμαχοι δημιουργήθηκαν για να κάνουν την πλάκα τους.

Επίσης ο κ. Κρεμμύδας εξέφρασε και έντονες διαφωνίες, με το σκεπτικό επιχορήγησης των Ιερών Ναών καθώς εκτός εκείνων του Εσταυρωμένου και του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, κανένα δεν προσφέρει τόσο σημαντικό κοινωνικό έργο και δεν κάνει συσσίτια ενώ την ίδια στιγμή επιχορηγεί με μόλις 2.000 ευρώ την Κοινωνική Μέριμνα, ευτελές ποσόν όπως το χαρακτήρισε ο κ. Κρεμμύδας σε σχέση με το έργο που παράγει που έχει ηλικιωμένους, τους σιτίζει, δίνει νοσηλευτική παροχή, φάρμακα ,γιατρούς.

Υπάρχουν σωματεία είπε ο κ. Κρεμμύδας που παρέχουν κοινωνικό έργο επί της ουσίας και δεν είναι σωματεία σφραγίδες, και υπογράμμισε ότι δεν εννοεί αθλητικά σωματεία.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενωμένοι Κερδίζουμε” Σταμάτης Καζαντζής τόνισε με τη σειρά του ότι λόγω της εμπειρίας του (έχει διατελέσει για σειρά ετών πρόεδρος Φωστήρα) γνωρίζει ότι έστω κι αυτά τα λίγα πόσα είναι σημαντικά για να μπορέσουν τα αθλητικά σωματεία να καλύψουν κάποιες από τις τεράστιες ανάγκες τους.
Έχω μια επιφύλαξη για τον τρόπο που κατανέμονται τα ποσά στα αθλητικά σωματεία σημείωσε ο κ. Καζαντζής, αλλά τόνισε ότι η παράταξη του είναι σύμφωνη με την επιχορήγηση πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων.

Όσον αφορά στους Ιερούς Ναούς ο κ. Καζαντζής επισήμανε ότι έχουν κάποιες σημαντικές ανάγκες, και δεν είναι απαραίτητο να κάνουν συσσίτιο για να παράσχουν φιλανθρωπικό έργο.

Κάπου αλλού θα τα διαθέσει ο κάθε Ιερός Ναός αυτά τα χρήματα και μιλάμε για ένα τόσο μικρό το ποσό που δεν καλύπτει ούτε καν βασικές ανάγκες είπε ο κ. Καζαντζής που κατέληξε ότι η παράταξη του θεωρεί ότι τα χρήματα της επιχορήγησης είναι μεν λίγα ωστόσο σε τόσο δύσκολες εποχές που ζούμε είναι σημαντικά έστω και γι’ αυτά και για το λόγο αυτό η παράταξη του θα ψηφίσει την παροχή τους προς τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία από το δήμο.

Ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι μακάρι σαν δήμος να μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα και πως είναι συμβολικό το ποσό που δίνεται πλην όμως γίνεται ένα έργο ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθάμε όχι μόνο οικονομικά τα σωματεία ως δήμος αλλά και στις δομές τους.

Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου για τους τόνους τροφίμων τους οποίους προσφέρει και ότι σαν δήμος ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να τον τιμήσουμε, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και άλλοι που βοηθούν και θα πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθεια τους.

Σε κατηγορηματικός ύφος ο κ. Ευθυμίου ανέφερε για το θέμα της Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου “Δεσμεύομαι ότι δεν θα κλείσει η Κοινωνική Μέριμνα θα βρούμε τρόπο να βοηθήσουμε ώστε να επιτελέσει το έργο το οποίο κάνει. Για τους παλαίμαχους είπε ότι η μικρή επιχορήγηση που τους δίνεται για να καλύψουν κάποιες ελάχιστες ανάγκες τους τους δίνει ζωή αλλά θεωρεί ότι με την ιστορία και την αθλητική τους διαδρομή τιμούν και την πόλη μας.

Είμαι πρόθυμος είπε ο κ. Ευθυμίου σε ένα ανεξάρτητο δημοτικό συμβούλιο, έχουμε καιρό μπροστά μας, να μιλήσουμε για τα κριτήρια με τα οποία δίνονται οι επιχορηγήσεις.

Είναι τόσο μικρό το ποσό που δεν έχει κάτι να συζητήσουμε τόνισε ο δήμαρχος ο οποίος όμως τόνισε ότι μπορει να είναι μικρή η βοήθεια χρηματικά είναι όμως μεγάλη η βοήθεια σε υποδομές. Θεωρώ κατέληξε ο κ. Ευθυμίου ότι θα πρέπει να βρούμε ανθρώπους, πρώτιστα, να βοηθήσουν την Κοινωνική Μέριμνα, αλλά αργότερα και τις άλλες πολιτιστικές οργανώσεις που λειτουργούν και προσφέρουν στην πόλη μας.

