Εν έτει 2013, δηλαδή 73 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, διαφωνούμε για το αν είπε ή όχι ο Μεταξάς το ΟΧΙ. Το μέγα αυτό ζήτημα ανακινούν διάφοροι όψιμοι αναθεωρητές της Ιστορίας, οι οποίοι για λόγους ξεδιάντροπα μικροπολιτικούς αποφασίζουν να θέσουν στα πλαίσια της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης ένα θέμα, το οποίο ουδεμία ιστορική σημασία έχει.

Τι νόημα έχει να ισχυρίζεται κάποιος ότι ο Μεταξάς «αναγκάστηκε» να πει το ΟΧΙ; Δηλαδή ένας δικτάτορας, αναγκάζεται να παίρνει αποφάσεις, που ο ίδιος δεν επιθυμεί; Μπορεί, άλλωστε η ελληνική πραγματικότητα έχει προσφέρει πολλές παγκόσμιες πρωτοτυπίες!

Επιπλέον τι νόημα έχει κάποιοι να ισχυρίζονται, ότι ο ελληνικός στρατός δεν πολέμησε ηρωικά και υπεράνθρωπα στα βουνά της Αλβανίας, λέγοντας ότι αυτό ήταν προπαγάνδα, αφού ο Μεταξάς είχε προετοιμάσει τον ελληνικό στρατό για το μεγάλο πόλεμο που ερχόταν; Η αλήθεια έχει γραφτεί προ πολλού από τους ιστορικούς, αλλά πολύ περισσότερο έχει γραφτεί με το αίμα χιλιάδων νεκρών και από τους ανάπηρους πολέμου, που άφησαν κάποιο μέλος του σώματος τους στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας.

Η αλήθεια για τη φρίκη του πολέμου και τον ηρωισμό των ελλήνων στρατιωτών βρίσκεται μόνο στα λόγια των βετεράνων απλών στρατιωτών, που εξιστορούν με δάκρυα στα μάτια, το πως έπιναν νερό γεμάτο λάσπη και αίμα μέσα από τους κρατήρες, που άνοιγαν οι εκρήξεις αφού το φιλτράριζαν με γάζες. Γιατί λοιπόν πρέπει κάποιος να απαξιώσει τη φρίκη, που έζησε ο παππούς του για να μπορεί να λέει σήμερα ελεύθερος τις απόψεις του;

Επίσης μήπως ο πόλεμος ήταν ιδεολογικός; Συγκρούστηκε η Ελλάδα με το φασισμό; Μα και η Ελλάδα είχε ένα παρόμοιο καθεστώς. Ήταν πόλεμος εθνικός, πόλεμος υπέρ βωμών και εστιών, οι Έλληνες δεν πολέμησαν για καμία ιδεολογία, πολέμησαν για τα σπίτια τους, τις οικογένειες τους, τα χωράφια τους και τις δουλειές τους, για την αξιοπρέπεια τους. Πολέμησαν γιατί αυτό ήξεραν να κάνουν όταν κάποιος τους αδικούσε, ήξεραν να υψώνουν ανάστημα ακόμα και αν έμοιαζαν σαν το Δαυίδ μπροστά στο Γολιάθ.

Τέλος για να τελειώνει πια αυτή η αστεία συζήτηση για το ποιος είπε το ΟΧΙ, η αλήθεια είναι ότι το ΟΧΙ δεν το είπε ούτε ο Μεταξάς, ούτε ο λαός! Το ΟΧΙ κατασκευάστηκε από το Τύπο της εποχής. Ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλλε Γκράτσι, ο άνθρωπος που παρέδωσε το ιταλικό τελεσίγραφο στο Μεταξά, αναφέρει στο βιβλίο του  «Η αρχή του τέλους – η επιχείρηση κατά της Ελλάδος» ποια ήταν η απάντηση του Μεταξά:

«Μόλις καθίσαμε, και επειδή η ώρα ήταν λίγα λεπτά μετά τις 3, του είπα αμέσως ότι η Κυβέρνησίς μου, μου είχε αναθέσει να το εγχειρίσω προσωπικά ένα κείμενο, που δεν ήτο τίποτε άλλο, παρά το τελεσίγραφον της Ιταλίας προς την Ελλάδα, με το οποίον η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο, από τις 6 π.μ. της 28/10/1940. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: «Alors, c’est la guerre» (Λοιπόν, έχουμε πόλεμο).»

Στην συνάντηση αυτή, κατά την θυγατέρα του Μεταξά, ακολούθησε και η εξής στιχομυθία, που ο Γκράτσι δεν την αναφέρει:

Γκράτσι: «Pas nécessaire, mon excellence» (όχι απαραίτητα εξοχότατε)

Μεταξάς: «Non, c’est nécessaire» (όχι, είναι απαραίτητο)

Δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο για να κλείσω το παρόν άρθρο με ένα τραγούδι αφιερωμένο στο ΟΧΙ, όχι από Έλληνες αλλά από το σουηδικό metal συγκρότημα SABATON. Χρόνια πολλά και ζήτω το ΟΧΙ!

