Ο καλός Θεούλης φύτεψε μυαλό στον άνθρωπο για να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα ζώα. Και αυτό το έκανε επειδή κάποιος έπρεπε να διαχειριστεί έναν πλανήτη φίσκα στα αγαθά. Κι έτσι ενώ με τη σέντρα το ένστικτο είχε φιλοδωρήσει με τρία γκολ τη λογική, με το πέρασμα των αιώνων άρχισε η αντεπίθεση. Η λογική κάποια στιγμή ισοφάρισε και από τότε είναι μπροστά στο σκορ ανελλιπώς. Τέλεια μέχρι εδώ. Και λέω εγώ τώρα με το φτωχό μου το μυαλό. Είναι έτσι;

Βλέποντας τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν στην Αίγυπτο και αφού έκλεισα το στόμα μου ύστερα από δύο λεπτά, αναφώνησα τη λέξη: ΖΩΑ! Κι εδώ ξεκινάει η ανακατωσούρα στο κεφάλι μου. Εδώ αρχίζει και καταρρίπτεται ο μύθος. Γιατί βλέπετε ο άνθρωπος ως φυσική συνέπεια της ύπαρξης μυαλού και λογικής ανέπτυξε την ομιλία για να μπορεί να συνεννοηθεί. Και όχι μόνο. Αφού λοιπόν έχει μυαλό και μπορεί πλέον να μιλήσει και να εκφράσει άποψη ξεκινάει και διακηρύσσει ότι του κατεβαίνει. “Ο άνθρωπος είναι το πιο έξυπνο ον πάνω στο πλανήτη”, καυχιέται. Βέβαια μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει, μόνος του τα καταλαβαίνει και ποιος να τον αμφισβητήσει άλλωστε; Ο δεινόσαυρος ή μήπως ο πίθηκος που είναι και τριτοξάδερφα; Το αντιλαμβάνεται λοιπόν ο άνθρωπος αυτό και συνεχίζει περήφανος να το διατυμπανίζει ώσπου στο τέλος το πιστεύει.

Πλάκα μας κάνουμε έτσι; Που είχε πάει περίπατο το μυαλό και η λογική όταν με ένα σταυρό στο χέρι χύθηκαν τόνοι αίμα για να απελευθερωθούν οι “Άγιοι Τόποι”; Μήπως είχαν βγει για τσιγάρο στο μπαλκόνι; Πόσους κάψανε ζωντανούς στο μεσαίωνα με το πρόσχημα των μαγισσών απλά επειδή σκεφτόντουσαν διαφορετικά; Πόσοι, πόσοι, πόσοι ακόμα και τώρα. Για τον Αλλάχ, για τον Ιησού, για τον Ραμπεσαντετρανά και δε ξέρω και εγώ για τι άλλο. Εδώ φτάσαμε να σφαχτούμε στην Παιανία για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. ΖΩΑ. Μα πόσο καπνιστές είναι αυτή η λογική και το μυαλό και κάθε τρεις και λίγο βγαίνουν στο μπαλκόνι για τσιγάρο. Ναι, δεν αντιλέγω, φτάσαμε στο φεγγάρι, προοδεύσαμε στις επιστήμες, είχαμε την Αναγέννηση και ένα κάρο τρανά παραδείγματα. Να τα χέσω ρε. Όταν είμαστε στο 2012 και ακόμα σκοτωνόμαστε γιατί κάποιοι λίγοι μπορούν και ελέγχουν εμάς τα ζώα είτε με θρησκευτικό, είτε με πολιτικό, ακόμα – ναι κι όμως – με αθλητικό τρόπο ανάλογα με την αδυναμία μας, και στην ουσία τους βοηθάμε να επωφελούνται εις βάρος μας, τότε να τη χέσω την εξέλιξη. Γιατί παντού βρίσκουν και τα κάνουνε. Τι τυράκι βολεύει να πετάξουμε στη Μέση Ανατολή; Μμμμμμμ Αλλάχ με ολίγον Τζιχάντ και είμαστε οκ. Τι τυράκι να πετάξουμε στην Αφρική; Μμμμμμ μου βάζετε δύσκολα κύριε. To μυαλό το έχουν λίγοι και οι υπόλοιποι είμαστε το ίδιο με τα ΖΩΑ. Άβουλα όντα, υποχείρια του κάθε εξυπνάκια. Άλλωστε ότι ισχύει στο νόμο της ζούγκλας, ισχύει και σε εμάς: Ο δυνατός τρώει τον αδύναμο. Και στη περίπτωση μας δε τον τρώει απλά γιατί πεινάει και θέλει να τραφεί. Τον κατασπαράζει απλά γιατί μπορεί.