Ο κ. Κρεμμύδας στην τοποθέτηση του αμέσως μετά τον κύριο Ευθυμίου τόνισε ότι ακούγοντας τον κ. δήμαρχο δεν θα μπορούσε παρά να συμφωνήσει, σημείωσε ότι καλύφθηκε απόλυτα τουλάχιστον στο σκεπτικό για το πως χρηματοδοτούνται τα σωματεία, και τόνισε ότι ο δήμαρχος έβαλε το θέμα στη σωστή του βάση.

Είχαν μπει κριτήρια στον πρώην δήμο Μοσχάτου, και τα κριτήρια ήταν η αγωνιστική συμμετοχή, τα τμήματα, οι ακαδημίες, ποια ήταν τα κόστη τους τα λειτουργικά, και με βάση αυτά και την ιστορία του σωματείου γιατί όλα πρέπει να παίζουν ρόλο είπε ο κ. Κρεμμύδας. Έτσι γινόταν η χρηματοδότηση, με τα αυτονόητα σημείωσε.

Σε σχέση με τα πολιτιστικά σωματεία όμως υπήρχε διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων από τον κ. Κρεμμύδα.
Υπάρχουν ιστορικά σωματεία στο Μοσχάτο είπε που όμως έχει φθίνει η πορεία τους.

Η Πνευματική Εστία πριν από 7 χρόνια, είχε σημαντική παρουσία. Λόγω και της παρόδου του χρόνου και του ότι πολλά μέλη του δ.σ. είναι πια σε πολύ μεγάλη ηλικία δεν γίνονται τόσες εκδηλώσεις. Τα Φάρασσα Καπαδοκίας η μόνη εκδήλωση που κάνουν είναι πλέον η κοπή πίτας. Ο Φιλοτελικός Όμιλος πρόσθεσε ο κ. Κρεμμύδας δεν έχει καμία παρουσία πια στο δήμο η τελευταία εκδήλωση ήταν σε συνεργασία με τον πρώην δήμο Μοσχάτου και από τότε δεν έχει καμία παρουσία στην πόλη. Δεν σημαίνει ότι επειδή υπήρξαν σημαντικά είναι και σήμερα τόνισε ο κ. Κρεμμύδας και κατέληξε ότι δεν μιλάει με κακία.

Τέλος με κάθε σοβαρότητα επισήμανε κι εκείνος με τη σειρά του ότι θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση για την Κοινωνική Μέριμνα και να βρεθούν τρόπου για να κρατήσουμε αυτή τη δομή στην πόλη μας γιατί χρειάζεται, και γιατί πραγματικά προσφέρει πολύ σημαντικό έργο.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κρεμμύδα, Θανάσης Μελίστας κάλεσε τη δημοτική αρχή να βάλει βάλτε κάποια κριτήρια και τόνισε ότι θεωρεί απαράδεκτο να μη γίνεται ποτέ μια διαπαραταξιακή για το τι θα πάρει ο καθένας.
Σίγουρα η δημοτική αρχή αποφασίζει είπε ο κ. Μελίστας και πρόσθεσε ότι έχουμε κι εμείς λόγο στις αποφάσεις και καλό θα ήταν αυτή η συνεδρίαση θα πρέπει να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, να παρθούν οι αποφάσεις από κοινού, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παράπονα.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμο Γιώργος Δαμηλάκος τοποθετήθηκε σε διαφορετική βάση από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους και εστίασε σε εκφράσεις που ακούστηκαν όπως διαφάνεια, σωματεία σφραγίδες, και είπε ότι αν υπάρχουν τέτοιες θέσεις, καλό θα είναι να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα να το μάθουμε κι εμείς οι αδαείς.

Είναι πολύ επικίνδυνο για μια τέτοια επιχορήγηση από μικροφώνου να ακούγονται τέτοιες κουβέντες και από σοβαρούς συναδέλφους. Είναι βαριές κατηγορίες είπε ο αντιδήμαρχος.

Επί της ουσίας του θέματος ο κ. Δαμηλάκος τόνισε ότι ο δήμος δεν κάνει πρωταθλητισμό αλλά γενικό λαϊκό αθλητισμό άρα τα τμήματα που υποστηρίζει είναι για να ασχοληθεί μια μερίδα της κοινωνίας με τον αθλητισμός.

