Δελτίο τύπου με τις θέσεις της για τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου έστειλε η Λαϊκή Συσπείρωση Μοσχάτου-Ταύρου.

Αναλυτικά:

Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Μοσχάτου – Ταύρου

Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο τα δημοτικά τέλη, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024. Όπως και περιμέναμε, η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να συνεχίσει στην ίδια πολιτική διοίκησης του Δήμου, που πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι, οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι στην περιοχή θα πληρώνουμε επιπλέον φόρους γιατί δεν επαρκεί η κρατική χρηματοδότηση.

Το αφήγημα ότι “ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου έχει τα πιο χαμηλά δημοτικά τέλη και ότι θα κρατηθούν στα ίδια επίπεδα και αυτή τη χρονιά” καταρρίπτεται όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 10% τα δύο τελευταία χρόνια, η ακρίβεια καλπάζει και το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά. Την ίδια στιγμή με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού σχεδόν 12 εκ. ευρώ προβλέπεται να είναι τα έσοδα του Δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη. Ένας έμπορος με κατάστημα 80 τ.μ. θα πρέπει να πληρώσει 208 ευρώ μόνο για τα δημοτικά τέλη, χωρίς να υπολογίσουμε τους υπόλοιπους φόρους π.χ. ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κ.ά. Αντίστοιχα μια οικογένεια θα επιβαρυνθεί με 102 ευρώ μόνο για τα δημοτικά τέλη χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος για τις υπόλοιπες ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου π.χ. συμμετοχή σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς κλπ.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση προβάλουμε την πάγια θέση μας για διεκδίκηση και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, ώστε να μην λειτουργεί ως ένας ακόμη φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Καλούμε τους κατοίκους, τους εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να παρακολουθήσουν τη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στις 19.30  στο Δημοτικό Συμβούλιο για να διεκδικήσουμε :

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους δήμους ώστε να μην μετακινείται όλο και περισσότερο το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων στους δημότες.
  • μείωση στα δημοτικά τέλη στην κατοικία και στις μικρές επιχειρήσεις κατά 25% – δηλ. από 1,02 ευρώ/τ.μ. σε 0,77 ευρώ/τ.μ.. και από 2,61 ευρώ/ τ.μ. σε 1,96 ευρώ/τ.μ.
  • μειωμένα τέλη 50% για 1 έτος για κάθε νέο κατάστημα της πόλης.
  • απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για μακροχρόνια ανέργους, άπορους, πολύτεκνους με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ, δικαιούχους ΚΕΑ
  • μείωση κατά 50% για ΑΜΕΑ, πολύτεκνους με εισόδημα από 30-40.000 ευρώ, άτομα με αναπηρία και άλλες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων.
  • απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία – πολιτιστικούς, μικρασιατικούς, εθνοτοπικούς συλλόγους, για τους φορείς του μαζικού κινήματος.
  • Αύξηση των δημοτικών τελών για εμπορικές χρήσεις όπως Super Market, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα, μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, μεγάλες εταιρείες ταχυμεταφορών, βιομηχανίες και μεγάλες βιοτεχνίες κα ανεξαρτήτως επιφάνειας τ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