Εγώ το έχω αποδεχτεί και έμαθα να ζω με αυτό. Έμαθα να βλέπω τον διπλανό μου να γλύφει τα “Τζουτζούνια” του κάθε πολιτικάντη, να του δίνει αξία και δύναμη για ένα κομμάτι ψωμί ή για ένα κομμάτι Jeep Chrysler.

Έμαθα να βλέπω φοιτητές 20 χρονών, νέα παιδιά, να φανατίζονται με τον Γιωργάκη, το Κωστάκη, τη Παπαρήγα και να παίζουν ξύλο μέσα στα αμφιθέατρα. Έμαθα να βλέπω κόσμο να φανατίζεται είτε για τον Αλλάχ, είτε για τον Bin Laden, είτε για τον Bush είτε για τη Celtic και το χειρότερο να σφάζονται εις το όνομα αυτών.

Ποιος είναι λοιπόν πιο έξυπνος; Αυτός που δεν έχει καθόλου μυαλό ή αυτός που έχει και το χρησιμοποιεί στο 90% λάθος; Παραφράζοντας την ατάκα του Kevin Spacey στη ταινιάρα “Συνήθεις Ύποπτοι” ερωτώ: “Μήπως το μεγαλύτερο κόλπο του ανθρώπου ήταν να πείσει τον εαυτό του ότι είναι έξυπνος;”

Δε ξέρω την απάντηση. Απλά παραθέτω την ερώτηση…

httpv://www.youtube.com/watch?v=WibmcsEGLKo

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η λογική σχετίζεται αλλά δεν ταυτίζεται με την εξυπνάδα. Η λογική δεν είναι υποκειμενική. Η πλειονότητα των ανθρώπων αντιλαμβάνεται τη λογική ως μία αφηρημένη έννοια σε αντιδιαστολή με το «συναίσθημα» ή το ένστικτο.
    Πιο συγκεκριμένα, ας αναφέρουμε το παράδειγμα των προκαταλήψεων. Περιέχει λογική η κίνηση κάποιου να «χτυπήσει ξύλο»? Βρίσκει αυτός λογική στην κίνησή του αν τον ρωτήσει κάποιος γιατί έκανε αυτή τη κίνηση?
    Σχετικά με την ομιλία. Ποια είναι η κοινή αντίληψη της φράσης «έχασε την ευκαιρία»? Ή της φράσης «δεν είναι κανένας π.χ. στο σπίτι»?
    Όσον αφορά στους θρησκόληπτους (στους οποίους κάνει αναφορά το άρθρο), να παραθέσω το γρίφο (ή παράδοξο) του Επίκουρου.
    Μπορούμε να επεκταθούμε σε όλες τις εκφάνσεις τις ανθρώπινης δραστηριότητας και να καταλάβουμε την παρουσία ή την απουσία της λογικής.
    Ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα όντα, όχι για την εξυπνάδα του, αλλά για το ότι είναι το μοναδικό ον στη γη εξοπλισμένο με λογική. Ποιος είναι λοιπόν πιο έξυπνος?

  2. Πολλά Like στον 13:02 αλλά θα ήθελα να πω το εξής:

    O Αριστοτέλης δεν αρνιόταν το γεγονός ότι ο άνθρωπος διαθέτει από γεννησιμιού του την ικανότητα να σκέφτεται λογικά.

    Αντίθετα κατά τον Αριστοτέλη, η λογική είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό του ανθρώπου.

    Το μυαλό μας, όμως, είναι εντελώς «αδειανό» ώσπου αρχίζουμε και το τροφοδοτούμε με εμπειρίες. O άνθρωπος, επομένως, δεν έχει «ιδέες» από γεννησιμιού του.

    Αυτή ήταν μία από τις κύριες διαφωνίες που είχε ο Αριστοτέλης με τον Πλάτωνα και την Θεωρία των Ιδεών του.

  3. Αποστόλη ωραία πένα. Τέτοια άρθρα μπορούν να δημοσιεύονται παντού. Μπράβο. Σε διαβάζω αλλά γράφε λίγο πιο συχνά..

    Αναγνώστης σας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