httpv://www.youtube.com/watch?v=3UIGI9uNlTc

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άμα ψάχνεις την αλήθεια για το “ΟΧΙ” διάβασε Ιστορία.
    Ο Μεταξάς είχε ετοιμάσει κοστούμι για να υποδεχτεί τον ομοϊδεάτη και φίλο του Ντούτσε στην Αθήνα.
    Είχε αποφασίσει με το επιτελείο του, Τσολάκογλου κλπ, να αποσύρει τα ελληνικά στρατεύματα στον άξονα Ηγουμενίτσα – Τέμπη και να παραδώσει όλη την Β. Ελλάδα και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στους Ιταλούς.
    Σχεδίαζε με το επιτελείο του να διχάσει την Ελλάδα κατά το πρότυπο της Γαλλίας του Βισύ.
    Οι Ιταλοί όμως δια στόματος Γκράτσι θεώρησαν τον Μεταξά πολύ γελοίο για να παίξει τον ρόλο του Βισύ και την Ελλάδα πολύ ασήμαντη για να της συμπεριφερθούν ανάλογα με την Γαλλία και απαίτησε “Παράδοση Άνευ Όρων, όλης της Ελλάδας”.
    Επειδή θα ήταν πρωτοφανές να παραδοθεί άνευ όρων μια χώρα χωρίς να πολεμήσει σχεδίασαν επί τόπου και από κοινού Μεταξάς και Γκράτσι μια τυπική άρνηση που θα οδηγούσε σε ολιγοήμερο πόλεμο και παράδοση.
    Ήταν όλα προετοιμασμένα και μελετημένα.
    Ο Ελληνικός λαός όμως τους “χάλασε τα σχέδια”.
    Είπε διπλό ΟΧΙ πρώτα στους Ιταλούς και μαζί στον Φασίστα Μεταξά.
    Εγκαταλελειμμένος, άοπλος, ανεφοδίαστος ο στρατός έγραψε το Έπος του ’40.
    Ο Μεταξάς πρόφτασε και πέθανε τέλος Ιανουαρίου του ’41 πριν “τιμηθεί” από τους κατακτητές σαν πρωθυπουργός της κατοχής.
    Ίσως και να τον σκότωσαν.
    Πρώτος κατοχικός πρωθυπουργός έγινε αυτός που ο Μεταξάς είχε διορίσει διοικητή του Γ Σώματος Στρατού και που μαζί έκαναν όλα τα σχέδια, ο αρχιστράτηγος Τσολάκογλου που εννοείται ότι διεύθυνε τον πόλεμο. Οι Γερμανοί δεν ήταν κουτοί που τον διάλεξαν. Ο Μεταξάς είχε βάλλει στην κεφαλή του Ελληνικού στρατού τον δικό τους άνθρωπο.
    Εκτός αν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι τον γνώρισαν ξαφνικά, θαύμασαν τις ικανότητές του και τον έκαναν πρωθυπουργό.
    Ποιο άλλη απόδειξη χρειάζεται;
    Ιστορία, φίλε μου. Ιστορία.

    • “Επειδή θα ήταν πρωτοφανές να παραδοθεί άνευ όρων μια χώρα χωρίς να πολεμήσει σχεδίασαν επί τόπου και από κοινού Μεταξάς και Γκράτσι μια τυπική άρνηση που θα οδηγούσε σε ολιγοήμερο πόλεμο και παράδοση.”

      Δημότη είσαι απλά ανιστόρητος, ή ζεις σε παράλληλο σύμπαν;

  2. Όταν δεν γνωρίζουμε Ιστορία καλό είναι να σιωπούμε. Επίσης, όταν δεν μπορούμε να εκφράζουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας, καλό είναι να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο.
    Πραγματικά, δεν έβγαλα κάποιο νόημα απ’ όσα γράψατε. Ως εκ τούτου, δεν κατάλαβα τη χρησιμότητα του άρθρου σας.
    Τελικά, θεωρείτε ότι ήταν εθνικός ή ιδεολογικός ο πόλεμος. Γιατί το να πολεμάς για το σπίτι σου και την αδικία δεν είναι εθνικός λόγος. Είναι κοινωνικός, άρα ιδεολογικός.
    Καλό είναι να ξέρουμε τι θέλουμε να πούμε πριν το πούμε.

  3. Φίλε αρθρογράφε άμα μελετάς αυτά που έγραψαν ο Γκράντσι και η κόρη του Μεταξά αυτά μαθαίνεις/παθαίνεις. Στο επόμενο άρθρο σου να αναφερθής στο συγγραμμα Τομέας Χ – του Ηλία Κασιδιάρη. Φαντάζομε ότι θα το έχεις στην βιβλιοθήκη σου

  4. Αν και είναι αρχή μου να μην απαντώ σε σχόλια, αφού ότι πιστεύω το έχω ήδη καταθέσει στα κείμενα μου, για να σας λυθεί κάθε απορία σας παρακαλώ να διαβάσετε το άρθρο ενός φίλου ιστορικού και δημοσιογράφου, ο οποίος γενικά δεν χρωστάει καλή κουβέντα στο Μεταξά και τον έχει κριτικάρει πολλές φορές και άδικα κατά την ταπεινή μου γνώμη. Από το άρθρο αυτό θα καταλάβετε τι είναι ιστορική αλήθεια (που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα) και τι ιδεολογική/δογματική/κομματική θέση!

    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.history&id=28773

    • Ξαναδιάβασέ το.
      Προσεκτικά.

      Και αυτή η μαρτυρία επιβεβαιώνει ότι ο Μεταξάς έστρωνε χαλί στους Φασίστες μαζί με τον Τσολάκογλου και κόντρα στους Έλληνες.

      Τώρα αν κάποιος βλέπει στρατηγική αιφνιδιασμού με το να μην κάνει γενική επιστράτευση μια χώρα που έχει τον πόλεμο στα σύνορά της και ήδη της έχουν βυθίσει πολεμικό πλοίο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