Τα αθλητικά σωματεία κάνουν πρωταθλητισμό και καλά κάνουν, είπε ο κ. Δαμηλάκος που σημείωσε ότι εδώ μπαίνει το θέμα των παραγόντων των αθλητικών σωματείων που αυτοί οι άνθρωποι σε καμία των περιπτώσεων δεν περίμεναν την επιχορήγηση του δήμου για να βγάλει τα έσοδα η ομάδα.

Ναι είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να μπουν κριτήρια σημείωσε ο κ. Δαμηλάκος. Θύμισε δε στο σώμα ότι οι επιχορηγήσεις είναι δυνητικές και είναι τόσο ασφυκτικά στενό το πλαίσιο για έγκριση, που ο δήμος το δίνει σαν μια μικρή βοήθεια, ως τη συνεισφορά μας σε αυτό το κομμάτι. Το κίνητρο δε αυτών των ανθρώπων και με τα αθλητικά και με τα πολιτιστικά είναι ο εθελοντισμός και όχι να βγάλουν χρήματα κατέληξε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Ζώταλης τόνισε με τη σειρά του ότι είναι κατ’ αρχάς θετικό να παίρνει απόφαση ο δήμος να στηρίξει πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, καθώς είναι δυνητικό το αν θα το κάνει και δείχνει ότι ο δήμος εκτιμά την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων και επιθυμεί να βοηθήσει. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη ανάγνωση η οποία είναι στο πως κατανέμονται τα χρήματα, είπε ο κ. Ζώταλης που τόνισε δεν θα μπει στη διαδικασία να συγκρίνει καθώς όλοι προσφέρουν έργο.

Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια, σημείωσε ο αντιπρόεδρος που πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αποφασίζοντας μια επιχορήγηση δεν βάζουμε το πιο σημαντικό κριτήριο του ποιος έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Και τόνισε ότι εννοεί αυτό το οποίο κινδυνεύει να κλείσει κι αυτό είναι ένα. Μη μου πείτε αν δεν πάρει τα 3.700 ο Φωστήρας είπε ο κ. Ζώταλης. Θα διαλυθεί όμως η Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Το λένε οι ίδιοι επισήμανε ο αντιπρόεδρος.. Που θα πάνε όλοι αυτοί οι γέροντες που δεν έχουν μια σύνταξη; Στο δρόμο δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός αν δεσμευτούμε ως δημοτικό συμβούλιο ότι δεν θα κλείσει είπε ο κ. Ζώταλης και συμπλήρωσε : “Πρέπει να βάλουμε μπροστά τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Πιστεύω ότι και ο δήμαρχος έχει την ίδια ευαισθησία δεν θα το επιτρέψει να κλείσει.”

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Μπούτσης επικαλέστηκε τη συσσωρευμένη εμπειρία του από τα αθλητικά και τα πολιτιστικά σωματεία του δήμου, τονίζοντας δε πως δεν ήταν άνθρωπος του “Ναι” και πάντα έλεγε ότι υπάρχουν και πράγματα που δεν γίνονται. Τόνισε ότι οι παλαίμαχοι δεν κάνουν πια την πλάκα τους αλλά έχουν προχωρήσει σε πολύ πιο οργανωμένες δομές δράσης. Είπε δε ότι οι δύο κοινότητες του δήμου μας είναι τόσο μικρές που ενώθηκαν σαν δύο μικρά χωριά και έγιναν ένα μεγάλο χωριό άρα όλοι ξέρουμε τα προβλήματα. Είμαστε σε θέση είπε ο κ. Μπούτσης να γνωρίζουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα των σωματείων. Όπως και ότι αυτές οι ανάγκες τα προβλήματα θα είναι πάντα περισσότερα από αυτά στα οποία μπορούμε να βοηθήσουμε. Θα πρέπει όμως επισήμανε ο κ. Μπούτσης να συνειδητοποιήσουν όλοι το πόσο σημαντικό είναι η αδειοδότηση των αθλητικών χώρων και το ότι φυλάσσονται, καθαρίζονται, συντηρούνται και αυτή είναι η ουσιαστική συνεισφορά του δήμου.

Δεν παρέλειψε δε να καυτηριάζει το γεγονός ότι πάντα με λίγη δόση σπέκουλας γίνεται η κουβέντα περί κριτηρίων, αλλά σημείωσε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που στέκονται στα κριτήρια δεν προτείνουν κάτι.
Πιστεύω ότι το κάνουν επίτηδες, είπε ο κ. Μπούτσης και τόνισε ότι μπαίνουν τα αυτονόητα κριτήρια κάθε φορά και ότι όσοι δεν πείθονται πάντα θα βρίσκουν κάτι άλλο.

