Δελτίο τύπου για το θέμα των έργων στην Παραλία μας απέστειλε η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή».

Αναλυτικά:

20/12/2016

Ξεκινούν τα έργα στην παραλία Μοσχάτου

Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις δεκαετίες που οι κάτοικοι του Μοσχάτου με το σύνθημα “κάτω το τείχος του αίσχους” διαμαρτύρονταν για την υπερυψωμένη λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας που έκοβε την πόλη μας από τη θάλασσα.

Κυβερνήσεις έρχονταν και παρέρχονταν, δημοτικά συμβούλια το ίδιο και κάθε φορά όλοι  υπόσχονταν “αξιοποίηση της παραλίας”.

Η παραλία του Φαληρικού Δέλτα (της Καλλιθέας και του Μοσχάτου) όλο αυτό το διάστημα αντιμετωπίστηκε ως προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο για να εγκατασταθούν βαριές αστικές χρήσεις (εμπορικές, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, διεθνούς λιμένα κρουαζιέρας, υδροδρόμιου, δικαστηρίων κ.α.), που θα ενίσχυαν αντί να γκρεμίσουν το “τείχος του αίσχους” και μόνο χάρη στους αγώνες των ενεργών πολιτών της περιοχής αποφεύχθηκαν. Μάλιστα πολλές φορές αναγκάστηκαν να συγκρουστούν και με την δημοτική πλειοψηφία της περιοχής, που συντάσσονταν πίσω από την πολιτική της “βαριάς αστικής αξιοποίησης”.

Η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” από την ίδρυσή της και με δημόσια εκδήλωση έχει ταχθεί υπέρ ενός οικολογικού σχεδίου για την παραλία, που θα αντιμετωπίζει το Φαληρικό Δέλτα ως παράκτιο οικοσύστημα που χρήζει προστασίας.

Συγκεκριμένα διεκδικούσαμε:

* να πάψουν να διαχειρίζονται το χώρο εταιρείες ειδικού σκοπού, Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ (συναγωνιστές/ δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης είχαν κάνει και προσφυγή στα δικαστήρια)

* να δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό την δέσμευση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα του χώρου (Γνωμάτευση Δεκλερή, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος)

* να γίνουν τα έργα υποδομής, που τα οφείλει η κεντρική εξουσία στην περιοχή από τις αρχές του 2000, δηλαδή το αντιπλημμυρικό κανάλι για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμύρας κυρίως στις εκβολές Ιλισού και Κηφισού (έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη, Παρέμβαση Εισαγγελέα).

* να ταπεινωθεί ο υπερυψωμένος δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, για να ανοίξει η πόλη προς τη θάλασσα και να γίνουν οι πεζοδιαβάσεις προς την ακτή.

Ένα σχέδιο κοινωνικά δίκαιο, αφού το τελικό σχέδιο με όλα τα υποέργα θα στοιχίσει λιγότερο από εκατό (100) εκατομμύρια ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής ήταν περίπου τριακόσια σαράντα (340) εκατομμύρια ευρώ. Ήδη με την εκτέλεση του διαγωνισμού όλο το κόστος των έργων υποδομής είναι μικρότερο από τα εβδομήντα πέντε (75) εκατομμύρια ευρώ.

Κάποιοι είχαν σχεδιάσει πάρτι πολυδάπανων και περιττών έργων και οι τοπικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές είχαν κλείσει πρώτη θέση.

Μετά την εκλογές του 2014 και την ανάληψη της Περιφερειακής Αρχής από την παράταξη της Ρένας Δούρου, που είχε την ίδια πολιτική με τους “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή” για την παραλία του Φαληρικού Δέλτα, οι στόχοι παρέμβασης είναι στην κατεύθυνση της προστασίας του οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και της υγείας των πολιτών.

Ήδη, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο χώρος από τον Αύγουστο 2016 και για σαράντα χρόνια, με νόμο υπόκειται στην διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής. Την Πέμπτη 15-12-2016 η Περιφέρεια Αττικής ξεπερνώντας αγκυλώσεις δεκαετιών έκανε  διεθνή διαγωνισμό για τα έργα υποδομής: αντιπλημμυρικό κανάλι, ταπείνωση λεωφόρου, πεζοδιαβάσεις. Προστέθηκαν και τα έργα για την εξυγίανση του Κηφισού (αντίθετη ροή κλπ) και τα αντιπλημμυρικά στον Ιλισό, που ενώ είχαν νομοθετηθεί εκκρεμούσαν από το 2004. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αρχίζει το στάδιο της έναρξης των εργασιών τους αμέσως επόμενους μήνες.

Για τη διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου προβλέπεται να αξιοποιηθεί ο δομημένος χώρος της Καλλιθέας και να γίνει φυσικό πάρκο ο αδόμητος χώρος του Μοσχάτου.

“Κάτω το τείχος του αίσχους – Να γίνει πάρκο η παραλία”

Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου

«Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here