Τα κριτήρια κατά τον κ. Μπούτση στον αθλητισμό είναι αριθμοί μελών, συμμετεχόντων. Επίσης άλλα έχουν έξοδα τα σωματεία που έχουν αγώνες και έχουν μετακινήσεις.

Στους πολιτιστικούς συλλόγους είναι σαφής η προτίμηση και η διάκριση που προσφέρουν κυρίως φιλανθρωπικό έργο.
Και κατέληξε ο κ. Μπούτσης τονίζοντας χαρακτηριστικά : “Είμαι ένας απλός πιστός χριστιανός που πηγαίνω κυρίως στις γιορτές στην Εκκλησία όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι, σχεδόν όλες οι Εκκλησίες, προσφέρουν ένα έργο που μπορεί να είναι σακούλες με τρόφιμα σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα ή κάτι άλλο. Έχουν ανάγκες, κάνουν έργο κι εμείς απλώς διπλασιάζουμε αυτό το ποσό σε εκείνους τους Ιερούς Ναούς που κάνουν και συσσίτιο. Αυτά είναι τα αυτονόητα κριτήρια που χρησιμοποιούσαμε πάντα”.

Στα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου οι αποφάσεις ήταν οι εξής :

1. Λήψη απόφασης για την επανάληψη και συµπλήρωση της υπ΄αριθµ. 246/1-11-2013 απόφασης του ∆.Σ, που αφορά Λήψη απόφασης επί της υπ’ αριθ. 25377/4-9-2013 αίτησης – προσφοράς κ. Αθανασίου Σπανόπουλου για µεταβίβαση του ακινήτου (οικοπέδου) του στο ∆ήµο Μοσχάτου – Ταύρου, που βρίσκεται επί της οδού Θεσσαλονίκης στη ∆ηµοτική Ενότητα/Κοινότητα Μοσχάτου του ∆ήµου Μοσχάτου – Ταύρου, µε αγοραπωλητήριο συµβόλαιο και µε συµβιβαστικό καθορισµό της τιµής του. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
2. Λήψη απόφασης για την επιχορήγηση Αθλητικών Πολιτιστικών–εκκλησιαστικών Σωµατείων καθώς και των συλλόγων εργαζοµένων του ∆ήµου. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
3. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση Αθλητικής Επιτροπής. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
4. Λήψη απόφασης για την έγκριση της υπ΄αριθµ. 13/10-11-2014 απόφασης του ∆ιοικητικού Συµβουλίου Κοινωφελούς Επιχείρησης Μοσχάτου-Ταύρου , που αφορά στην λήψη απόφασης κατάθεσης για επικύρωση προς το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της αµοιβής προέδρου ∆.Σ. για το έτος 2014 (1/10-31/12/14). 2. Λήψη απόφασης για την επιχορήγηση Αθλητικών Πολιτιστικών–εκκλησιαστικών Σωµατείων καθώς και των συλλόγων εργαζοµένων του ∆ήµου. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
5. Λήψη απόφασης για την αναδιατύπωση του όρου 6 της από 1/2/2013 σύµβασης µεταξύ του ∆ήµου Μοσχάτου-Ταύρου και της αστικής , µη κερδοσκοπικής εταιρίας υπό την επωνυµία «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Ψηφίστηκε ομόφωνα.
6. Λήψη απόφασης για τον ορισµό φυσικού προσώπου , το οποίο θα έχει την ευθύνη της ορθής έκδοσης–αποστολής της ηλεκτρονικής εντολής πληρωµής προς την Τράπεζα της Ελλάδος (υπεύθυνος λογαριασµού). Ψηφίστηκε ομόφωνα.
7. Λήψη απόφασης για την έγκριση της υπ΄αριθµ. 254/2014 απόφασης Οικονοµικής Επιτροπής , που αφορά στην Τροποποίηση – Αναµόρφωση προϋπολογισµού οικ. Έτους 2014. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
8. Λήψη απόφασης για την έγκριση Ισολογισµού και των Αποτελεσµάτων Χρήσεως οικονοµικών καταστάσεων οικ. Έτους 2013. 2. Λήψη απόφασης για την επιχορήγηση Αθλητικών Πολιτιστικών–εκκλησιαστικών Σωµατείων καθώς και των συλλόγων εργαζοµένων του ∆ήµου. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
9. Λήψη απόφασης για την έγκριση όρων και υπογραφή Σύµπραξης-∆έσµευσης για την υποβολή πρότασης στο Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ∆ΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: «ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΣΩΝΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ∆ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ», το οποίο συγχρηµατοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
10. Λήψη απόφασης για την ανάκληση της υπ΄αριθµ. 245/2014 απόφασης ∆ηµοτικού Συµβουλίου, που αφορά στην λήψη απόφασης για την µη καταβολή διδάκτρων των συµµετεχόντων στα αθλητικά τµήµατα του ∆ήµου κατά το µήνα Νοέµβριο. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
11. Λήψη απόφασης για την έγκριση των υπ΄ αριθµ. 32086/3-10-2014, 32087/3-10-2014, 32088/3-10-2014 και 33489/17-11-2014 πρακτικών κλήρωσης για την συγκρότηση Επιτροπών Οριστικής Παραλαβής Έργων του ∆ήµου. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
12. Λήψη απόφασης επί του αιτήµατος µε αρ. πρωτ. 117114/17-11-2014 του Συλλόγου Φίλων Γυµναστικής Μοσχάτου-Ταύρου Ρυθµική Γυµναστική «ΣΦΙΓΜΟΣ». Ψηφίστηκε ομόφωνα.
13. Λήψη απόφασης για τη µεταφορά Υπηρεσιακών Μονάδων του ∆ήµου. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
14. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση ∆ηµοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ∆ήµου Μοσχάτου-Ταύρου. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
15. Λήψη απόφασης για τη συγκρότηση Επιτροπής προσβασιµότητας – ∆ικαιωµάτων των πεζών – Οδικής ασφάλειας. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
16. Λήψη απόφασης για τη συµπλήρωση της εκτελεστικής επιτροπής, για τη λειτουργία της ως πειθαρχικού οργάνου σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 45 παρ. 4 του Ν. 3979/2011. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
17. Λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση ή τροποποίηση των όρων διακήρυξης, ύστερα από δύοάγονους διαγωνισµούς, εκµίσθωσης αναψυκτηρίου, που βρίσκεται στην οδό Μακεδονίας στην ∆.Κ.(Ο.Τ.63)Ταύρου και περικλείεται από τις οδούς Σµύρνης , Κων/πόλεως & Μυρακτής. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
18. Λήψη απόφασης α) για την ενταλµατοποίηση και πληρωµή τιµολογίων ΠΟΕ και β) για την επανέκδοση επιστραφέντων ενταλµάτων ΠΟΕ οικ. Έτους 2013. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
19. Λήψη απόφασης για την κατανοµή του υπολοίπου ποσού «ΣΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ». Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
20. Λήψη απόφασης για τον ορισµό Επιτροπής ∆ιενέργειας ∆ιαγωνισµού του πιο κάτω έργου: «Κατασκευή σποραδικών τροποποιήσεων στο δίκτυο αποχέτευσης και των συνδέσεων ακινήτων στις οδούς Χρυσοστόµου Σµύρνης και Μακρυγιάννη της ∆ηµοτικής Κοινότητας Μοσχάτου του ∆ήµου Μοσχάτου – Ταύρου ». Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
21. Λήψη απόφασης για τη διοργάνωση Χριστουγεννιάτικου Αθλητικού τουρνουά Ακαδηµιών. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
22. Λήψη απόφασης για την χρονική παράταση της σύµβασης µε την εταιρεία «European Support Services» ΚΑΤΡΑΚΑΖΗΣ ΑΠ. – ΓΚΟΥΡΟΜΙΧΟΣ ∆ΗΜ. Ο.Ε., για την µαγνητοφώνηση, αποµαγνητοφώνηση των πρακτικών ∆.Σ. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
23. Λήψη απόφασης για την ανάληψη-διάθεση πίστωσης για την πληρωµή συνδροµών του δήµου σε ηλεκτρονικά µέσα. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
24. Παροχή Συµβουλευτικών Υπηρεσιών και µελέτη Εξασφάλισης Χρηµατοδοτικών πόρων για τα αναπτυξιακά έργα του ∆ήµου Μοσχάτου-Ταύρου την περίοδο 2014-2020. Το θέμα αποσύρθηκε.
25. Εισήγηση προς το ∆ηµοτικό Συµβούλιο ∆ήµου Μοσχάτου-Ταύρου , για υλοποίηση πληροφοριακού Συστήµατος Παρακολούθησης Έργων ∆ράσεων. Το θέμα αποσύρθηκε.
26. Λήψη απόφασης επί του αιτήµατος του ραδιοφωνικού σταθµού ΒΗΜΑ FM 99.5 για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

Από τη συνεδρίαση απουσίασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι : Γρηγόρης Σωπάκης, Παναγιώτης Κυριαζίδης, Στέλλα Βαλαβάνη, Ιωσήφ Βενάκης, Βαγγέλης Κοτζαμπασάκης, Χάρης Τουφεξίδης, Γιάννης Σάββας, Άκης Δείξιμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